tromaktiko: Μικρότερο έλλειμμα στη Γερμανία - Ανακοινώνονται μειώσεις στη φορολογία ...

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Μικρότερο έλλειμμα στη Γερμανία - Ανακοινώνονται μειώσεις στη φορολογία ...



Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης το οποίος διέρρευσε χθες, μικρότερο απ' όσο προβλεπόταν την άνοιξη θα είναι...
τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο για το 2012, όμως η βοήθεια προς τις χώρες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους θα επηρεάσει τους ρυθμούς μείωσής του τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο το έλλειμμα το 2012 θα φτάσει τα 27,2δις δισ. ευρώ, όταν τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υπολόγιζε ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν στα 31,5 δισ. ευρώ. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, όχι όμως με τους ρυθμούς που ήλπιζε το υπουργείο.

Έτσι, το 2013 υπολογίζεται ότι θα είναι 24,9δις, το 2014 θα πέσει στα 18,7δις και το 2015 στα 14,7δις. Τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι μέχρι το 2015 το έλλειμμα θα είχε μειωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ. Αναθεώρησε όμως την πρόβλεψή του λόγω της σύστασης, από το 2013, του μόνιμου μηχανισμού βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης, στον οποίο η Γερμανία θα συμβάλει με 4,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Εξετάζεται μείωση της φορολογίας…
Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κόμματος FDP που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας το 2013, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα μελετήσει επίσης το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η συζήτηση για μείωση των φοροελαφρύνσεων είχε ξεκινήσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες όμως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούσε «μη ρεαλιστική» μια τέτοια πιθανότητα, υπενθυμίζοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη δημοσιονομική σταθερότητα. Το περιοδικό Der Spiegel πάντως είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η μείωση των φόρων θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ, δηλαδή 175 ευρώ κατ' άτομο.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!