tromaktiko: «Καμπανάκι» για τη διατροφή των παιδιών - Ευάλωτα τα Κυπριοπούλα στη νευρογενή βουλιμία

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

«Καμπανάκι» για τη διατροφή των παιδιών - Ευάλωτα τα Κυπριοπούλα στη νευρογενή βουλιμία



Υπαρκτό και με αυξανόμενες τάσεις, παρουσιάζεται το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών και στην Κύπρο, γεγονός μάλιστα που τεκμηριώνεται μέσα από τις έρευνες του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Το τελευταίο διενήργησε πριν από μερικούς μήνες μία μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής (επίπεδα αυτοεκτίμησης, αυτοεικόνας, τελειομανούς συμπεριφοράς, φοβιών ωρίμανσης και διαπροσωπικών δυσκολιών), όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2003. Άρθρο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής δημοσίευσης σε περιοδικό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δείχνει την τάση που υπάρχει στα Κυπριόπουλα ηλικίας 10 - 18 χρόνων σε σχέση με τις διατροφικές διαταραχές.

Το γενικό συμπέρασμα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο ερευνητής του Ινστιτούτου, παιδίατρος Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, είναι ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διατροφικές διαταραχές παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα που είχαν καταγραφεί με την έρευνα του 2003. Η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα πιθανά ποσοστά περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας ήταν 0,78% στα κορίτσια και 0,14% στα αγόρια. Στη μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό των μαθητών με βαθμολογία, η οποία τους κατατάσσει σε άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη κλινικής ή υποκλινικής διατροφικής διαταραχής, αφορά ένα στα τρία κορίτσια 12 έως 18 χρονών και ένα στα έξι αγόρια. Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι στον τομέα «τάση προς βουλιμία» παρατηρείται σημαντική αυξητική τάση, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τα αγόρια και λιγότερα τα κορίτσια.

Παρατηρείται, δηλαδή, μια μεγάλη αύξηση στο ποσοστό των μαθητών που έχουν βαθμολογία, η οποία τους κατατάσσει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου που χρήζει προσοχής και διερεύνησης.

Το δεύτερο, επίσης, ανησυχητικό συμπέρασμα είναι ότι παιδιά με κανονικό βάρος έχουν ψηλά σκορ στα ερωτηματολόγια, «άρα στόχους για πιο χαμηλό βάρος, δεν είναι ευχαριστημένοι με το βάρος τους», ώστε να βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο να εμπλακούν σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες για απώλεια βάρους και αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε διατροφικές διαταραχές.

Αυτό, τόνισε ο δρ Χατζηγεωργίου, πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις.

Ασπίδα ο θηλασμός για παχυσαρκία

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, τόσο για το ίδιο το βρέφος όσο και για τη μητέρα, είναι αδιαμφισβήτητα και έχουν γίνει απόλυτα κατανοητά από ένα σημαντικό ποσοστό νεαρών μητέρων, οι οποίες για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα αποφασίζουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Στα οφέλη αυτά, έρχεται σήμερα να προστεθεί και η προστατευτική δράση του θηλασμού κατά της παχυσαρκίας, αν το βρέφος θηλάζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των 6 μηνών. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΙDΕFΙCS, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχει και η Κύπρος με το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των παιδιών και του πληθυσμού γενικότερα και σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, κατέδειξε αρκετά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα για την παιδική παχυσαρκία.

Σε σχέση με την προστατευτική δράση του θηλασμού, όπως ανέφερε στον «Φ» ο ερευνητής του Ινστιτούτου Υγεία του Παιδιού, παιδίατρος, Χαραλάμπος Χατζηγεωργίου, έχει αποδειχθεί στατιστικά πως όταν το μωρό θηλάσει πέραν των έξι μηνών δημιουργείται ένα δίκτυ ασφαλείας που απομακρύνει την πιθανότητα να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο στην ηλικία των 4 - 10 χρόνων, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει όταν θηλάζει για μικρότερο χρόνο. «Άρα», επεσήμανε, «εκείνο που συστήνεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Εταιρεία όσο και τις εθνικές παιδιατρικές εταιρείες, είναι ο θηλασμός πέραν των έξι μηνών, ώστε να αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την παχυσαρκία».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!