κοινωνικού συνόλου έχει φτάσει στο ζενίθ και οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις μαλλον αντιπαλεύουν παρα ευνοούν τους συγχρονους επιχειρηματίες, πάντα θα υπάρχει κάποιος να υπερβαινει νόμους και κανόνες και να εξαπατά όλους εμας, τους πάντα αφελεις και ευκολόπιστους.
Ο λόγος για τον απώντα, η μάλλον διαφυγόντα επιχειρηματία κ.Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ιδρυτή και μεγαλομετόχου, τουλαχιστον μεχρι το σημείο που οι εταιρίες παρήγαγαν κέρδη, εστω και εικονικά των Ομίλων Νεοχημικής και Αλαπις. Εταιρίες που έχουν ουσιαστικά εγκαταληφθεί στη μοίρα τους απο τον "πρώην" μεγαλομέτοχο τους ο οποιος αφου εξανέμισε τεραστια ποσά απο τις περιουσίες των εταιριων και των επενδυτών, διαμενει μονιμα πλεον στο εξωτερικό, απολαμβάνοντας τον "κόπο" της εργασίας του.
Αν αναλογιστεί κανεις τις πολλαπλες αυξήσεις κεφαλαιου που εχουν πραγματοποιηθεί δημόσια μεσω οργανωμένης χρηματαγοράς, με σκοπό όπως υποδεικνύεται απο την απλη οικονομική λογική την μεγιστοποίηση της οφέλιας των μετοχων και επενδυτων, αντι τα αντληθεντα κεφαλαια να διατεθούν σε πραγματικά παραγωγικές επενδυσεις, ξοδευτηκαν αλογιστα σε υπερτιμημενες εξαγορες επιχειρησεων που κανενα σκοπο δεν εξυπηρετούσαν περα απο τον αερισμο των συγκεντρωθεντων κεφαλαιων. Μαλιστα οι πλαστες αποτιμησεις που δηθεν δικαιολογουσαν τα υπερογκα ποσα που καταβλήθηκαν, αναλυθηκαν και εκπονηθηκαν απο επαγγελματιες αμφιβόλου επαρκειας χωρις ποτε κανενας να θιξει το θεμα αυτο. Σαν να μην εφτανε αυτο, οι "υπεραξιες" που δημιουργηθηκαν τεχνηεντως, δεσποζαν κατ εξακολουθηση ως περιουσιακό στοιχείο στις οικονομικές καταστασεις του Ομιλου ως το 2010 οποτε, δοθεισης της ευκαιρίας απο τη γενική κατασταση της ελληνικής οικονομιας και εκμεταλλευομενοι της αδιαφοριας των εποπτικών αρχων, με την ιδια πρακτικη και νεες προσαρμοσμενες εκτιμήσεις, απομειωθηκαν οι υπεραξιες αυτες κατα ενα δισ περιπου απο τις οικονομικες καταστασεις του 2010 και ασφαλώς απο τις τοποθετήσεις των επενδυτων καλυπτοντας ετσι σημαντικό μερος των ελαττωμάτων που παρουσιαζουν.
Η απιστευτη βυθιση της τιμής της μετοχής της Αλαπις και μετα τα αλεπάλληλα reverse split που εχουν γίνει, ερχεται να επιβεβαιωσει τις εντονες φημες για την κακη οικονομικη κατασταση των εταιριων του Ομιλου, τις βαριες επισφάλειες, αποτελέσματα της κακής διαχείρησης και της εφαρμογής δημιουργικής λογιστικής. Ειναι γνωστο αλλωστε σε ολους εκτος βεβαια των αρμοδιων εποπτικών αρχων το window dressing που γινεται στις οικονομικές καταστασεις των εταιριων του ομιλου σε καθε δημοσιοποίηση τους.
Προσφατως δε, μεγαλος τραπεζικος οικος του εξωτερικού, μετα απο σχετικό ελεγχο, αρνηθηκε την αναχρηματοδοτηση του Ομιλου εκφραζοντας σοβαρες επιφυλάξεις για τη βιωσιμώτητα του. Ειναι εμφανης η προσπαθεια του κ. Λαυρεντη Λαυρεντιαδη να μειωση την αντιληψη των μετοχων, μικροεπενδυτων και πιστωτων για τα πεπραγμενα του. Τοσο αυτος οσο και οι αμεσα συνεργοί του παρουσιαζονται να εχουν αποστασιοποιηθεί απο τη Διοίκηση του Ομίλου, μεταφεροντας τις μετοχες τους σε τρίτους και παραμένοντας στο εξωτερικό, αφήνοντας πιστους και παχυλά αμοιβόμενους διεκπεραιωτες να σηκώσουν το βαρος της διαχείρησης της επερχομενης κρίσης. Στοιχείο εκτίμησης,εταιρικής διακυβερνησης και ηθικής αποτελει το γεγονός της συμμετοχής σε Διοικητικά Συμβούλια εταιριών των Ομίλων Νεοχημικής και Αλαπις και προσφατως στην Proton Bank, ανθρώπων που εχουν εμπλακει σε οικονομικά σκάνδαλα του παρελθόντως οπως του κ. Παναγιωτη Δαμηλάκου, το ονομα του οποίου κυριαρχεί στο σκανδαλο Κοσκωτα και δεσποζε στις "προβληματικές" αποτιμησεις της εξαγοράς της εταιρίας "Γερμανος" απο την "Cosmote". Σημειώνεται δε ότι ως Ορκωτός Ελεγκτης Λογιστης, υπευθυνος για τον ελεγχο της νομιμοτητας των οικονομικών καταστασεων του συνολου σχεδον των επιχειρήσεων των Ομιλων Νεοχημική και Αλαπις εμφανίζεται ο "υιος" Βρασίδας Δαμηλάκος μετοχος και Προεδρος της ελεγκτικής εταιρίας που εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του "Alter".
Ολοι οσοι εχουν εναποθεσει τις ελπιδες και αποταμιευσεις τους στις μετοχες των εταιριων αυτων ζητουν απο τους ιθύνοντες της ενεργοποίηση τους για τη λήψη των αναγκαιων μετρων για τη διαλευκανση ολων των παραμέτρων και της προληψης του νεου σκανδάλου που βρισκεται προ των πυλών.
Ο "αγανακτισμένος" μετοχος