tromaktiko: Αναγνώριση για το νεότερο κράτος στον κόσμο

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Αναγνώριση για το νεότερο κράτος στον κόσμο



Επίσημα πλέον από σήμερα το Νότιο Σουδάν αποτελεί το 54ο μέλος της Αφρικανικής Ένωσης, σηματοδοτώντας άλλη μία αναγνώριση για το νεότερο κράτος στον κόσμο.

Το Νότιο Σουδάν, υπενθυμίζεται ότι, απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν μόλις αυτόν τον μήνα που διανύουμε, έπειτα από συγκρούσεις που διήρκησαν δεκαετίες και κόστισαν τη ζωή εκατομυρίων ανθρώπων.
Η κυριαρχία του επίσημα χώρισε το μεγαλύτερο κράτος της Αφρικής σε δύο μέρη, αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, που έγινε ευρέως αποδεκτό από τους ψηφοφόρους του.
Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα ήταν μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας, που ξεκίνησε το 2005, βάζοντας τέλος στον εμφύλιο, μεταξύ των κυβερνώντων Αράβων Μουσυλμάνων του βορρά και των μαύρων Χριστιανών και ανιμιστών του νότου.
Ωστόσο οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για τα σύνορά τους, το πετρέλαιο αλλά και το στάτους των πολιτών τους. Η Αφρικανική Ένωση από την πλευρά της αναμένεται να πάρει μέρος στις συζητήσεις προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα, που εκκρεμούν.
Ενημερωτικά να σας αναφέρω ότι το Νότιο Σουδάν αποτελεί την τελευταία προσθήκη στον ηπειρωτικό πυρήνα από τον διαχωρισμό της Εριθραίας από την Αιθιοπία το 1993.
Η Αφρική Ένωση σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έλαβε πληθώρα ψήφων υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από το Σουδάν, που ενίσχυαν την εισαγωγή του νέου κράτους στην Ένωση.
Εξάλλου μόλις στις 14 Ιουλίου το Νότιο Σουδάν έγινε το 193ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!