tromaktiko: Από αναβολή σε αναβολή οι πληρωμές περίπου 800 Υποψήφιων Διδακτόρων

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Από αναβολή σε αναβολή οι πληρωμές περίπου 800 Υποψήφιων Διδακτόρων



Απλήρωτοι παραμένουν οι Υποψήφιοι Διδάκτορες που έτυχαν της υποτροφίας «Ηράκλειτος 2» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2007-2013».
Η προκήρυξη του προγράμματος κοινοποιήθηκε με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 30 Δεκεμβρίου του 2008, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε υποβολή προτάσεων εως τις αρχές Απριλίου του 2009 (το οποίο και έγινε) και έναρξη χρηματοδότησης από τον Μάιο του 2009 (το οποίο φυσικά και δεν έγινε). Το υπουργείο προχώρησε στην ανακοίνωση των 1ων αποτελεσμάτων την 10 Σεπτεμβρίου του 2010, δηλαδή περίπου 4 μήνες μετά την υποτιθέμενη έναρξη της χρηματοδότησης, και ακολούθησαν άλλες τρεις τμηματικές ανακοινώσεις. Στη δεύτερη τμηματική ανακοίνωση ο κος Πανάρετος σημειώνει ότι «Η χρηματοδότηση όλων των προτάσεων διδακτορικών ερευνών που εγκρίθηκαν και θα εγκριθούν θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και θα έχει διάρκεια 3 ετών.» Δηλαδή, όσοι ξεκίνησαν την διδακτορική τους διατριβή πριν τον Σεπτέμβριο, πολύ απλά ας πρόσεχαν, καθώς δε θα πληρωθούν για αυτό το διάστημα της εργασίας τους. Στις 30/06/2011 και ενώ οι φήμες έλεγαν ότι τα χρήματα θα εκταμιευτούν τον Ιούνιο, η νέα ημερομηνία έναρξης της χρηματοδότησης μετατίθενται για τον Αύγουστο του 2011 (σύμφωνα με προφορική επικοινωνία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, καθώς το υπουργείο δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους).
Στο δελτίο τύπου του ΥΕΠΘ στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 αναφέρεται ότι :
«Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί ν’ αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τους ευρωπαϊκούς όσο και τους εθνικούς πόρους για να δώσει τις ευκαιρίες για ποιοτική μόρφωση και σοβαρή επιστημονική κι επαγγελματική προοπτική σε κάθε νέο που έχει τις αντίστοιχες ικανότητες διασφαλίζοντας στην πράξη την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες.».
Ενώ ο τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Στυλιανίδης σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι «Η ενίσχυση της πρότυπης έρευνας μέσα από διδακτορικές ερευνητικές εργασίες, είναι βασική προτεραιότητα που στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.»
Και ερωτώ τους κυρίους υπουργούς:
• Διασφαλίζεται η αξιοκρατία και οι ίσες ευκαιρίες όταν πολλοί Υποψήφιοι Διδάκτορες αναγκάζονται να ζουν υπό συνθήκες φτώχειας επειδή δε λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους;
• Η ουσιαστική αναβάθμιση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ενισχύεται μέσω της έρευνας που διατελείται στις πλάτες απλήρωτων νέων ερευνητών;
• Έχετε το δικαίωμα να διαφοροποιείτε τους όρους της αρχικής προκήρυξης ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ έτσι χρήματα απ’ τους εργαζομένους;
• Μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την έρευνα που διεξάγεται στη χώρα μας εξευτελίζοντας τους ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτήν;
Για πόσο ακόμα θα μπορέσουμε να ανεχτούμε τον εξευτελισμό και την απαξίωση; Επιτέλους, απαιτούμε τον σεβασμό που μας ανήκει!
Θα έπρεπε να αισθάνεστε τουλάχιστον ντροπή για την τροπή που έχει πάρει το θέμα και για την ανευθυνότητα που συνεχώς επιδεικνύετε..

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!