tromaktiko: Περιουσία τοπικών αρχόντων

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Περιουσία τοπικών αρχόντων



Στις υποχρεώσεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων, των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι... η δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Είναι υποχρεωμένοι να τα υποβάλλουν σε ετήσια βάση και να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον «Καλλικρατικό νόμο» της τοπικής αυτοδιοίκησης (άρθρο 61, παράγραφος 4):


Νόμος Υπ’αριθ. 3852: Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης / Άρθρο 61. Υποχρεώσεις δημάρχου αντιδημάρχου και μελών επιτροπών

Παρ. 4: Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στη σελίδα του δήμου.

Ερευνήσαμε τις ιστοσελίδες των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, περιοχές που βασικά καλύπτουμε δημοσιογραφικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι, από αυτούς που τους το επιβάλλει ο νόμος, ουδείς έχει αναρτήσει την περιουσιακή του κατάσταση. Αποτέλεσμα κάποιας φοβίας;

Το παράδοξο είναι ότι και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις δεν έχουν αναρωτηθεί και να καταθέσουν ερώτηση για αυτήν την παρατυπία. Ή αγνοούν το νόμο ή από αδράνεια ή λειτουργούν με συντεχνιακή λογική, που θέλει τα συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα να είναι μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα… των πολιτών!

Ρωτήσαμε δημοτικά πρόσωπα που έχουν αυτήν την υποχρέωση. Όλοι τους ξαφνιάστηκαν. Όλοι τους δήλωσαν ότι θα το μελετήσουν… Και μείς περιμένουμε να μάθουμε την περιουσία τους και στο τέλος της θητείας τους να συγκρίνουμε. Να δούμε αν είναι αλήθεια το ελληνικό παράδοξο που θέλει και τους τοπικούς άρχοντες να μπαίνουν φτωχοί στην πολιτική και να αποχωρούν πλούσιοι.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνον της περιοχής μας, έχει πανελλαδική και διακομματική διάσταση. Ενδεικτικά ερευνήσαμε δήμους από όλη την Ελλάδα των οποίων οι δήμαρχοι ανήκουν σε όλο το φάσμα των κομματικών δυνάμεων της πατρίδας μας. Το όνομα της συζύγου και των παιδιών τους (κάποιοι και τις ερωμένες τους) τα δημοσιοποιούν, την περιουσία τους κρύβουν, λες και είναι προϊόν κλοπής!

Το πρόβλημα έχει και την λύση του! Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ που εποπτεύει τους δήμους Γλυφάδας και Ελληνικού- Αργυρούπολης γιατί δεν δραστηριοποιείται για αυτή την «παράληψη» και να επιβάλλει τις κυρώσεις σε αυτούς που κάνουν την συγκεκριμένη παράβαση;
http://www.toaerodromio.gr/?p=1029
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!