tromaktiko: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στη Κύπρο: Έντεκα νεκροί και πολλοί τραυματίες από τις εκρήξεις στη Ναυτική Βάση στο Ζύγι

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στη Κύπρο: Έντεκα νεκροί και πολλοί τραυματίες από τις εκρήξεις στη Ναυτική Βάση στο Ζύγι



Φωτογραφία από την έκρηξη, όπως καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο.
Στους 11 ανεβάζουν τους νεκρούς, από τη φοβερή έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, και στους 15 τους τραυματίες, στρατιωτικές πηγές. Επίσης φαίνεται να υπάρχει ένας αγνοούμενος στο σταθμό του Βασιλικού. Αυτή την ώρα οι Υπουργοί Αμυνας και Δικαιοσύνης επισκέπτονται τη σκηνή του μακελειού.

Οι ισχυρές εκρήξεις στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 6 το πρωί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εκρήξεις οφείλονται σε πυρκαγιά σε δύο εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα. Στη Βάση έχουν σπεύσει κλιμάκια και συνεργεία διάσωσης από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.

Άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των τραυματιών ενώ ασθενοφόρα ακόμα και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έχουν μεταβεί στη σκηνή.

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση στον κόσμο να μην προσέρχεται στα νοσοκομεία αν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος, κάτι που δείχνει ότι ο αριθμός των θυμάτων πρέπει να είναι μεγάλος.

Στη Nαυτική Bάση Ευάγγελος Φλωράκης μεταβαίνει ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας προκειμένου να εξετάσει προσωπικά την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας βρίσκεται σε επιφυλακή.

Εχουν κληθεί γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονταν με άδεια.

Παράλληλα, στο χώρο έχουν προσέλθει και άτομα της πολιτικής άμυνας στην περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν.

Αρκετοί τραυματίες μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Λεμεσού με ασθενοφόρα.
Ο περιβάλλοντας χώρος έξω από τη Ναυτική Βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος έξω από τη Βάση είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Από τις εκρήξεις ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί έχει γεμίσει από θραύσματα. Δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στο σημείο για να καθαρίσει το δρόμο και να ρυθμίσει την κίνηση.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Η Αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες και οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες έχει σημειωθεί η έκρηξη.

Για αυτό το λόγο, όπως είπε, θα ακολουθήσει ανακοίνωση όταν υπάρξει πλήρης εικόνα.

«Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες», είπε, προσθέτοντας ότι «όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιήσει τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό περιστατικό που είναι ενώπιόν μας».

Ο κ. Κατσουνωτός επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να προκληθεί πανικός στον κόσμο, ο κόσμος να περιορίσει τις διακινήσεις του στην περιοχή και να διακινούνται μόνο όταν απολύτως αναγκαίο και όταν το πράττουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να αποφεύγεται άσκοπη διακίνηση στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στο δρόμο Μαρί - Ακτής του Κυβερνήτη.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης.  Στο χώρο της Βάσης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα.

''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια, και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Τσαλικίδης.

Στο μεταξύ έχει στην Πύλη της Βάσης κέντρο διαχείρισης κρίσεων και τις ενέργειες συντονίζει ο ίδιος ο Αρχηγός.

Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου, και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις».

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος ενδεχομένως να υπάρχουν και τραυματίες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διακοπές ρεύματος μπορεί να οφείλονται και σε αυτό το λόγο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!