tromaktiko: Ισορροπημένη και χωρίς εκπλήξεις η έκθεση του ΓΓ για την UNFICYP

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ισορροπημένη και χωρίς εκπλήξεις η έκθεση του ΓΓ για την UNFICYP



Ισορροπημένη, μέσα στα πλαίσια των ίσων αποστάσεων, και χωρίς εκπλήξεις δόθηκε την Τρίτη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με την οποία προτείνεται η εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Λόγω του γεγονότος ότι θα δοθεί ξεχωριστή έκθεση για τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Γενεύης στις 7 Ιουλίου, στη έκθεση για την UNFICYP δεν περιέχονται αυτή τη φορά αναφορές για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

Οι εισηγήσεις του Μπαν Κι Μουν για την αναδιάρθρωση της Δύναμης σε περίπτωση που εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα μέσα στα πλαίσια των αλλαγών για την αποστολή των ειρηνευτικών αποστολών του διεθνούς οργανισμού, είναι πανομοιότυπες με το περιεχόμενο της προηγούμενης έκθεσης.

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η θέση περί «αισθήματος απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, ενώ ζητούνται νέα μέτρα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων, γίνεται περιγραφή των γεγονότων μέσα στους τελευταίους έξι μήνες και επισημαίνεται ότι η κατάσταση στη γραμμή αντιπαράθεσης ήταν σχετικά ήρεμη, ενώ υπογραμμίζονται τα επεισόδια που είχαν γίνει στον αγώνα μπάσκετ στη Λευκωσία, καθώς και η απαγόρευση τέλεσης της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στο Ριζοκάρπασο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του να υπάρξει ανταπόκριση στις προσπάθειες της UNFICYP για να συζητηθούν στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, διατυπώνοντας ξανά την άποψη για την ανάγκη δημιουργίας οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, και αθλητικών επαφών, καθώς επίσης και παρόμοιων θεσμών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι θα έχουν «θετική επίπτωση» στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, σημειώνει ότι οι εν λόγω επαφές θα γαλουχήσουν ένα συναίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και θα συντείνουν στην ελάφρυνση του αισθήματος της απομόνωσης που νιώθουν οι Τουρκοκύπριοι.

Επίσης, σημειώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών θα κάνει την τελική επανένωση όχι μόνο ευκολότερη, αλλά και πιο πιθανή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!