Το παραπάνω δημοσιεύθηκε, πρόσφατα, στον Τοπικό Τύπο, εννοείται ότι οι συντάκτες του, που το υπογράφουν, κρυφτήκαν, όπως προβλέπεται, πίσω από το τυπικό που τους μάθανε (περιττό να πούμε ότι, όπως και κάθε τυπικό, ζέχνει…..). Με αυτό το δελτίο τύπου νομίζω ότι μια από τις επτά (7) αρχές του Ερυθρού Σταυρού, ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, ακυρώθηκε.
Το παρακάτω δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της πόλης «Service». Όταν τα έβλεπα ρομαντικά και πίστευα στην ιδέα, ήθελα να γίνω υπηρέτης της… Τελικά κατάλαβα ότι αν γίνεσαι ρομαντικός υπηρέτης μιας ιδέας, έχεις αφέντη έναν άλλο «υπηρέτη», που αφού ξεπέρασε τον ρομαντισμό, έμαθε τα κόλπα, και πλέον, από το βάθρο του πολύπειρου «κολπατζή», δεν πολυγουστάρει να του χαλάς την ησυχία του, με ερωτήσεις, που δεν θα ήθελε ποτέ να ακούσει (και που ποτέ δεν θα απαντήσει…..). Μια και δεν θέλει να βγάλει την στολή που τον περιβάλει και η οποία καλύπτει αυτό που πραγματικά είναι. Διαβάστε το, είναι το πρώτο μέρος, είναι συγκινητικό, μετά αρχίζει το marketing… Ξεκινάμε λοιπόν (το κείμενο δημοσιεύεται με ελάχιστες περικοπές και διορθώσεις, και είχε την έγκριση της Διοικήσεως βεβαίως, βεβαίως)…
«24.06.1859. Μια ημερομηνία ορόσημο. Τα στρατεύματα της Αυτοκρατορικής Αυστρίας και της Γαλλο-Σαρδηνικής συμμαχίας συγκρούονται σε μια ολοήμερη μάχη κοντά στο χωριό Σολφερίνο, στη Βόρεια Ιταλία. Οι απώλειες μεγάλες – 40.000 νεκροί, τραυματίες ή αγνοούμενοι. Οι στρατιωτικές ιατρικές υπηρεσίες ανύπαρκτες αποτέλεσμα μεγάλος πόνος και απώλειες ανθρώπινες μια και οι τραυματίες πέθαιναν από την έλλειψη φροντίδας. Ο Ελβετός υπήκοος Ερρίκος Ντυνάν, που βρισκόταν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους, συγκλονισμένος από το θέαμα των αβοήθητων στρατιωτών, άρχισε να οργανώνει βοήθεια με την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής. Έτσι, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα γύρω χωριά. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, αναστατωμένος από αυτά που είχε δει και ζήσει, έγραψε το βιβλίο : «Μια ανάμνηση από το Σολφερίνο», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1862 και βρήκε μεγάλη απήχηση σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό ο Ντυνάν πρότεινε την ιδέα ενός συμπληρωματικού στρατού ιατρικών υπηρεσιών για καιρούς πολέμου. Αυτό θα γινόταν μέσω εθνικών συλλόγων βοήθειας οι οποίοι, σε καιρό ειρήνης, θα εκπαίδευαν τα εθελοντικά τους μέλη για αυτό το έργο. Ο Ντυνάν επίσης πρότεινε ότι οι τραυματίες και όλοι αυτοί που τους περιποιούνται θα πρέπει να θεωρούνται ουδέτεροι, ακόμη και μέσα στο πεδίο της μάχης. Για να βοηθήσουν την προώθηση των στόχων του βιβλίου τέσσερεις πολίτες της Γενεύης – ο Γουσταύος Μουανιέ, ο στρατηγός Γκιγιόμ-Ερρίκος Ντυφούρ, ο Dr Λουίς Άπια και ο Dr Θεόδωρος Μωνουά, πλαισίωσαν τον Ερρίκο Ντυνάν, δημιουργώντας τη «Διεθνή Επιτροπή Βοήθειας στους Τραυματίες»,η οποία μετεξελίχθηκε στην Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (I.C.R.C.)
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Διεθνούς Επιτροπής, ειδικοί από 16 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Γενεύη, τον Οκτώβριο του 1863 και έλαβαν δέκα αποφάσεις οι οποίες αποτέλεσαν το θεμέλιο χάρτη του Ερυθρού Σταυρού, καθορίζοντας τις λειτουργίες και τις μεθόδους εργασίας των Επιτροπών Βοήθειας στους τραυματίες που είχε προτείνει ο Ντυνάν. Προτείνεται, προς τιμήν της καταγωγής του Ντυνάν, η αντιστραμμένη ελβετική σημαία (δηλαδή κόκκινος σταυρός σε άσπρο φόντο) να αποτελεί το σύμβολο του (εμβρυϊκού, τότε) Ερυθροσταυρίτικου Κινήματος.
