tromaktiko: "Θετική λίστα" φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

"Θετική λίστα" φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας



Επιπλέον μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιδιώκει το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή, για πρώτη φορά, της θετικής λίστας φαρμάκων.
Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για τη θετική λίστα φαρμάκων, άφησε να εννοηθεί ότι σ' αυτή συμπεριλαμβάνονται και αρκετά γεννόσημα-αντίγραφα φάρμακα με στόχο να μειωθούν μεσοσταθμικά περισσότερο οι τιμές των φαρμάκων που τελικά θα μπουν στη θετική λίστα.
Σε επιπλέον μείωση του προϋπολογισμού που δαπανάται για φάρμακα στοχεύει τώρα το υπουργείο Υγείας, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τη θετική λίστα φαρμάκων. Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διευκρίνησε ότι σε αυτή περιλαμβάνονται αρκετά γεννόσημα-αντίγραφα φάρμακα με στόχο να μειωθούν μεσοσταθμικά περισσότερο οι τιμές των φαρμάκων.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δέκα ημέρες διορία, για να ζητήσουν να ενταχθούν κάποια από τα φάρμακά τους στη θετική λίστα, αρκεί να δεχτούν ότι οι τιμές τους δεν θα υπερβαίνουν τις τιμές αναφοράς που θα ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. Το επιπλέον ποσό θα αποδοθεί με τη μορφή rebate από τις φαρμακευτικές πίσω στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η λίστα με τα 89 ακριβά φάρμακα "μεγαλώνει", καθώς στο εξής θα περιλαμβάνει 130 σκευάσματα.
Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2012, από τα 9,5 δισ ευρώ στα 2,4 δισ ευρώ, όσα ήταν δηλαδή και το 2004.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!