tromaktiko: Der Spiegel: Ο "αντιδημοφιλής Παπανδρέου" και ο "διπλωμάτης Σαμαράς"

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Der Spiegel: Ο "αντιδημοφιλής Παπανδρέου" και ο "διπλωμάτης Σαμαράς"



Στις “αντιθέσεις” του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, όπως προέκυψαν από την εμφάνισή τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εστιάζει δημοσίευμα του...


 πάντα “φιλικού” προς την Ελλάδα, γερμανικού περιοδικού Der Spiegel (24/06).
“Ο Ελληνας πρωθυπουργός επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έχει καταστεί ιδιαιτέρως αντιδημοφιλής. Όμως ήδη από την αρχή της Συνόδου Κορυφής, είχε πάρει αυτό που ζητούσε”, αναφέρει το δημοσίευμα.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ σιωπηλός στο δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης. Άλλωστε όλα είχαν ήδη ειπωθεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, για τον πρόεδρο της ΝΔ, το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν πολύ ψυχρότερο...

“Η διπλωματία μπήκε στην άκρη και ο Σαμαράς αντιλήφθηκε, ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του ήταν οργισμένοι, με τη στάση που έχει επιλέξει”.

“Απευθύνω έκκληση στην αντιπολίτευση, να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες”,δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να επαναλάβει τις προτάσεις του, που θα οδηγήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

"Η αντιπολίτευση κρατά μέρος της λύσης στα χέρια της", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλώντας για μία φορά ακόμη κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε συναίνεση.

Μάλιστα, αναφορά στη συναίνεση γίνεται και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία", αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στη διάθεση ή πρόθεση των Ευρωπαίων να αναφερθούν σε συγκεκριμένο ποσό, που ισοδυναμεί με το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν ανακοινώθηκε κάτι.

“Είμαστε σαν τον Οδυσσέα που πρέπει να διαπλεύσει ανάμεσα στη Σκύλλα, που είναι οι δύσπιστες χρηματαγορές και τη Χάρυβδη, που είναι η αυξανόμενη δυσθυμία του πληθυσμού. Όμως στο τέλος, μας περιμένει ένα απάνεμο λιμάνι”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!