Η Διεθνής Επιτροπή, είχε μπροστά της ένα τεράστιο έργο, με βασικότερο στόχο να πείσει τις κυβερνήσεις ότι οι τραυματίες και εκείνοι που τους φροντίζουν δεν θα πρέπει να θεωρούνται αντιμαχόμενοι εφόσον δεν λαμβάνουν μέρος στη μάχη και για αυτό χρειάζονται προστασία. Η ιδέα της ουδετερότητας μαζί με το έμβλημα που χρησιμοποιούνταν από όλες τις υγειονομικές μονάδες, ιατρικό προσωπικό και μέσα μεταφοράς θα έπρεπε να ενσωματωθεί σε μια συνθήκη. Αυτό έγινε εφικτό με τη σύγκλιση, από την Ελβετική κυβέρνηση, μιας διπλωματικής διάσκεψης τον Αύγουστο του 1864, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι 12 κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα ήταν η υιοθέτηση ενός σχεδίου συνθήκης που είχε προετοιμάσει η Διεθνής Επιτροπή το οποίο είχε τον τίτλο: «Σύμβαση της Γενεύης για την βελτίωση της κατάστασης των τραυματιών των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης»
Η συνθήκη αυτή αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια και μέχρι εκείνη τη στιγμή το δίκαιο και ο πόλεμος θεωρούνταν δύο ασυμβίβαστα πράγματα. Οι ιδρυτές του Ερυθρού Σταυρού όμως διατύπωσαν την άποψη ότι το δίκαιο μπορούσε να εφαρμοσθεί ακόμη και κατά τη διάρκειας του πολέμου και θα μπορούσε να ρυθμίζει, υπό προϋποθέσεις τη συμπεριφορά των στρατιωτών. Από τότε και στο εξής τα ασθενοφόρα, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό «έπρεπε να αναγνωρίζονται ως ουδέτερα και ως τέτοια να έχουν την προστασία και το σεβασμό των αντιμαχόμενων… Οι τραυματίες ή οι ασθενείς εμπόλεμοι, ανεξάρτητα σε ποιο έθνος ανήκουν, θα περισυλλέγονται και θα φροντίζονται. Ο δυναμισμός των ιδρυτών του Κινήματος οδήγησε στην ίδρυση, τα πρώτα δέκα χρόνια, 22 εθνικών συλλόγων!
Το 1929 κατόπιν αιτήματος των μουσουλμάνων (οι Τούρκοι πρώτοι το ζήτησαν) υιοθετήθηκε και το έμβλημα της ερυθράς ημισελήνου. Σήμερα υπάρχουν Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε 185 χώρες, με εκατόν δέκα εκατομμύρια μέλη σε πέντε ηπείρους, όλα ενωμένα με το ίδιο ιδανικό, με το ίδιο καταστατικό, τις ίδιες επτά αρχές (ανθρωπισμό, αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία, εθελοντισμός, ενότητα, παγκοσμιότητα) και τους ίδιους κανόνες λειτουργίας, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνοχή του κινήματος.
Το 1877 κατόπιν ενεργειών της Βασίλισσας Όλγας ιδρύθηκε το Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Στη συνέχεια, την επόμενη χρονιά (1878) ιδρύθηκε ο τομέας της Νοσηλευτικής (που είναι και το γνωστότερο κομμάτι του κινήματος στη χώρα μας). Το 1924 ιδρύθηκε το Τμήμα Νεότητας, κομμάτι που έχουν όλοι οι εθνικοί σύλλογοι, σκοπός του οποίου είναι να ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του συλλόγου ενώ αποτελεί και φυτώριο για τη συνέχιση της Ερυθροσταυρίτικης ιδέας. Το 1965 ιδρύεται το τμήμα της Κοινωνικής Πρόνοιας με στόχο την κάλυψη ευρέως φάσματος αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας και την προώθηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.
Το 1932 ιδρύθηκε το Σώμα Εθελοντών Τραυματιοφορέων, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του συλλόγου σε ανδρικό εθελοντικό προσωπικό για υπηρεσίες και αποστολές που ήταν ακατάλληλη η χρησιμοποίηση του γυναικείου εθελοντικού δυναμικού. Μετονομάστηκε το 1936 σε Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και το 2008 σε Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών.
Το Σώμα μέχρι την έναρξη το πολέμου (1940) διέθετε δύναμη 1.195 ατόμων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου διέκοψε τη λειτουργία του. Μεταπολεμικά ανέπτυξε πλούσια ανθρωπιστική δράση. Σε όλες τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας μας, κυρίως θεομηνίες και επιδημίες, αλλά και σε μεγάλα γεγονότα (πολιτιστικά, αθλητικά, κοινωνικά κλπ) οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες, συμμετείχαν με όσα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό διέθεταν για την πρόληψη, την προστασία και την ανακούφιση από τον πόνο. Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια ανθρωπιστικής προσφοράς.
