Σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ τονίζει: «Οι διευθυντές υπογράμμισαν ότι η αποφασιστική εφαρμογή του πακέτου είναι καθοριστική και κάποιοι από αυτούς θεωρούν πως η λήψη πιο εμπροσθοβαρών μέτρων περικοπής των δαπανών θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα της αγοράς».
Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης ότι τα σχέδια φορολογικής αναδιάρθρωσης που έχει εξαγγείλει η Ιταλία δεν είναι λεπτομερή.
Τα σχόλια του διεθνούς οργανισμού έρχονται τη στιγμή που πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η Ιταλία ίσως είναι η επόμενη χώρα που θα πληγεί από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος χθες στα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, της διαδικασίας εξυγίανσης, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση δεσμεύθηκε να διευκολύνει την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας στο κοινοβούλιο.
Η δέσμη μέτρων ύψους 40 δισ. ευρώ στοχεύει στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού έως το 2014, προβλέποντας μεταξύ άλλων μείωση της χρηματοδότησης προς τοπικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες υγείας καθώς και καθυστέρηση του χρόνου συνταξιοδότησης.
Το ΔΝΤ επισημαίνει πάντως στην έκθεσή του ότι η κυβέρνηση πιθανόν να είναι υπερβολικά αισιόδοξη στις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας..