tromaktiko: Νέα σελίδα γύρισε στη ζωή 3.100 αποφοίτων στα πέντε Πανεπιστήμια της Κύπρου

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Νέα σελίδα γύρισε στη ζωή 3.100 αποφοίτων στα πέντε Πανεπιστήμια της Κύπρου



Ο πρώτος σταθμός-ορόσημο στην ιστορία του ΤΕΠΑΚ, στέφθηκε με επιτυχία πριν από μία εβδομάδα. Η πρώτη του τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε και στα πλαίσια της έλαβαν το πτυχίο τους συνολικά 264 απόφοιτοι.Ο πρώτος σταθμός-ορόσημο στην ιστορία του ΤΕΠΑΚ, στέφθηκε με επιτυχία πριν από μία εβδομάδα. Η πρώτη του τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε και στα πλαίσια της έλαβαν το πτυχίο τους συνολικά 264 απόφοιτοι...
Το τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς είναι σημαντικό για όλους τους φοιτητές, αφού μετά από μια γεμάτη χρονιά, επέρχεται η ξεκούραση και η χαλάρωση. Αναμφίβολα, όμως, το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς είναι κάπως διαφορετικό για τους τελειόφοιτους φοιτητές. Αυτούς δηλαδή, που γίνονται… απόφοιτοι, κάτοχοι πλέον του πολυπόθητου πτυχίου. Τέλος στη φοιτητική τους ζωή που σηματοδοτεί όμως την έναρξη ενός άλλου κεφαλαίου, εξίσου σημαντικού και χρήσιμου, αφού κάποιοι από αυτούς θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο κι άλλοι θα αρχίσουν τον αγώνα ένταξης στην αγορά εργασίας. Τις τελευταίες μέρες πέραν των 3.100 αποφοίτων (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου) σε πέντε Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πανεπιστήμιο Frederick) φόρεσαν την τήβεννό τους και έλαβαν τα πτυχία τους σε βραδιές γεμάτες συγκίνηση και περηφάνια.
Αν και αυτές οι τελετές αποφοίτησης είναι μοναδικές και εξίσου σημαντικές για όλα τα Πανεπιστήμια, υπήρξε και μία που εκ των πραγμάτων ήταν διαφορετική και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτή του ΤΕΠΑΚ. Κι αυτό διότι ήταν η πρώτη τελετή αποφοίτησης του ακαδημαϊκού ιδρύματος, το οποίο φέτος συμπληρώνει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, βαδίζοντας ολοταχώς προς την αυτονόμησή του.

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Τρεις λαμπερές βραδιές

Η «τριλογία» της αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες. Την περασμένη Τρίτη αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο συνολικά 453 φοιτητές όλων των Τμημάτων των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών καθώς και Οικονομικών και Επιστημών Διοίκησης. Την Τετάρτη φόρεσαν τήβεννο άλλοι 479 φοιτητές των Σχολών Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Πολυτεχνικής και Φιλοσοφικής, ενώ την Πέμπτη αποφοίτησαν 274 μεταπτυχιακοί φοιτητές του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Και οι τρεις τελετές αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά κτήρια του ιδρύματος, στον εξωτερικό χώρο της Καλλιπόλεως, δίπλα από το χαρακτηριστικό ρολόι που κοσμεί την αυλή του Πανεπιστημίου.

Πανεπιστήμιο Frederick: Με τη σκέψη στους αείμνηστους Υπουργούς Παιδείας

Πτυχία σε συνολικά 525 αποφοίτους του απένειμε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης το Πανεπιστήμιο Frederick. Στα πλαίσια της τελετής αποφοίτησής του για την ακαδημαϊκή χρονιά 2010 - 2011, το ακαδημαϊκό ίδρυμα μετά από απόφαση του Συμβουλίου του απένειμε και τιμητικές διακρίσεις στους αείμνηστους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, Πεύκιο Γεωργιάδη και Άκη Κλεάνθους.
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων έγινε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ακαδημαϊκού ιδρύματος κ. Μιχάλη Φρειδερίκου.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Τίμησε τον Πρόεδρο Χριστόφια

