Με πρωτοβουλία των κατοίκων, του συλλόγου MOnuMENTA τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου, και την υποστήριξη του δήμου Ωρωπού, επιχειρείται η ανάδειξη αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, που ήταν το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού, αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο.
Για την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής, αλλά και για τη γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο η MOnuMENTA και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου οργανώνουν τις περιηγήσεις «Αμφιάρειον, Γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας», που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Ιουλίου και την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011, στις 11.00 π.μ. (συνάντηση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου).
Το Αμφιάρειο ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ. Λειτουργούσε ως τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας. Τα αρχαία κατάλοιπα του Ιερού περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια. Μια σπάνια ομορφιά χαρακτηρίζει τον ξεχασμένο από επισκέπτες αυτόν αρχαιολογικό χώρο της Αττικής. Το Ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείςν που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς του Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτίρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί) και στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Ιερού. Η πρώτη δράση, που ανέλαβαν κάτοικοι και φορείς, ήταν να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης του θεάτρου, που βρίσκεται μέσα στο Ιερό. Σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Διάζωμα που δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης ανοίχθηκε ένας κουμπαράς, όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής μπορούν να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (Εθνική Τράπεζα 040/48312096). Οι περιηγήσεις, όπως φιλοδοξούν οι διοργανωτές, μπορούν να δώσουν «οξυγόνο» στις προσπάθειες αναβάθμισης.