tromaktiko: Από το στρατοδικείο θα περάσουν 10.000 διαδηλωτές

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Από το στρατοδικείο θα περάσουν 10.000 διαδηλωτές



Τουλάχιστον 10.000 πολίτες έχουν καταδικαστεί από στρατοδικεία από τις 25 Ιανουαρίου που ξέσπασε στην Αίγυπτο η εξέγερση εναντίον του... πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοίνωσε σήμερα μία οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Αραβικό Δίκτυο Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, να αναθεωρήσει επισημαίνοντας ότι οι ακτιβιστές που έχουν φυλακιστεί σε στρατιωτικές φυλακές δεν είχαν μία δίκαιη δίκη.

Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο που έχουν στόχο να πιέσουν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να σταματήσει να δικάζει πολίτες σε στρατοδικεία.

"Δεν θα υπερβάλλουμε αν πούμε ότι το δικαστικό σύστημα είναι ο μόνος τομέας στον οποίο δεν σημειώθηκαν αλλαγές μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου", αναφέρει η οργάνωση που έχει την έδρα της στο Κάιρο.

Ο μπλόγκερ Μάικλ Νάμπιλ, που τον Απρίλιο καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε 3 χρόνια φυλάκιση για "προσβολή του στρατιωτικού θεσμού" και για "διασπορά ψευδών ειδήσεων" όταν ανέβασε στην σελίδα του στο Facebook κάποια επικριτικά για το στρατό σχόλια, είναι ένας από τους δεκάδες πολίτες που δικάστηκαν από στρατοδικείο.

Διαδηλωτές προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν πορεία την Παρασκευή στην πλατεία Ταχρίρ στην οποία φιλοδοξούν να συμμετάσχουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να πιέσουν το στρατιωτικό συμβούλιο να σταματήσει τις δίκες στα στρατοδικεία και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη του παλιού καθεστώτος.

Αν και ο στρατός υποστήριξε την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου, πλέον δέχεται επικρίσεις διότι στη συνέχεια χρησιμοποίησε βία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, κατηγορίες τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!