Εκτός από τους 427 φοιτητές που φόρεσαν την κατάλληλη ενδυμασία και έλαβαν το πτυχίο τους, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στα πλαίσια της τελετής αποφοίτησής του τίμησε και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, αυτήν του Επίτιμου Διδάκτορα. Η διάκριση του Προέδρου Χριστόφια έγινε μετά από εισήγηση της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και η ανακήρυξή του προηγήθηκε της τελετής αποφοίτησης του Πανεπιστημίου. Όπως ανακοίνωσε το ακαδημαϊκό ίδρυμα, με την αναγόρευση αυτή «το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά την παρουσία, το έργο, τη συμβολή και την προσφορά του κοινωνικού επιστήμονα και πολιτικού Δημήτρη Χριστόφια τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πανεπιστήμιο στην Κύπρο ανακηρύσσει σε Επίτιμο Διδάκτορα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και για τον ίδιο η ανακήρυξή του είναι η πρώτη που γίνεται στην πατρίδα του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την αναγόρευσή του ανέπτυξε το θέμα «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Κύπρου». Η προσφώνησή του έγινε από τον πρύτανη καθηγητή Ανδρέα Ορφανίδη, ενώ η παρουσίαση του έργου του έγινε από τον αντιπρύτανη καθηγητή Κώστα Γουλιάμο.

ΤΕΠΑΚ: 264 πτυχία και ένα τιμής ένεκεν

Ο πρώτος σταθμός-ορόσημο στην ιστορία του ΤΕΠΑΚ, στέφθηκε με επιτυχία πριν από μία εβδομάδα. Η πρώτη του τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε και στα πλαίσια της έλαβαν το πτυχίο τους συνολικά 264 απόφοιτοι. Η βραδιά, όμως, ήταν γεμάτη από συγκινήσεις αφού απονεμήθηκε ακόμη ένα πτυχίο τιμής ένεκεν στην οικογένεια φοιτήτριας που απεβίωσε. Επίσης, συγκίνηση προκάλεσε και η ανάκρουση του ύμνου του Πανεπιστημίου, τον οποίο συνέθεσε ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας.
Χαρακτηριστικά της όλης τελετής αποφοίτησης ήταν οι πρώτοι τήβεννοι που ετοιμάστηκαν, οι οποίες ήταν δημιουργία του Παντελή Μήτσου και απεικόνιζαν μοτίβα με αρχαιοελληνικούς συμβολισμούς, έχοντας κύριο χαρακτηριστικό τους την ελιά, το σύμβολο της νίκης και της επιβράβευσης, καθώς και το έμβλημα του ΤΕΠΑΚ που απεικονίζει την Κτίση, το πνεύμα της δημιουργίας, η οποία κρατά στο χέρι της κανόνα, που στη ρωμαϊκή εποχή αντιστοιχούσε με ένα ρωμαϊκό πόδι. Όπως αναφέρεται, το έμβλημα του ΤΕΠΑΚ προέρχεται από ψηφιδωτό του 5ου αιώνα μ.Χ. από την οικία του Ευστολίου, που βρίσκεται στο αρχαίο Κούριο στη Λεμεσό.

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Και με βραβείο

Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο στη σχετική ανακοίνωσή του στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων ύπαρξης και λειτουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, αποφοίτησαν φέτος 693 συνολικά φοιτητές πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν αριστεία και ερευνητικά βραβεία. Τo φετινό βραβείο κοινωνικής προσφοράς, που αποτελεί πλέον θεσμό για το ίδρυμα, απονεμήθηκε στον δρα Φίλιππο Πατσαλή, γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, για την πρόσφατη ανακάλυψη της νέας μη επεμβατικής μεθόδου για τη διάγνωση του συνδρόμου Down στο έμβρυο. Ο δρ Πατσαλής, στην ομιλία του, απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, τους συμβούλευσε να έχουν όραμα, να βάζουν υψηλούς στόχους και να δουλεύουν σκληρά, γιατί η αναζήτηση της γνώσης απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!