Από τα συμβάντα - ορόσημα στη ζωή ενός παιδιού, λίγα είναι πιο σημαντικά για την υγεία και την εξέλιξή του από την οδοντοφυΐα.
Το πρώτο δόντι ανατέλλει κατά τους πρώτους μήνες μέχρι και το πρώτο έτος. Συνήθως, η οδοντοφυΐα αρχίζει τον 6ο ή 7ο μήνα, με τους κεντρικούς τομείς της κάτω γνάθου. Έπειτα, τα περισσότερα βρέφη εμφανίζουν καινούρια δόντια κάθε 1-2 μήνες. Πρώτα βγαίνουν οι τομείς, έπειτα οι πρώτοι γομφίοι, μετά οι κυνόδοντες και τελευταίοι οι υπόλοιποι γομφίοι.
Πώς εκδηλώνεται η οδοντοφυΐα;
Συνήθως, τα δόντια απλώς εμφανίζονται, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Το μωρό μπορεί να βγάζει περισσότερα σάλια, ενώ θα παρατηρήσετε ότι έχει την τάση να δαγκώνει διάφορα αντικείμενα.
Τα ούλα ίσως είναι λίγο πρησμένα στο σημείο όπου θα βγει το νέο δόντι. Μερικές φορές, όταν βγαίνουν οι γομφίοι, μπορεί να υπάρχει ένας ερυθρός ή κυανός αποχρωματισμός, εξαιτίας μικρών ποσοτήτων εγκλωβισμένου αίματος. Ωστόσο, η δυσφορία είναι ήπια. Η οδοντοφυΐα δεν συνοδεύεται από κλάμα, διάρροια και εξανθήματα στους γλουτούς – αυτοί οι ισχυρισμοί είναι μύθοι.
Πολλοί γονείς αποδίδουν τον πυρετό του παιδιού τους στη νεογιλή οδοντοφυΐα. Είναι αμφίβολο αν η οδοντοφυΐα προκαλεί πυρετό. Πάντως, ακόμα και αν αυτό ισχύει, δεν παρατηρείται υψηλός πυρετός. Ωστόσο, η ηλικία της οδοντοφυΐας συμπίπτει με την ηλικία κατά την οποία τα παιδιά αρχίζουν να προσβάλλονται από τις συνήθεις παιδικές ιογενείς ασθένειες. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό το αίτιο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν είναι συνετό να αποδίδετε τον πυρετό του παιδιού στην οδοντοφυΐα. Πρέπει να αναζητάτε πάντα τα πραγματικά αίτια του πυρετού.
Πώς αντιμετωπίζεται η οδοντοφυΐα;
Σε γενικές γραμμές, δεν απαιτείται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Αν τα ούλα είναι πρησμένα και το μωρό φαίνεται ανήσυχο, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στο ούλο για 1-2 λεπτά. Αν αυτή η μέθοδος ανακουφίσει το παιδί, μπορείτε να την επαναλάβετε όποτε χρειαστεί. Τα μωρά μπορούν να κάνουν μόνα τους μασάζ στα ούλα τους με έναν κρίκο οδοντοφυΐας ή κάποιο άλλο ασφαλές αντικείμενο. Εξίσου κατάλληλο είναι ένα βρεγμένο ύφασμα ή ένα μπισκότο οδοντοφυΐας. Αποφεύγετε τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό, όπως οι λωρίδες καρότου.
Αν το παιδί φαίνεται ανήσυχο εξαιτίας της οδοντοφυΐας, χορηγήστε ένα αναλγητικό. Μπορείτε να δώσετε στο μωρό 1-2 δόσεις ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφένης. Θα πρέπει να θυμάστε ότι ο επίμονος ερεθισμός προκαλείται από άλλα αίτια, τα οποία είναι απαραίτητο να εντοπιστούν. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν ζελέ οδοντοφυΐας για να ανακουφίσουν το μωρό. Η αποτελεσματικότητά του είναι αμφισβητήσιμη, ενώ, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να έχει παρενέργειες, γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να το αποφεύγετε.
mother.gr