Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, τα θετικά μηνύματα στο μέτωπο της καταθετικής ρευστότητας των τραπεζών άρχισαν να φαίνονται από την περασμένη Παρασκευή, καθώς με τη συνολική λύση που δόθηκε από την ευρωζώνη στο πρόβλημα του χρέους κατέρρευσαν όλα τα σενάρια περί πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Έτσι, εκεί που άλλοτε τη συμπεριφορά των καταθετών χαρακτήριζε η ανασφάλεια και ο πανικός που οδηγούσε σε εκροές καταθέσεων, σήμερα επικρατεί «ψυχολογική ανακούφιση» που δημιουργεί κλίμα επιστροφής όσων καταθέσεων είχαν βρει καταφύγιο σε θυρίδες ή κάτω από το στρώμα.
Στο πλαίσιο αυτό, το 30% όσων απευθύνονται πλέον στις τράπεζες για να ρωτήσουν /διαπραγματευτούν για τις καταθέσεις τους, φέρνουν τα χρήματά τους στην τράπεζα. Ως αποτέλεσμα της επιστροφής αυτής, τα υψηλά επιτόκια που έδιναν οι τράπεζες μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα (σημειώνεται ότι για μεγάλα ποσά έφτασε να δοθεί και επιτόκιο 7,40%) έχουν αρχίσει να υποχωρούν σε επίπεδα κάτω του 6%.
Όπως υπολογίζουν τραπεζίτες, οι καταθέσεις που είχαν αποσυρθεί με κατεύθυνση θυρίδες και σεντούκια - ειδικά από το Μάιο και μετά, όσο κορυφωνόταν το θρίλερ και η καταστροφολογία για τη χώρα -ανέρχονταν σε περίπου 4 -5 δισ. ευρώ, έναντι συνολικής εκροής καταθέσεων της τάξεως των 18 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Από το ποσό των συνολικών εκροών, εκτιμούν ότι γύρω στα 10 δισ. ευρώ μπορούν να επιστρέψουν στις τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Τόσο τα ποσά των επιστροφών, όσο και η ταχύτητα επανόδου τους στις τράπεζες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ήταν μεγαλύτερα εφόσον δεν διατρέχαμε την καλοκαιρινή περίοδο και βεβαίως η δυνατότητα αποταμίευσης δεν «καιγόταν» από την ανάγκη κάλυψης τρεχουσών αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται από την έναρξη της κρίσης το 2009, οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες κινούνται στα 48 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι δεν θα είναι απότομος, και τουλάχιστον όχι προτού περάσει τουλάχιστον ένας μήνας και υπάρξει πλήρης εικόνα για τις λεπτομέρειες του σχεδίου της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας.