tromaktiko: Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες προτείνει το ΕΥΡΩΚΟ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες προτείνει το ΕΥΡΩΚΟ



Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα αναλάβει τη σταθεροποίηση και επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης, την ενδυνάμωση των υποδομών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα αναλάβει τη σταθεροποίηση και επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης, την ενδυνάμωση των υποδομών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων»...
Πρόταση για συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ευρείας αποδοχής, είτε παραμείνει επικεφαλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είτε όχι, για να διαχειριστεί την κρίση που έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, κατέθεσε την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ανέφερε πως από τη Δευτέρα «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και «ο πρόεδρος Χριστόφιας, ως υπεύθυνος πολιτικός, όφειλε να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η κυβέρνηση εκτακτης ενάγκης θα αναλάβει για έξι μήνες να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και «στις αρχές του επόμενου χρόνου εισηγούμαστε την κυβέρνηση εκτακτης ενάγκης να την διαδεχτεί μέχρι τις προεδρικές του 2013, κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρόεδρο της Βουλής, κατόπιν συναινετικών εκλογών».

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα αναλάβει τη σταθεροποίηση και επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης, την ενδυνάμωση των υποδομών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

«Πρώτιστα, όμως, θα αναλάβει να ολοκληρώσει με επιτυχία την κρίσιμη προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ και να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό», είπε.

«Με αίσθημα ευθύνης καταθέτουμε την πρόταση μας και καλούμε τον πρόεδρο Χριστόφια και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές προτεραιότητες και να ενωθούμε όλοι για το καλό της πατρίδας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του λαού μας που συγκεντρώνεται κάθε βράδυ στις πλατείες ενωμένος, μακριά από πολιτικούς και κομματικούς διαχωρισμούς, και να ενωθούμε γύρω από τις ευθύνες μας και την ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Μόνο έτσι", συνέχισε, «θα κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας και δεν θα ξαναζήσουμε τόσο πόνο και καταστροφή».

Πρόσθεσε ότι «πάνω από όλα και όλους πρέπει να βάλουμε την Κύπρο, γιατί αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τα θύματα της 11ης Ιουλίου».

Δικαιολογώντας την ανάγκη ύπαρξης μια τέτοιας πρότασης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «οι ολέθριες συνέπειες της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, με αποκορύφωμα τον θάνατο 13 παιδιών του λαού μας, αλλά και οι καταστροφικές επιπτώσεις της στην οικονομία, στην αξιοπιστία του κράτους και στο ηθικό του λαού, μας υποχρεώνει να απευθυνθούμε στον κυπριακό λαό με συγκεκριμένη πρόταση επανόρθωσης».

Ανέφερε ότι «η κατάρρευση της οικονομίας, η αποκατάσταση των υποδομών ενέργειας, η αποσύνθεση του κυβερνητικού μηχανισμού, αλλά και οι δραματικές εξελίξεις στο εθνικό θέμα επιβάλλουν πολιτικό θάρρος και τόλμη».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκαν αθώοι, καταστράφηκαν οι σημαντικότερες υποδομές του κράτους και προκλήθηκε ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος στους πολίτες και την πολιτεία», είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι «αυτή η αυταπόδεικτη ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Χριστόφια που ηγείται της κυβέρνησης και πρέπει έστω και τώρα να την αναλάβει παραιτούμενος».

Ανέφερε, επίσης, ότι «οι όποιες επιτροπές δεν μπορούν να μειώσουν ή να πολυμερίσουν τις συγκεκριμένες αυτές ευθύνες», ενώ υπενθύμισε ότι το ΕΥΡΩΚΟ αναμένει την απάντηση των άλλων κομμάτων για την πρόταση του για δημιουργία Ad Hoc Επιτροπής στη Βουλή υπό τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Συλλούρης απεύθυνε ένα «ειλικρινές συγγνώμη» στις οικογένειες των θυμάτων, στους τραυματίες και στους πληγέντες, αλλά και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μην απολογηθούμε γιατί είμαστε μέρος του συστήματος που νοσεί και του οποίου η αξιοπιστία έχει τρωθεί»'.

«Δυστυχώς», συνέχισε, «παρά το γεγονός ότι χρόνια τώρα παλεύουμε ενάντια στο κατεστημένο της παρακμής, δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον λαό για την καταστροφική του δράση».

Όπως είπε, «ο τόπος μας βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η αξιοπιστία του κράτους έχει τρωθεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, «μετά τις κηδείες των ηρωικών νεκρών μας και τον θρήνο, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε και να δράσουμε με τρόπο που αποτελεσματικά να επιλύει τα προβλήματα που προέκυψαν και να επανορθώνει την πατρίδα μας, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας που αποσβολωμένη παρακολουθεί τους κυβερνώντες αμήχανους και υπό το βάρος των ενοχών τους να πελαγοδρομούν».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!