tromaktiko: Πώς ήρθαν τα πρώτα Mirage 2000 και η γκάφα του φωτορεπόρτερ!

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Πώς ήρθαν τα πρώτα Mirage 2000 και η γκάφα του φωτορεπόρτερ!



Με αφορμή την απώλεια ενός ακόμη αεροσκάφους "Μιράζ 2000" την Πέμπτη...
(διαβάστε εδώ την είδηση), το egnomi.gr σας θύμιζει πώς έγινε η παραλαβή των αεροσκαφών το 1988 με παρούσα τότε την "Ευβοϊκή Γνώμη".

Τα τέσσερα πρώτα «Μιράζ 2000» (από τα 40 που είχαμε παραγγείλει στη Γαλλία) τα παρέλαβε η Πολεμική μας Αεροπορία την Τετάρτη 27 Απριλίου του 1988. Τα αεροσκάφη ήρθαν στην Ελλάδα από το Μπορντό της Γαλλίας μέσω Κορσικής.

Η παραλαβή έγινε στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα και η «Ευβοϊκή Γνώμη» ήταν εκεί μαζί με τον Χαλκιδέο φωτορεπόρτερ Ανδρέα Βάθη.
Η άφιξη είχε 2 ώρες καθυστέρηση. Ηταν προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα, αλλά τα Μιράζ ήρθαν γύρω στις 6.
Μόλις έκαναν την εμφάνισή τους στον καταγάλανο ουρανό πέρασαν πρώτα πάνω από τη Χαλκίδα και καπόπιν σε σχηματισμό ήρθαν να προσγειωθούν στην Τανάγρα.

Η εξυπνάδα του φωτορεπόρτερ

Μόλις τα Μιράζ φάνηκαν από μακριά έτρεξαν όλοι οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ να πάρουν τις θέσεις που τους είχαν προκαθορίσει οι υπεύθυνοι ασφαλείας της 114 Πτέρυγας Μάχης.

Ενας Αθηναίος τολμηρός φωτορεπόρτερ, ενώ τα αεροπλάνα πλησίαζαν, άρχισε να διασχίζει τον αεροδιάδρομο για να φθάσει στη μέση ώστε να μπορέσει να βγάλει καλύτερες εικόνες!

Το ολέθριο αυτό λάθος του κινητοποίησε την υπηρεσία ασφαλείας της 114 Π.Μ. και αμέσως δύο τζίπ ξεκίνησαν σαν βολίδες για να τον εντοπίσουν. Γρήγορα έφθασαν δίπλα του, στη μέση του αεροδιαδρόμου, τον έβαλαν πάνω στο ένα τζίπ και τον πέρασαν στην απέναντι πλευρά. Του έκαναν δριμύτατες παρατηρήσεις και εκείνος απάντησε με το ανεπανάληπτο: «Προλάβαινα μέχρι να έρθουν κοντά τα Μιράζ να βγάλω 2-3 καλές φωτογραφίες και να φύγω από τον «αεροδιάδρομο» !!!.

Μόλις οι Γάλλοι πιλότοι τα προσγείωσαν (δύο διθέσια και δύο μονοθέσια) διαπιστώσαμε ότι μαζί τους ήταν και οι Ελληνες επισμηναγοί Δημήτρης Καλλιγάς και Γιάννης Ιωάννου που είχαν εκπαιδευτεί στη Γαλλία πάνω στα νέα πολεμικά αεροσκάφη.
Στην παραλαβή των πρώτων «Μιράζ 2000» ήταν και ο τότε Αργηγός του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας κ. Νίκος Στάπας, ο Διοικητής της 114 ΠΜ κ. Νίκος Παπαδάκης, οι οποίοι άνοιξαν σαμπάνιες μαζί με τους Γάλλους πιλότους. Το κλίμα ήταν εορταστικό και η εθνική περηφάνια ξεχείλιζε από τα πρόσωπα της στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και όλων των παρευρισκομένων.

Μέσα σε διάστημα 18 περίπου μηνών ήρθαν και τα υπόλοιπα 36 Μιράζ που είχε παραγγείλει η Ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα, από τα 40 αυτά αεροσκάφη, δυστυχώς τα 11 δεν υπάρχουν πλέον.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!