tromaktiko: "Πυρετός" επαφών υπό τη σκιά των συζητήσεων για το χρέος

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

"Πυρετός" επαφών υπό τη σκιά των συζητήσεων για το χρέος



Στο «κόκκινο» βρίσκεται η κινητοποίηση κυβέρνησης - τραπεζών - Τράπεζας της Ελλάδος παράλληλα με την έναρξη των συζητήσεων...
τραπεζών και Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, κατά την οποία –υπενθυμίζεται– ο πρωθυπουργός κάλεσε στις Βρυξέλλες τόσο τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Β. Ράπανο, όσο και τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο, οι συσκέψεις κυβερνητικών και τραπεζικών παραγόντων συνεχίζονται με άξονα την επόμενη ημέρα για την Οικονομία και τις εγχώριες τράπεζες.
Το ηγετικό δίδυμο της Εθνικής Τράπεζας (κ.κ. Ράπανος και Ταμβακάκης), η οποία θα κληθεί να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη είχε σήμερα νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ κατά τις 8 το βράδυ, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο πρόκειται να συναντηθεί ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος.
Οι συναντήσεις αυτές έρχονται την επομένη σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σχετικά με τις συνέπειες της απόφασης της Συνόδου Κορυφής στις τράπεζες, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας κ. Βενιζέλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου και του προέδρου της ΕΕΤ Β. Ράπανου.
Οι επαφές αυτές εξελίσσονται παράλληλα με τις συζητήσεις εκπροσώπων τραπεζών, IIF, αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών και των ιδιωτών συμβούλων της κυβέρνησης προκειμένου να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής των χρηματοοικονομικών οργανισμών στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με νέα 30ετή ή 15ετή ομόλογα.
Πρόκειται για την ανταλλαγή ομολόγων 135 δισ. ευρώ, ωρίμανσης 2011 έως 2020, με απώτερο στόχο τη μείωση του χρέους κατά 13,5 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας ωρίμανσής του στα 11 από 6 χρόνια.
Η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές πρέπει να επιτευχθεί πριν η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξή της είναι η παράλληλη πιστή υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών που ευελπιστείται να καταλήξουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θεωρούνται καίριες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα αναλάβει και το κύριο βάρος από την ανταλλαγή των ομολόγων. Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Capital.gr, το 65% του ελληνικού χρέους με λήξεις σε διάρκειες 1 – 10 ετών, κατέχεται από ελληνικές τράπεζες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67% αν υπολογιστεί σε διάρκεια λήξεων 1 – 5 ετών και διαμορφώνεται στο 62% αν υπολογιστεί σε διάρκεια 1 – 3 ετών.
Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες θα επωμιστούν και τις μεγαλύτερες απώλειες από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους, οι οποίες αν και διαχειρίσιμες (όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, οι τραπεζίτες με μια πρώτη εκτίμηση δεν τις ανεβάζουν πάνω από 6 – 8 δισ. ευρώ), εντούτοις πιέζουν τις τράπεζες προς την κατεύθυνση νέων κεφαλαιακών ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένη και την επιταγή της ΤτΕ για δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I) στο 10% από 1/1/2012, από τον Σεπτέμβριο, οπότε και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, επιταχύνονται οι εξελίξεις στις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του έτους οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει κινήσεις αναδιάταξης και ενεργότερης διαχείρισης του ενεργητικού και του παθητικού τους, οι οποίες θα συνεχιστούν και το 2012. Ωστόσο, με το «ξεκαθάρισμα» των ομολογιακών χαρτοφυλακίων τους αίρεται το μέχρι πρότινος μείζον εμπόδιο στην κατάρτιση των σχεδίων για συγχωνεύσεις από τις οποίες θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Στην αναδιάταξη αυτή τον κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ταμβακάκης έχει τονίσει επανειλημμένως πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε τολμηρές κινήσεις και ότι πρέπει το κέντρο των αποφάσεων να παραμείνει στην Ελλάδα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται το προσεχές διάστημα και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μέχρι στιγμής, η πώληση του Τ.Τ. δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν η ιδιωτικοποίησή του να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αποκλείουν και μία έκπληξη εντός του Αυγούστου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!