tromaktiko: Στις χώρες χαμηλού επιπολασμού της νόσου HIV/AIDS η Κύπρος

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Στις χώρες χαμηλού επιπολασμού της νόσου HIV/AIDS η Κύπρος



Η πολιτική της Κύπρου διαμορφώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και άλλους διεθνείς εταίρους της.Στην Κύπρο το HIV/AIDS επηρεάζει το 0,1% του πληθυσμού γεγονός που την κατατάσσει στις χώρες χαμηλού επιπολασμού της νόσου, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα..Ηνωμένα Έθνη, Μηνάς Χατζημιχαήλ, προσθέτοντας πως ''η κυπριακή κυβέρνηση από το 1986 που πρωτοεμφανίστηκε το AIDS στην Κύπρο, έχει θέσει το θέμα αυτό ανάμεσα στις πιο ψηλές της προτεραιότητες και έκτοτε καταρτίζει χρονικά προγράμματα δράσης κατά της επιδημίας, τα οποία συστηματικά ανανεώνει και προσαρμόζει στη βάση των νέων γνώσεων και εμπειριών και τεχνολογικών εξελίξεων''.

Ο κ. Χατζημιχαηήλ, ο οποίος μιλούσε στη Συνάντηση Υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως η πολιτική της Κύπρου διαμορφώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και άλλους διεθνείς εταίρους της και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, το 2008, αναβάθμισε το σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης της λοίμωξης προκειμένου να συνάδει με τις απαιτήσεις του EuroHIV.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το HIV/AIDS πραγματοποιείται δέκα χρόνια από την υιοθέτηση της ιστορικής Ειδικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών του 2001 και πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση της Πολιτικής Διακήρυξης του 2006. Στόχος της ήταν να εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αλλά και οι προκλήσεις των τελευταίων 30 χρόνων, αφότου έχει εμφανιστεί η νόσος και να καθορίσει τα νέα βήματα και μελλοντικά μέτρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Περισσότεροι από 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αντιπρόεδροι έλαβαν μέρος στη συνάντηση, ενώ την τελευταία μέρα τα κράτη μέλη υιοθέτησαν μια νέα πολιτική διακήρυξη, η οποία περιέχει νέα μέτρα και εισηγήσεις για καταπολέμηση του HIV για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ομιλία του είπε ότι μετά από τρείς δεκαετίες παρουσίας του HIV/AIDS ο αγώνας της διεθνούς κοινότητας συνεχίζεται και επισήμανε ότι η πανδημία δεν έχει αφήσει γωνιά στη γη ανεπηρέαστη, ενώ μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στην πρόοδο και ανάπτυξη των χωρών αλλά και στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Ο κ. Χατζημιχαήλ τόνισε ότι η πρόληψη της λοίμωξης του HIV και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου στρατηγικού σχεδίου 2010-2014 της Κύπρου. Επισήμανε ότι η εκστρατεία στην Κύπρο κατά της νόσου ακολουθεί μια πολυτομεακή και περιεκτική προσέγγιση με στόχο την ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, και την εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων με τη συμμετοχή των αρμοδίων Αρχών της Δημοκρατίας, του ιδιωτικού τομέα, την κοινωνίας των πολιτών και Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η θεραπεία, περιλαμβανομένης της συνδυασμένης αντιρετροϊκής θεραπείας, η φροντίδα, η εθελοντική συμβουλευτική αρωγή και εξέταση, προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας και τους Ευρωπαίους πολίτες όπως και στους πολιτικούς πρόσφυγες. Παρόλο, είπε, που τα στοιχεία δείχνουν ότι η λοίμωξη παραμένει σε σταθερό επίπεδο, η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση και να μελετά τους παράγοντες που είναι στενά συνδεδεμένοι με τον ιό, όπως είναι η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών και οι έντονες μετακινήσεις πληθυσμού από και προς την Κύπρο και δια μέσου της διαχωριστικής γραμμής.

Ακολούθως, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα μιλά για σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 30 χρόνια αλλά, υπογράμμισε, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα γιατί το HIV συνεχίζει να αυξάνει την φτώχεια και την πείνα και να επιβραδύνει την πρόοδο στη μητρική και παιδική υγεία, ενώ οξύνει τις μεταδοτικές ασθένειες.

Στο δρόμο που έχουμε μπροστά μας, σημείωσε, η επίδειξη πολιτικής ηγεσίας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του AIDS αλλά εξίσου σημαντική, πρόσθεσε, είναι η πρακτική και οικονομική υποστήριξη των προσπαθειών, σε διεθνές επίπεδο για καταπολέμηση της ασθένειας.

Στη συνέχεια, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή βοήθεια που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της υγείας και για το HIV/AIDS και τόνισε ότι τα θέματα αυτά αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες του CYPRUSAID, της υπηρεσίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Δημοκρατίας. Αρκετά προγράμματα υγείας, είπε, έχουν χρηματοδοτηθεί στους τομείς του HIV και της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και μέχρι το 2010 πάνω από 2 εκ. ευρώ έχουν χορηγηθεί. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος εντάχθηκε το 2009 στο UNITAID, την Ηγετική Ομάδα για την Καινοτόμο Χρηματοδότηση, και συμμετέχει ενεργά σε αυτή με συνεισφορά 2,5 εκ. ευρώ για μία περίοδο έξι ετών.

Ολοκληρώνοντας, ο Κύπριος Πρέσβης τόνισε ότι η Κύπρος συντάσσεται με τη διεθνή κοινότητα στην ανανέωση της υπόσχεσης να εργαστεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο με συνέπεια και αποφασιστικότητα, σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι καταπολέμηση της εξάπλωσης του AIDS.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!