Το σώμα στελεχώνεται με νέους άνδρες και γυναίκες, με ηλικίες από 17 έως 45 ετών, δραστηριοποιείται σε 38 πόλεις της Ελλάδος και αριθμεί 4500 ενεργούς Εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων (Πρώτων Βοηθειών, Διασώστες Γενικών Καθηκόντων, Διασώστες Αστικής Διάσωσης, Διασώστες Παραϊατρικής Διάσωσης, Διασώστες Τεχνικής Διάσωσης, Ναυαγοσώστες, Διεθνείς Ναυαγοσώστες, Επόπτες Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, Εκτιμητές επικινδυνότητας Παραλίας, Συνοδούς Διασωστικών Σκύλων, Ιατρούς Εκπαιδευτές όλων των ειδικοτήτων και Ειδικούς Συνεργάτες). Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως προκύπτει από τα μητρώα, από την ίδρυση του Σώματος μέχρι τώρα έχουν εκπαιδευτεί 56.800 Εθελοντές Σαμαρείτες και πολίτες σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Για την εκπαίδευση, το Σώμα διαθέτει σχολές 15μηνης διάρκειας (βασική εκπαίδευση των μελών του Σώματος), σχολές διάσωσης 3μηνης διάρκειας και σχολές Ναυαγοσωστικής 3μηνης διάρκειας. Οι απόφοιτοι των Σχολών αυτών λαμβάνουν πτυχίο αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την International Committee of Red Cross (Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού), την International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (Ομοσπονδία συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου), την ILS, το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, τον Νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό.
Οι υπηρεσίες ή αποστολές που καλούνται να εκπληρώσουν οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι:
Η κινητοποίηση και επέμβαση σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Η κινητοποίηση και επέμβαση σε αποστολές αντιμετώπισης καταστροφών, θεομηνιών, επιδημιών κλπ.
Η παροχή πρώτων βοηθειών σε πάσης φύσεως αθλητικούς αγώνες (ποδοσφαιρικούς, κολυμβητικούς, ποδηλατικούς, δρόμου, πυγμαχίας, ιστιοπλοϊκούς κλπ).
Η παροχή πρώτων βοηθειών σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως υπαίθριες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις κλπ.
Εκπαίδευση και πιστοποίηση στις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών, στη βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση κλπ, μαθητών σχολείων, δασκάλων, μελών συλλόγων, προσωπικό εργοστασίων, εταιρειών κλπ.
Οργάνωση δενδροφυτεύσεων και καθαριότητας των ακτών, υποβρύχιο καθαρισμό των θαλασσών.
Οργάνωση ομιλιών, ημερίδων και εκδηλώσεων για τα τροχαία ατυχήματα, την ασφαλή κολύμβηση, την καθαριότητα των ακτών, την προστασία του περιβάλλοντος, τον εθελοντισμό , τη διαχείριση καταστροφών κλπ.
Εκπαιδεύονται σχολικοί τροχονόμοι και αναλαμβάνουν υπηρεσία σε πολλά δημοτικά σχολεία της χώρας μας.
Συνεργάζονται με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική υπηρεσία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, την Ελληνική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές, τον Ελληνικό Στρατό και άλλες κρατικές υπηρεσίες σε καταστάσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης ή επέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.
Στελέχωση παράκτιων σταθμών πρώτων βοηθειών και ναυαγοσωστικής τους θερινούς μήνες και κινητές υγειονομικές μονάδες τις εορταστικές περιόδους των μαζικών εξόδων των κατοίκων των μεγάλων πόλεων, στις εθνικές οδούς.
Συμμετέχουν μαζί με το στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική σε μικτά περίπολα κατά τους θερινούς μήνες για την προστασία των δασών.
Εκπαιδεύουν πολίτες και προσωπικό ξενοδοχείων και θαλάσσιων πάρκων στην ναυαγοσωστική και στις πρώτες βοήθειες και δημιουργούν Ναυαγοσώστες και Επόπτες Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών για τα ξενοδοχεία και τις παραλίες της Ελλάδας.
Δημιουργούν και συντηρούν τράπεζες αίματος για την κάλυψη των αναγκών των Εθελοντών τους, στις κατά τόπους υπηρεσίες αιμοδοσίας
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι Εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες εκπαιδεύονται θεωρητικά πρακτικά 182 ώρες, πραγματοποιούν 218 ώρες πρακτικής εξάσκησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των οικείων Νοσοκομείων και στις υγειονομικές αποστολές του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (παροχή Α΄ Βοηθειών) και τελειώνουν την εκπαίδευση τους με την εθελοντική εργασία διάρκειας 70 ωρών. Έτσι, η συνολική 15μηνη εκπαίδευση των Εθελοντών Σαμαρειτών ολοκληρώνεται σε 500 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και εθελοντικής εργασίας.
Οι εθελοντές του Σώματος βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και τον κόσμο.»
http://www.kavalacity.net/