tromaktiko: «Οικολογικές» δημοκρατικές απαγορεύσεις στην υπέρ των μεταλλείων Χαλκιδικής

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Οικολογικές» δημοκρατικές απαγορεύσεις στην υπέρ των μεταλλείων Χαλκιδικής



Διάβασα στο χαλκιδικιώτικο blog Respentza σχόλιο της Ειδικής Γραμματέως Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτας Καραβασίλη, σχετικά με... την αδειοδότηση της επέκτασης της δραστηριότητας στα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

Τι έλεγε η γυναίκα; Τα λογικά και αυτονόητα. Κατ’ αρχήν ότι μέσα σ’ αυτή την κρίση που περνάει η Ελλάδα και οι πολίτες της μια τέτοιου μεγέθους επένδυση είναι «μάννα εξ ουρανού», ότι η έγκριση από το Υπουργείο δόθηκε αφού επιβλήθηκαν όροι για τη βέλτιστη προστασία του περιβάλλοντος με χρήση δαπανηρών τεχνικών εξόρυξης, αφού εξασφαλίστηκαν τα μέγιστα ανταποδοτικά για την τοπική κοινωνία οφέλη και ότι παρ’ όλ’ αυτά θα υπάρχουν αυστηροί συνεχείς έλεγχοι από το Υπουργείο, τους πολίτες και Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Πολύ ωραία μέχρι εδώ! Και οι άνεργοι θα βρούν δουλειά και το Περιβάλλον θα έχει την ελάχιστη καταπόνηση. Τι καλύτερο; Χώρια που έχουμε υπόσχεση καταγεγραμμένη για πραγματικούς και αυστηρούς ελέγχους. Κάτι άλλωστε, που η προϊστορία της κ. Καραβασίλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκα στο Internet σχετικά με τη δράση της σε δύσκολες περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων, μπορεί να εξασφαλίσει. Τώρα, σκέφτηκα, θα πρέπει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Χαλκιδικής να φροντίσουν να επανδρώσουν κατάλληλα τις ομάδες ελέγχου, ώστε το έργο πραγματικά να προχωρήσει με το ελάχιστο κόστος για τη Φύση.

Αμ δε! Μετά διαβάσα τα σχόλια όσων κόπτονται για το Περιβάλλον στη Χαλκιδική! Και τι δεν είπαν για τη γυναίκα! Τα χειρότερα! Και βέβαια το αγαπημένο τους, που αντιμετωπίζει άλλωστε οποιοσδήποτε εκφράζει άποψη υπέρ της επένδυσης, ότι πληρώνεται και αυτή από την εταιρία! Μια από τις πολλές καραμέλες που πιπιλίζουν οι αρνητές της ανάπτυξης. Οι άλλες είναι το κυάνιο, η καταστροφή, το πόρισμα του ΤΕΕ, η γνωμοδότηση του ΑΠΘ και βέβαια εκείνο το αλαζονικό «το εργοστάσιο δε θα γίνει, χρυσοθήρες φύγετε». Και μέσα στους χρυσοθήρες, εννοείται, συμπεριλαμβάνονται πάντα, όλοι όσοι έχουν κάνει αίτηση για μια θέση στην εταιρία, όλοι όσοι έχουν στρέψει την τελευταία τους ελπίδα επιβίωσης σ’ αυτή την επένδυση, αφού έτσι κι αλλιώς οτιδήποτε άλλο είναι στάσιμο στη Χαλκιδική και οπουδήποτε αλλού.

Τι τα θέλετε κ. Καραβασίλη τα πτυχία σας; Αγαπάτε το Περιβάλλον; Έχουν σημασία οι μέχρι τώρα αγώνες σας γι’ αυτό; Όχι βέβαια! Αποκλείεται να έχετε εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους, αποκλείεται να φροντίσετε στο μέλλον για την τήρησή τους! Τι ξέρετε εσείς; Θέλετε ανάπτυξη και περιβάλλον να συμπορευτούν; Δε γίνονται αυτά! Μόνο ο τουρισμός θα σώσει τη Χαλκιδική! Τι; Δε φτάνει; Όλα μαζί θα φέρουν την ανάπτυξη με τις κατάλληλες προϋποθέσεις; Ορίστε; Μπορούν να εξασφαλιστούν οι όροι για τη βιομηχανία, έτσι ώστε να εντάσσεται στο περιβάλλον με τις ελάχιστες επιπτώσεις; Βιομηχανίες μόνο στις στέππες και στις ερήμους πρέπει να εγκατασταθούν! Και οι Έλληνες να μεταναστεύσουν! Να τα σκίσετε τα πτυχία σας!

Οι «σωτήρες» της Χαλκιδικής ξέρουν καλύτερα κι ας μην έχουν πτυχία! Σε τ’ αυτούς τώρα;
Αναγνώστρια
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!