tromaktiko: Σεισμό 3,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ προκάλεσε η έκρηξη στο Μαρί

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Σεισμό 3,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ προκάλεσε η έκρηξη στο Μαρί



Σε όλα τα σεισμολογικά κέντρα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου -και όχι μόνο- το πρωί της περασμένης Δευτέρας 11ης Ιουλίου και ώρα 5:47 και 52 δευτερόλεπτα (ώρα 2:47:52 UTC) κατεγράφη σεισμός της... τάξης των 3,2 έως 3,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο σημείο που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού, με συντεταγμένες 34.66 μοίρες Βόρεια και 33.27 μοίρες Ανατολικά, που βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά της Λεμεσού, 43 χλμ νοτιοδυτικά της Αραδίππου και 12 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου.

Ήταν το «σημείο μηδέν», η δολοφονική έκρηξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, που στο σεισμολογικό Κέντρο του Γεωλογικού Ινστιτούτου Κύπρου κατεγράφη ως σεισμός της κλίμακας των 3,6 Ρίχτερ.

Ως σεισμός με κλίμακα της τάξης των 3,0 Ρίχτερ παρέμενε καταγεγραμμένος ακόμα και χθες από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, με αναφορά στα συγκεκριμένα δεδομένα, αφού δεν υπήρξε προφανώς ενημέρωση ότι επρόκειτο για «ανθρώπινη δραστηριότητα» με βάση τις διαδικασίες επεξεργασίας των σεισμογραφικών δεδομένων, ώστε να γίνει συγκεκριμένη αναφορά.

Την καταγραφή σεισμού έντασης 3,5-3,6 Ρίχτερ στο Σεισμολογικό Κέντρο της Κύπρου επιβεβαίωσε, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τη συμπεριφορά της μεγάλης έκρηξης, ο πρώην προϊστάμενος του Σεισμολογικού Κέντρου Κυριάκος Σολωμής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο περιφερειακό σεισμολογικό δίκτυο -άλλων μεσογειακών και ευρωπαϊκών χωρών- καταγράφηκε ως σεισμός με ένταση της τάξης των 3,2 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχική επεξεργασία των δεδομένων δίνει καταγραφή δόνησης της τάξης των 3,5 Ρίχτερ. Σεισμός από τη συγκεκριμένη περίπτωση έχει καταγραφεί και στο Σεισμολογικό Κέντρο της Άγκυρας.

Η δόνηση της γης, που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές στην ακτίνα της έκρηξης, ήταν μόνο ένα μέρος της ενέργειας που απελευθερώθηκε και μετατράπηκε σε σεισμική ενέργεια, αφού μεγάλο μέρος της μετατράπηκε σε θερμική ενέργεια, σε ωστικό κύμα, σε ακτινοβολία, σε ηχητική, σε φως και άλλες μορφές ενέργειας, σημειώνει ο αφυπηρετήσας προϊστάμενος του Σεισμολογικού Κέντρου, Κυριάκος Σολωμής. Το γεγονός ότι επρόκειτο για επιφανειακή δόνηση είναι επίσης χαρακτηριστικό των δεδομένων που συνέλεξαν τα σεισμολογικά κέντρα.

Ερωτηθείς από τον «Φ» γιατί για στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η έκρηξη παραμένει καταγεγραμμένη ως σεισμικό γεγονός, ο ίδιος ανέφερε πως δεν γνωρίζει αλλά υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες, υπό ομαλές συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και διόρθωση στην καταγραφή σεισμικής δραστηριότητας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!