tromaktiko: “Η Συμφωνία των Βρυξελλών σώζει την Ελλάδα”

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

“Η Συμφωνία των Βρυξελλών σώζει την Ελλάδα”



Η έννοια του «Άξονα» είναι αρνητικά φορτισμένη στην ιστορική ορολογία της ανθρωπότητας με τον ναζισμό και τους συμμάχους του, που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αιματοκύλησαν τον πλανήτη, και απείλησαν να βυθίσουν ολόκληρο τον κόσμο στο σκοτάδι των ακραίων ιδεών τους.Στη σύγχρονη Ευρώπη, που δοκιμάζεται και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις πιέσεις τις οποίες υφίσταται λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο «Άξονας» έχει θετική χροιά. Συνιστά πολιτική συμμαχία, και αναφέρεται στην «εγκάρδια συνεννόηση» ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δυο κατά τεκμήριο πλέον ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί ήταν οι ηγέτες που σήκωσαν πάνω τους το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης για τη Συμφωνία των Βρυξελλών, που φαίνεται να ακύρωσε τα σχέδια των κερδοσκόπων για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας, και λίγο αργότερα της ευρωζώνης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ κατάφεραν επί σειρά μηνών να συγκεράσουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και εθνικές κουλτούρες, ώστε οι οικονομίες των δυο χωρών να βρουν τα σημεία που τις ενώνουν, παραμερίζοντας όσα τις χωρίζουν.

Και μετά τη μετακίνηση της Γαλλίας ΥΠΟΙΚ στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κοινή δράση συνεχίζεται, με ετέρο του Βερολίνου αυτή τη φορά τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν.

Από κοινού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φρανσουά Μπαρουάν υπογράφει άρθρο στουςFinancial Times, με έναν τίτλο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών για το περιεχόμενό του: «Το σχέδιό μας θα σώσει την Ελλάδα, και θα προστατεύσει την Ευρώπη».

Κεντρική επωδός του άρθρου των δυο υπουργών είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Διαπιστώνουν ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών βάζει τέλος στα σενάρια περί του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Ελλάδας, και απομακρύνει τον συστημικό κίνδυνο συνολικά για την ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα ωστόσο, επισημαίνουν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη απαιτείυπομονή, μεγάλη αντοχή και όραμα, καθώς και ότι η επιτυχία του προγράμματος για την Ελλάδα εξαρτάται από την αποφασιστικότητα της χώρας μας να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Με το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, αποτρέψαμε τη μετεξέλιξη της κρίσης χρέους της Ελλάδας σε μια κρίση η οποία θα μπορούσε να βλάψει συνολικά την ευρωζώνη. Με τον οδικό χάρτη που εγκρίναμε, το χρέος της Ελλάδας κατέστη βιώσιμο», επισημαίνουν με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Φρανσουά Μπαρουάν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!