Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος όμως είναι το στοιχείο ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τα χρήματα προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια, είναι ήδη πιστωμένα και παραμένουν και σαπίζουν στα συρτάρια των υπουργείων (ή μήπως όχι;). Οι κρίσεις των προτάσεων διαρκούν έτη ολόκληρα και αφού εγκριθούν άλλος τόσος καιρός διαρκεί μέχρι την χρηματοδότηση.
Όλοι μιλούν για έρευνα, τεχνολογία και ανάπτυξη και κανείς δεν θέλει να την προωθήσει και να την χρηματοδοτήσει.
Ότι ακριβώς περιγράφεις συνέβη και με τους προηγούμενους Ηράκλειτους, τα Π.ΕΝ.Ε.Δ (προγράμματα ενίσχυσης ερευνητικού δυναμικού) κ.ο.κ.
Για να καταλάβεις τα χάλια τους τα ΠΕΝΕΔ του 2003 χρηματοδοτήθηκαν το 2006! Φυσικά οι περισσότεροι που είχαν καταθέσει προτάσεις είχαν ήδη ξεκινήσει τα διδακτορικά τους (ή τα τελείωναν κιόλας) και τα χρήματα πήγαν στους επόμενους ή υπέρ πίστεως και πατρίδος!
Για να είμαστε όμως πιο σαφείς μην νομίζεις πως η καθυστέρηση αυτή είναι τυχαία, είναι γνωστές οι ταρίφες στην ΓΓΕΤ για την άνοδο στην κλίμακα αξιολόγησης, οι καταθέσεις εκπρόθεσμων προτάσεων, οι κομματικές επιλογές κ.ο.κ
Και θα μου πεις, μα γίνονται τέτοια πράγματα βρε παιδί μου στην Ελλάδα;
Όχι βέβαια, μόνο ένας τρελός θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Στη χώρα όπου ο κλητήρας (το τονίζω) ενός υποθηκοφυλακείου σου βρίσκει το φάκελό σου στο άψε σβήσε έναντι 10-20 ευρώ, θα ήταν ποτέ δυνατόν να περάσει από το μυαλό των ανώτερων στελεχών να εκμεταλλευτούν τη θέση τους με λαδώματα ή κυκλοφορία των κονδυλίων σε άλλες δραστηριότητες μέχρι να δοθούν για τον σκοπό που προορίζονται;
Εδώ γίνονται υπερτιμολογήσεις γαντιών στα νοσοκομεία και ο άλλος που έχει ζεστό μπικικίνι σαν πίστωση δε θα ροκανίσει λίγο;
Για να μην σε κουράζω ελπίζω να πάρετε τα χρήματά σας σύντομα (αν και το σύνηθες είναι η αναδρομική πληρωμή).
Όσο για τον σεβασμό στο πρόσωπο όλων μας τί να πω. Σκέψου μονάχα το εξής, οι αμοιβές όσων εμμένουν στην ανώτατη εκπαίδευση είναι φαιδρές (με 500-700 ευρώ και πανηγυρίζουμε κιόλας) 12 μισθοί το χρόνο φυσικά, κανένα εργασιακό δικαίωμα (κάνεις το διδακτορικό σου βλέπεις), ωράρια απαράδεκτα (τουλάχιστον στις εφαρμοσμένες και βασικές επιστήμες) και όλα υπό το πρίσμα ότι είσαι...φοιτητής!
Δυστυχώς όχι δεν είσαι φοιτητής...είσαι επιστήμονας (στον τομέα σου) και έχεις αναλάβεις εις πέρας ένα ερευνητικό έργο που παράλληλα θα μορφωθεί σε διδακτορική διατριβή. Εάν ήσουν εργαζόμενος ακόμη και με απλό πτυχίο θα τύγχανες καλύτερου μισθού (π.χ. υπάλληλος στα εβερεστ στο σύνταγμα 900 ευρώ) και εργασιακών δικαιωμάτων.
Όλα τα παραπάνω γίνονται κατά παράβαση των κοινοτικών νομοθεσιών που η Ελλάδα έχει συνυπογράψει αλλά δεν εφαρμόζει. Δε θέλω να σε πικράνω για το τί συμβαίνει αφού τελειώσεις, στο αντικείμενο που κάποιος ονόμασε μεταδιδακτορικές σπουδές (ναι έχεις ήδη 2-3 πτυχία και πας για το τέταρτο!).
Κλείνω με το εξής, σε χώρα της Σκανδιναβίας όπου έκανα μέρος του PhD μου, σε συζήτηση με τους αυτόχθονες ιθαγενείς όταν με ρώτησαν πόσο πληρωνόμαστε κατά τη διάρκεια του διδακτορικού και εγώ απάντησα ότι το σύνηθες είναι ΜΗΔΕΝ ευρώ το μήνα. Η απάντηση ήταν απλούστατη και είχε ως εξής...Μα πως ζείτε χωρίς εισόδημα;
Κατάλαβες οι άνθρωποι αναρωτιώντουσαν πως άνδρες και γυναίκες 25-35 ετών επιβίωναν...η απάντηση με τη μαμά και το μπαμπά!!!
Καλή τύχη καλέ μου συνάδελφε και με το καλό να τελειώσεις.
Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