ισχυρός, ενώ το σύστημα ελέγχου τροφίμων που ισχύει στη χώρα μας είναι ένα από τα αυστηρότερα στον κόσμο». Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερωτήσεις 12 βουλευτών, σχετικών με το E. COLI, την προστασία των καταναλωτών και των εξαγωγών.
«Η Εθνική νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή από την αντίστοιχη κοινοτική, με συστήματα που προβλέπουν ελέγχους ανά φορτίο, έλεγχο πλήρους ιχνηλασιμότητας, ελέγχους σε όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας διασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των καταναλωτών», διαβεβαιώνει επιπλέον ο κ. Σκανδαλίδης ο οποίος προσθέτει ότι «υπάρχει στενή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις, τόσο στον τομέα εξέλιξης της επιδημίας, όσο και στα σημαντικά θέματα που άπτονται της προστασίας της ελληνικής παραγωγής και του εξωτερικού εμπορίου».
Ενημερώνει, επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι επιτεύχθηκε, μετά από επικοινωνία του υπουργείου με το υπουργείο Εξωτερικών, την Πρεσβεία στη Μόσχα και εμπορικούς φορείς, η άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικής φράουλας στη Ρωσία που αρχικά επιβλήθηκε, παρότι οι φράουλες δεν εμπίπτουν στα λαχανικά για τα οποία ισχύει η απαγόρευση εισαγωγής. Σε καθημερινή βάση εξάλλου υπάρχει συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων - Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT HELLAS), με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και με τις πρεσβείες μας στη Ρωσία και την Ουκρανία για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου.