tromaktiko: Τρέχουμε για την έκτη δόση, πριν καν να πάρουμε την πέμπτη!

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τρέχουμε για την έκτη δόση, πριν καν να πάρουμε την πέμπτη!



της Σοφίας Βούλτεψη
Πριν καλά-καλά εκταμιευθεί η 5η δόση και ενώ οι αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα...
ληφθούν αν δεν περάσουν μερικές εβδομάδες, άρχισε κιόλας η συζήτηση για την… έκτη δόση!

Με τους αξιολογητές της τρόικας να πιθανολογούν – με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία – ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ξεκίνησαν ήδη οι συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί σε δύο μήνες, όταν θα έχει έλθει η ώρα για να καταβληθεί η έκτη δόση του δανείου.

Την ίδια ώρα, στον αέρα βρίσκεται και το νέο δάνειο, το ύψος του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές, ώστε η συμμετοχή τους να μην προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τα τρομερά επεισόδια στην Αθήνα και όλα δείχνουν πως οδηγούμεθα ξανά στο σημείο μηδέν, ενώ το μόνο που μέχρι στιγμής έχει μετά βεβαιότητας συμβεί είναι η σοβαρή βλάβη στον τουρισμό.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, όχι μόνο αμφισβητείται ευθέως η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα που με χίλια ζόρια ψήφισε η Βουλή, αλλά και θεωρείται βέβαιο ότι το αργότερο το φθινόπωρο θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β για την ελληνική κρίση χρέους.

Και ενώ στην Αθήνα ουδείς ασχολείται με το θέμα που περισσότερο απασχολεί την Ευρώπη – και κυρίως την Γερμανία – δηλαδή την συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος, χθες, μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung προέβλεψε, δημιουργώντας φυσικά και το ανάλογο κλίμα, ότι τελικά θα την πληρώσει και πάλι ο Γερμανός φορολογούμενος.

Κάνει μάλιστα και τον λογαριασμό της η εφημερίδα, σημειώνοντας πως από τα 3,2 δις ευρώ επί των οποίων έχουν συμφωνήσει οι γερμανικές τράπεζες, τα 2 θα δοθούν υπό προϋποθέσεις και το υπόλοιπο 1,2 δις ευρώ που προέρχεται από τις λεγόμενες «κακές» τράπεζες, ουσιαστικά αποτελεί μια συγκεκαλυμμένη συμμετοχή των Γερμανών φορολογουμένων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο πρώην Επίτροπος Φριτς Μπολκεστάιν, γνωστός από την περίφημη οδηγία για τις εργασιακές σχέσεις, δηλώνει ότι φοβάται πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την χρεοκοπία, ανεξάρτητα από την οικονομική βοήθεια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το λάκκο που οι ίδιοι έσκαψαν».

Η γερμανική προπαγάνδα συνεχίστηκε με συνέντευξη στην εφημερίδα Μπιλντ του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Χανς Βερνερ Ζιν, όπου προειδοποιεί ότι το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών και η σταθερότητα της χώρας κινδυνεύουν από τα πακέτα στήριξης προς τις οικονομικά προβληματικές χώρες του νότου.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σχετικά με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας εκ μέρους της Ελλάδας – που αν και έχουν βάση αν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις περί επιτρόπων και project managers και αποσκοπούν στον κατευνασμό της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης – τότε το τοπίο παραμένει και ζοφερό και θολό.

Και επομένως, μικρή σημασία έχουν οι εσωτερικές διενέξεις, είτε με αφορμή τον προπηλακισμό βουλευτών, είτε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού των Οικονομικών, επειδή διαφέρει η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας από τον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Μικρή σημασία έχει και το αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος επιμένει ότι δεν θα υπάρχουν επίτροποι στα υπουργεία – διότι οτιδήποτε με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί κανείς θα περιέλθει στην δικαιοδοσία των project managers.

Μικρή σημασία έχει και αν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος αποφάσισε να τοποθετήσει το πρόβλημα – και επομένως τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας – στα τελευταία δύο χρόνια, ξεχνώντας τα… υπόλοιπα τριάντα.

Σημασία έχει η πραγματικότητα και αυτή λέει πως ήδη τρέχουμε για την έκτη δόση.
http://www.elzoni.gr/html/ent/180/ent.11180.asp
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!