Ενώ το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε πολλές φορές στις συναντήσεις των...
εκπροσώπων των διαφόρων συλλόγων, που εκπροσωπούν τους Επαγγελματίες Υγείας ( Ιατρικός Σύλλογος ,Οδοντιατρικός Σύλλογος και Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών) , ότι έχει την πρόθεση να μην προχωρήσει στο ΄΄άνευ όρων΄΄ άνοιγμα των επαγγελμάτων υγείας, γιατί παρατηρείται υπερπληθώρα Επαγγελματιών υγείας και είχε δώσει 3μηνη παράταση στην προθεσμία του Νόμου 3919/2011 που προέβλεπε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την διατήρηση κάποιων ειδικών περιορισμών όπως προέβλεπε το άρθρο 2 παράγραφος 4, για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος , με τροπολογία που ενσωματώθηκε σε Πρόταση Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών καταργείται αυτή η3μηνη παράταση και ουσιαστικά ανοίγουν χωρίς κανέναν περιορισμό ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.
Επειδή σαν κλάδος δεν έχουμε την δύναμη ούτε τα ΤΑΞΙ ΜΑΣ να παρατάξουμε στα λιμάνια και στα αεροδρόμια ,αλλά και ούτε έχουμε την πρόθεση να προκαλέσουμε ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, αποφασίσαμε με την δύναμη της γραφής να σας ενημερώσουμε τουλάχιστον για το ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.
Συμμετείχαμε στην συνάντηση προ 2 εβδομάδων με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κύριο Τιμοσίδη που έλαβε χώρα στη πόλη της Καβάλας και ενώ ε
είχε διαμορφωθεί ένα ΄΄καλό κλίμα΄΄ καθώς ο Υφυπουργός, όπως και ο Γ.Γ του Υπουργείου Κ. Δημόπουλος αναγνώρισε το ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ και διαβεβαίωνε ότι η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ και δεν εμπορευματοποιείται, ήρθε η τροπολογία να ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ τον διάλογο και να εκθέσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Δεν είναι δυνατόν ενώ η Ευρωπαϊκή Οδηγία 123/2006 και ο Νόμος ενσωμάτωσης 3844/2010 να εξαιρεί τα επαγγέλματα υγείας από το ΄΄άνοιγμα΄΄, το Υπουργείο Οικονομικών αιφνιδιαστικά, εν μέσω καλοκαιριού, να ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ.
Να σας θυμίσουμε και την απόφαση C570-571 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε μετά από προδικαστικό ερώτημα που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο από την Ισπανική Δικαιοσύνη, το ερώτημα αφορούσε σε δίκη για τις προϋποθέσεις απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, που ως σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -και στην Ελλάδα- δεν ασκείται ελεύθερα. Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν πώς πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα αφού αυτό είναι επιτακτικό πλέον με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά αλλά αυτό να γίνεται μόνον σε περιπτώσεις που δεν θίγεται το δημόσιο συμφέρον. Ουσιαστικά δηλαδή λένε κατηγορητικά «ναι» στην απελευθέρωσή, αλλά θέτουν μια σειρά από «κόκκινες γραμμές» που έχουν μεγάλη σημασία ενόψει και των νέων ρυθμίσεων που αναμένονται στη χώρα μας για τα κλειστά επαγγέλματα συνολικά.
Να σας θυμίσουμε σ΄ αυτό το σημείο ότι:
Για το Εργαστήριο φυσικοθεραπείας (Την επαγγελματική στέγη του Φυσικοθεραπευτή) δεν υπάρχει κανένας περιορισμός του τύπου:
-αριθμός προσώπων για την πρόσβαση στο επάγγελμα
-χορήγηση άδειας ύστερα από εκτίμηση πραγματικής ύπαρξης ανάγκης
-γεωγραφικά όρια της άσκησης του επαγγέλματος
-ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα
-επιβολή ή απαγόρευση της διάθεσης αγαθών
-υποχρέωση στον ασκούντα να προσφέρει μαζί με την δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Υπάρχει όμως περιορισμός για την δημιουργία περισσοτέρων της μιας εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο γιατί:
Το επάγγελμα το ασκεί το φυσικό πρόσωπο που κατέχει πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος, συμβάλλεται με ασφαλιστικά ταμεία τα οποία απαιτούν οι υπηρεσίες να προσφέρονται από το φυσικό πρόσωπο αποκλειόμενης της χρησιμοποίησης φυσικού προσώπου χωρίς προσόντα (Όροι σύμβασης ΕΟΠΠΥ παράγραφος 4), για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου δεν μπορούσε το ίδιο φυσικό πρόσωπο να προσφέρει συνεχόμενες υπηρεσίες (Σαν τις φυσικοθεραπευτικές πράξεις, που για να ολοκληρωθεί ένα σχήμα απαιτούνται 10-15 συνεδρίες) σε 2 ή 3 διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους.
Υπάρχει περιορισμός στη σύσταση εταιρικού σχήματος με ορισμένη μορφή καθώς και περιορισμός της συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο εάν ο εταίρος δεν έχει επαγγελματική ιδιότητα γιατί:
1)Για την έκδοση άδειας Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας ισχύει το Π.Δ 29/1987 το οποίο απαγορεύει εταιρική σύσταση πλην αυτής μεταξύ Φυσικοθεραπευτών και απαγορεύει την συστέγαση με άλλα επαγγέλματα Υγείας (π.χ Γιατρούς), αυτό προβλέπεται για το σύνολο σχεδόν των επαγγελμάτων Υγείας
Αυτό γίνεται για να περιορίζει τα φαινόμενα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης στο χώρο της υγείας με τελικό στόχο την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ. Υπενθυμίζουμε ότι στους όρους των συμβάσεων που θα υπογράφουμε με τον ΕΟΠΠΥ περιέχεται ο όρος της ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ (Παράγραφος 10).
Θυμίζουμε ότι ο φυσικοθεραπευτής αμείβεται με παραπεμπτικά που συνταγογραφούνται από τους Γιατρούς.
2) Περιορίζει τα φαινόμενα της αντιποίησης των επαγγελμάτων υγείας και απαγορεύει με αυτό τον τρόπο την διείσδυση στο χώρο επιτήδειων , κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την διαφύλαξη του κώδικα δεοντολογίας άσκησης του κάθε επαγγέλματος ο οποίος είναι σήμερα στην ευθύνη του Επιστήμονα Υγείας με γνώμονα μόνο το όφελος του ασθενή.
Απ΄όλα τα παραπάνω φαίνονται οι λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο επάγγελμα υγείας εξαιρείται από την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 123/2006, εκτός αυτού οι ελάχιστοι περιορισμοί που υπάρχουν για το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή αποκλειστικό σκοπό έχουν της προστασία της Δημόσιας υγείας (Δημόσιο συμφέρον).
Επειδή πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα έχει κανένα όφελος για την οικονομία, το αντίθετο μάλιστα μέσω της κατασπατάλησης των πόρων των ταμείων, είναι αυτονόητο ότι το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή πρέπει ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3919/2011 με Προεδρικό Διάταγμα ‘όπως προβλέπεται στο Νόμο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος (Δημόσια Υγεία).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