tromaktiko: Αν φύγουμε, αν πάμε αλλού… the Universe mapped!

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Αν φύγουμε, αν πάμε αλλού… the Universe mapped!



Είναι προφανές ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο! Όχι μόνο στη χώρα, αλλά στον πλανήτη! Οπότε η απαγωγή μου από έναν εξωγήινο πολιτισμό έχει γίνει πιο επιτακτική και επείγουσα από ποτέ!
Αντί λοιπόν να κοιτάω τουριστικά φυλάδια, είπα να κοιτάξω λίγο πιο μακριά, να διαλέξω μια γωνιά στο σύμπαν, για να συνεχίσω την καριέρα μου ως έμβιο ον! Βρήκα λοιπόν αυτό τον ταξιδιωτικό χάρτη και τον προτείνω και σε σας να βρείτε προορισμό! Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα δείχνει περίπου 50.000 γαλαξίες γύρω από τον δικό μας, όπως εντοπίστηκαν από την Έρευνα του Ουρανού 2MASS στο υπέρυθρο φως.

Η εικόνα που προέκυψε (κλικ για πληροφορίες στα αγγλικά και ξανα για μεγέθυνση) είναι ένα απίστευτο μωσαϊκό των γαλαξιών που βοηθάει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε το σύμπαν. Είναι ο πιο πλήρης 3-D χάρτης του τοπικού σύμπαντος (σε μια απόσταση 380 εκατομμυρίων ετών φωτός), που δημιουργήθηκε ποτέ.
Η σκοτεινή ζώνη πέριξ στο κέντρο της εικόνας έχει αποκλειστεί από τη σκόνη στο επίπεδο του δικού μας Γαλαξία. Μακριά από το γαλαξιακό επίπεδο, ωστόσο, κάθε κουκίδα αντιπροσωπεύει ένα γαλαξία, με ένα κωδικοποιημένο χρώμα για να δείξει την απόσταση του. Οι πιο μπλε κουκκίδες αντιπροσωπεύουν τους πιο κοντινούς γαλαξίες στην έρευνα 2mass, ενώ οι πιο κόκκινες κουκκίδες τους πιο μακρινούς γαλαξίες, που βρίσκονται με μια μετατόπιση προς το ερυθρό (redshift) κοντά στο 0.1. Τα ονόματα αναφέρονται σε σμήνη γαλαξιών ή και σε μεγαλύτερες δομές όπως υπερσμήνη.

http://www.physics4u.gr/ – Daily Mail
 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!