tromaktiko: Η Αστυνομία προέβη «στην απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων», δηλώνει ο εκπρόσωπός της

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η Αστυνομία προέβη «στην απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων», δηλώνει ο εκπρόσωπός της



Τα μέλη της Αστυνομίας είπε ο Μιχ.Κατσουνωτός, «εξάντλησαν όλα τα μέσα που είχαν στην διάθεση τους και όλα τα περιθώρια επιδεικνύοντας την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και ιώβεια υπομονή, προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν στην χρήση δακρυγόνων».Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, απέρριψε τις οποιεσδήποτε κατηγορίες και επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί κατά μελών της Αστυνομίας για...
''δήθεν άσκηση υπέρμετρης βίας ή και αδικαιολόγητης χρήσης δακρυγόνων'', κατά τα χθεσινά επεισόδια που εξελίχθησαν έξω από το Προεδρικό, μετά την ειρηνική διαμαρτυρία στην Πλατεία Ελευθερίας.
Σε δηλώσεις του στο Αρχηγείο Αστυνομίας και αναφερόμενος στο χρονικό των γεγονότων για ''αποκατάσταση της πραγματικότητας και πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού'', είπε πως γύρω στις 8 χθες το βράδυ πέραν των 3.000 προσώπων είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ελευθερίας για να εκφράσουν την θλίψη, αγανάκτηση και οργή τους για το περιστατικό που συνέβη στην ναυτική βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης''.

Όπως ήταν προγραμματισμένο, ανέφερε, η εκδήλωση πορεύτηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου εκείνη την στιγμή, δεν είχε σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο ή έκτροπο.

Ωστόσο, σημείωσε, "ένας αριθμός πέραν των 300 εγκληματικών και ταραχοποιών στοιχείων εκμεταλλεύτηκε αυτή την πορεία, παρείσφρησε, με αποτέλεσμα κατά την άφιξη της πορείας στο Προεδρικό Μέγαρο, αυτή η μερίδα των ανεγκέφαλων να κινηθεί εναντίον των μελών της Αστυνομίας που ήταν παρατεταγμένα στην είσοδο του Προεδρικού ρίχνοντας εναντίον τους, μολότοφ, πέτρες, ξύλα, φωτοβολίδες, κροτίδες κι άλλα αντικείμενα".

Τα μέλη της Αστυνομίας, είπε ο κ. Κατσουνωτός, "αντέδρασαν κάνοντας υπό τις περιστάσεις, την απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων".

Ανέφερε ότι οι διοργανωτές της πορείας δεν είχαν φροντίσει να προστατεύσουν την πορεία από αυτά τα εγκληματικά και ταραχοποιά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει θυματοποίηση μερίδας των προσώπων που συμμετείχαν στην ειρηνική εκδήλωση, τα οποία επηρεάστηκαν από τη χρήση των δακρυγόνων.

Είπε πως τα μέλη της Αστυνομίας που ήταν παρατεταγμένα στην είσοδο του Προεδρικού και του Φρουραρχείου, εξάντλησαν όλα τα μέσα που είχαν στην διάθεση τους και όλα τα περιθώρια επιδεικνύοντας την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και ιώβεια υπομονή, προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν στην χρήση δακρυγόνων.

Σε κάποια στιγμή, συνέχισε, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε προκήρυξη προειδοποιώντας τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος, ότι θα έπρεπε να διαλυθούν ειρηνικά ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα γινόταν η χρήση δακρυγόνων και δόθηκε εύλογο χρονικό διάστημα για να απομακρυνθούν.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η ομάδα των εγκληματικών και ταραχοποιών στοιχείων επέλεξε και πάλι να επιτεθεί εναντίον μελών της Αστυνομίας, συνεχίζοντας την ρήψη πετρών κι άλλων αντικειμένων και εκ των πραγμάτων, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, από το να γίνει η χρήση δακρυγόνων.

''Αυτή η μερίδα των εγκληματικών και ταραχοποιών στοιχείων, με φυσική βία έσπασε την είσοδο του Προεδρικού και προχώρησε μέχρι τον χώρο του Φρουραρχείου, όπου απαγορεύεται η είσοδος. Εκεί, τα μέλη της Αστυνομίας προσπάθησαν με την πειθώ να τους απομακρύνουν μη επιτρέποντας τους να εισέλθουν στον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου αλλά επιτέθηκαν εναντίον της Αστυνομίας κι έγινε και πάλι η χρήση δακρυγόνων'', συμπλήρωσε.

Η Αστυνομία, είπε ο κ. Κατσουνωτός, προχώρησε στην σύλληψη έξι προσώπων που προσήλθαν στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ενώ από την καταδίωξη της μερίδας των εγκληματικών και ταραχοποιών στοιχείων διενεργήθηκαν συνολικά δεκατέσσερις συλλήψεις.

Ανέφερε ότι υπήρξε παραβίαση της πύλης εισόδου του Προεδρικού και στην συνέχεια πρόκληση ζημιών στο Φρουραρχείο, όπου διενεργείται ο έλεγχος των προσώπων που εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο. Από τα έκτροπα τραυματίστηκαν πέντε μέλη της Αστυνομίας.

