tromaktiko: Ρεύμα από τα κατεχόμενα: Στα 55 ΜW το φορτίο που παίρνουμε

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ρεύμα από τα κατεχόμενα: Στα 55 ΜW το φορτίο που παίρνουμε



Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα η Κύπρος θα χρειαζόταν περίπου 1.000 ΜW- 1.100 ΜW.Παράλληλα» ή «αδελφά» δίκτυα έγιναν από τις 2.00 χθες το μεσημέρι τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών. Με τον τρόπο αυτό η ΑΗΚ και ουσιαστικά ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς, δίνει οδηγίες στα κατεχόμενα, για παραμέτρους όπως φορτίο και τάση, που παράγει ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στα κατεχόμενα και ανάλογα υλοποιούν τις οδηγίες οι εκεί τεχνικοί του σταθμού. Λαμβάνονται επίσης υπόψη οι ανάγκες σε ενέργεια στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, ενώ υπολογίζονται και οι δυνατότητες παραγωγής στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα. Για την «παραχώρηση» αυτή οι υπεύθυνοι τού εκεί ηλεκτροπαραγωγού σταθμού σε τεχνικό επίπεδο, είναι φανερό ότι έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία των τεχνικών ειδικών της ΑΗΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

Αυτό έγινε αφού για ένα εικοσιτετράωρο δοκιμάστηκαν και ελέγχθηκαν όλες οι παράμετροι των φορτίων ηλεκτρισμού που ερχόταν από τα κατεχόμενα (από 20ΜWέως 30 ΜW) και έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Αυτό επέτρεψε να αυξηθεί αμέσως στα 50ΜW έως 55 ΜW το φορτίο που μεταφέρεται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και να διοχετεύεται όπως διαμορφώνονται οι ανάγκες. Το φορτίο αυτό μπορεί πλέον να αυξηθεί μέχρι και στα 90ΜW έως 100 ΜW.

Αυτό επιτρέπει μια μεγάλη ανάσα στην ΑΗΚ, όχι τόσο σε σχέση με τη μείωση των διακοπών στη παροχή, αλλά κυρίως στο εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της δυνατότητας συντήρησης των μονάδων παραγωγής σε Δεκέλεια και Μονή.

Χθες, κατά τις πιο κρίσιμες ώρες του μεσημεριού, λειτουργούσαν υπό πλήρη ατμό και οι έξι μονάδες της Δεκέλειας (6Χ 60 ΜW) όπως και οι δύο ντιζελογεννήτριες εσωτερικής καύσης (2Χ 50 ΜW), καθώς και στη Μονή λειτουργούν με όση δύναμη τους απέμεινε τέσσερεις ατμοστρόβιλοι (4 Χ 22 ΜW) και δύο αεριοστρόβιλοι (2Χ25 ΜW). Επίσης, φαίνεται πως εισακούστηκαν οι προσευχές και φύσηξε επιτέλους λίγο πριν το μεσημέρι αέρας στη Πάφο, με αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες (συνολικού δυναμικού 82 ΜW) να δώσουν πέραν των 30 ΜW, ενώ στις 8.00 το πρωί υπήρχε άπνοια και η προσφορά τους ήταν 0 ΜW.
Συν τα 50 ΜWαπό τα κατεχόμενα, το σύνολο του φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας που είχαμε στις ελεύθερες περιοχές ήταν γύρω στα 680 ΜWαν δεν ληφθούν υπόψη οι ιδιωτικές γεννήτριες.

Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα η Κύπρος θα χρειαζόταν περίπου 1.000 ΜW- 1.100 ΜW.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, η συχνότητα των διακοπών ηλεκτρισμού και η διάρκειά τους, θα εξαρτηθεί πλέον κυρίως από τις καιρικές συνθήκες - θερμοκρασία και υγρασία, αφού ο άμεσος κίνδυνος γενικού μπλακ άουτ διαρκείας έχει αποφευχθεί για την ώρα με τον ηλεκτρισμό από τα κατεχόμενα που επιτρέπει πρόγραμμα συντήρησης των μονάδων παραγωγής σε συνθήκες κρίσης.

Σε σχέση με τις ταρίφες στις οποίες η ΑΗΚ αγοράζει -μέσω του ΚΕΒΕ και του Τουρκικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου του Συνεργατισμού- ηλεκτρική ενέργεια από τα κατεχόμενα, όλα δείχνουν πως αυτή είναι η «κανονική». Δηλαδή, είναι μεν πιο ψηλή από το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ πριν την καταστροφή του Βασιλικού, είναι όμως πιο χαμηλή από το υφιστάμενο κόστος ή αυτό που θα έχουμε με περισσότερες γεννήτριες.

Κύριο δεδομένο όμως της ταρίφας που συμφωνήθηκε είναι, όπως αναλύουν και επιβεβαιώνουν ειδικοί στον «Φ», πως πρόκειται για ταρίφα που ανταποκρίνεται πραγματικά στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρισμού που αγοράζουμε από τα κατεχόμενα, δηλαδή δεν υπάρχει τιμολογιακή εκμετάλλευση της έκτακτης ανάγκης.

«Τους δίνουμε ηλεκτρισμό κι αυτοί προβάλλουν βέτο»

Το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας προς την Κύπρο προβλέπει την ικανοποίηση των αναγκών ολόκληρου του νησιού μέχρι το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον λεγόμενο υπουργό ενέργειας των κατεχόμενων Σουνάτ Ατούν.

Ο Γιλντίζ ανέφερε ότι το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Αγκυρα «προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επικοινωνίας» και είπε πως «αν είχε συσταθεί το κέντρο αυτό, η νότια Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε τώρα το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο Τούρκος υπουργός είχε δηλώσει ότι «πριν από 1,5-2 χρόνια είχαμε ετοιμάσει ένα σχέδιο σχετικά με τη διανομή ενέργειας όχι μόνο στη βόρεια Κύπρο, αλλά σε ολόκληρο το νησί, με σκοπό να ικανοποιήσουμε ενδεχόμενο αίτημα παροχής ενέργειας, μέσω βόρειας Κύπρου».

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, απάντησε σε ερώτηση που του υποβλήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Χιουριγιέτ σχετικά με τη μεταφορά ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και ευχήθηκε όπως η συμφωνία αυτή να αποτελέσει κίνητρο για τους Ε/κ και για την εξεύρεση λύσης. Υπενθύμισε επίσης ότι οι Ε/κ έθεσαν βέτο στο άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. και πρόσθεσε τα εξής: «Ευελπιστούμε ότι ο ηλεκτρισμός θα υποδείξει το σωστό δρόμο και ότι θα φωτίσει όλο το νησί και τις νοοτροπίες που υφίστανται εκεί με το φως της λύσης και της ειρήνης».

Με τους τίτλους «Ζητούν την κεφαλή Χριστόφια» και «Ο λαός ζητά την παραίτηση του Ε/κ ηγέτη», οι εφημερίδες Σαμπάχ και Μπουγκιούν αντίστοιχα αναφέρονται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Η εφημερίδα Τούρκιγιε, με τίτλο «Φωτίστηκαν οι Ε/κ χθες βράδυ με ρεύμα της "ΤΔΒΚ"», αναφέρεται στο θέμα της προμήθειας ρεύματος από τις κατεχόμενες περιοχές και η Ταράφ γράφει «Θεωρούμε την Κύπρο ενιαίο σύνολο», αναφερόμενη στις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Γιλντίζ Τανέρ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!