Κληθείς να σχολιάσει ότι έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία, ο κ. Κατσουνωτός είπε ''η λήψη απόφασης για την ρίψη δακρυγόνων έχει να κάνει με την αξιολόγηση κινδύνου που πολλές φορές επιβάλλει την λήψη απόφασης σε κλάσματα δευτερολέπτων κι αν δεν επιτευχθεί αυτή η απόφαση και να γίνει χρήση δακρυγόνων, ενδεχομένως οι συνέπειες να είναι πολύ χειρότερες από την μη χρήση''.

Στην προκειμένη περίπτωση, συνέχισε, ''τα μέλη της Αστυνομίας είχαν εκτιμήσει τον κίνδυνο που υφίστατο από τις συγκεκριμένες περιστάσεις κι έκριναν ότι θα έπρεπε να γίνει η απολύτως χρήση δακρυγόνων, κι αυτό έπραξαν''.

Οι 20 συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε διάφορους αστυνομικούς σταθμούς της επαρχίας Λευκωσίας. Οι δύο από αυτούς αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί περαιτέρω κράτηση τους, δοθέντος ότι κατά την σωματική έρευνα που έγινε, εντοπίστηκαν στην κατοχή τους μαχαίρια. Για τους υπόλοιπους δεκαοκτώ αφού ολοκληρωθεί η ανάκριση - ανάλογα με το ανακριτικό έργο που υπολείπεται να διεκπεραιωθεί - θα αποφασιστεί το κατά πόσο θα κατηγορηθούν για τα αυτόφωρα αδικήματα για τα οποία συνελήφθησαν και αν θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτηση τους.

Παρόμοιες εκδηλώσεις, ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός, έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες επαρχίες και το εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί μόνο στην Λευκωσία είχαμε αυτά τα απαράδεκτα έκτροπα που σημειώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και παράλληλα αυτό που πρέπει να προβληματίσει όλους είναι αν όντως που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, θα έπρεπε να μετέβαιναν σε αυτή την εκδήλωση χωρίς να έχουν τα προστατευτικά κράνη στο κεφάλι τους ή να φορούν ολόκληρες προσωπίδες, αφού αν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά δεν χρειάζονταν να μείνουν πίσω από την ανωνυμία του κράνους ή της σακούλας.

Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι ''θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός της ειρηνικής εκδήλωσης από τα έκτροπα που έχουν προκληθεί από μερίδα εγκληματικών και ταραχοποιών στοιχείων''.

Η μια πτυχή του θέματος, συνέχισε, είναι ότι είναι συνταγματικό αναφαίρετο δικαίωμα του κοινού να συναθροίζεται ειρηνικά και να εκδηλώνει την διαμαρτυρία του ενώ από την άλλη δεν νοείται και δεν επιτρέπεται κάποιοι ανεγκέφαλοι να εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις και να παρεισφρέουν σε αυτές.

''Αλλο είναι το να εισέρχεσαι ειρηνικά και να διαδηλώνεις μέσα σε πλαίσια νομιμότητας, την οργή, αγανάκτηση και την οδύνη σου για ένα τραγικό περιστατικό κι άλλο, προμελετημένα προγραμματισμένα και επί σκοπώ, εφοδιασμένοι με βόμβες μολότοφ, ξύλα, πέτρες, λοστούς, σίδερα, κροτίδες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, μερίδα εγκληματικών στοιχειών και ταραχοποιών να μεταβαίνουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με σκοπό να εισέλθουν σε αυτό και να πλήξουν το σύμβολο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Προεδρικό Μέγαρο, να πλήξουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας που είναι εκεί για την τήρηση του νόμου και της τάξης και να καταστρέψουν κρατικές ή ιδιωτικές περιουσίες'', συμπλήρωσε.

Οσον αφορά την Λεμεσό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε πως ''μετά από πληροφορία που δόθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού ότι επέκειτο επίθεση εναντίου του κτιρίου της, αυτή η πληροφορία αξιοποιήθηκε στα μέγιστα. Οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση'', συνέχισε, ''και γύρω στις 9 χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο της πόλης έγινε ανακοπή του οχήματος, για το οποίο γινόταν λόγος''.

Ανέφερε ότι ύστερα από την έρευνα που διεξήχθη στο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρεις 20χρονοι και δύο 17χρονοι, εντοπίστηκαν συνολικά 25 βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση και πυροδότηση ενώ από περαιτέρω έρευνα εντοπίστηκε πτυσσόμενο ρόπαλο, μαχαίρι και αντιασφυξιογόνα μάσκα.

Ολοι οι επιβαίνοντες στο όχημα συνελήφθησαν με δικαστικό ένταλμα και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου.

''Ως Αστυνομία σήμερα κηδεύουμε τα πέντε μέλη μας κι αύριο το έκτο στην σειρά, με πόνο ψυχής αλλά και οδύνη. Εχουμε την άποψη, ότι οι ψυχές αυτών των συναδέλφων, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν να συμβαίνει, είναι τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο'', συμπλήρωσε.

Ο κ. Κατσουνωτός προέβη σε έκκληση προς όλους, όπως επιδείξουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. ''Από την άλλη'', κατέληξε, ''καλούμε όλους τους αρμοδίους να χαμηλώσουν τους τόνους, σε μια προσπάθεια να αποπυροδοτηθεί η ένταση που έχει προκληθεί''.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!