tromaktiko: Νέος τρόπος επιλογής κυβέρνησης και βουλευτών

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Νέος τρόπος επιλογής κυβέρνησης και βουλευτών



Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 1, παράγραφος 1, το πολίτευμα της χώρας είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Στην πραγματικότητα όμως είναι ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Δημοκρατία, με κόμματα άνευ ιδεολογικού προσανατολισμού ή απαρχαιωμένης ιδεολογίας. Με αυτά τα δεδομένα προτείνω ένα νέο τρόπο επιλογής βουλευτών και κυβέρνησης για να γίνει το σύστημα πραγματικά Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Το σύστημα αυτό έχει ως εξής:
Θα έχουμε 13 εκλογικές περιφέρειες με σύνολο 260 βουλευτών. Η εκλογή των βουλευτών θα γίνεται με απλή αναλογική. Σε κάθε περιφέρεια θα αντιστοιχούν 20 βουλευτές. Όποιος θέλει να θέσει υποψηφιότητα θα πρέπει να δώσει παράβολο 10.000 ευρώ.

Δικαίωμα υποψηφιότητας βουλευτή θα έχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεταξύ 26 και 60 ετών, έχοντας τουλάχιστον απολυτήριο ελληνικού λυκείου, με λευκό ποινικό μητρώο, οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες από γονείς Έλληνες (και οι δύο), με ελληνικό διαβατήριο. Οι άνδρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την στρατιωτική τους θητεία και οι γυναίκες να έχουν κοινωφελή εργασία σε κοινωνικά ιδρύματα του ελληνικού κράτους για χρονική διάρκεια τουλάχιστον ίση με την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας των ανδρών.

Αξιωματικοί και οπλίτες των σωμάτων ασφαλείας καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν παραιτηθεί τουλάχιστον δύο χρόνια από την υπηρεσία τους πριν θέσουν υποψηφιότητα.

Κάθε βουλευτής θα μπορεί να εκλεγεί μόνο για 2 θητείες. Η αμοιβή τους θα είναι 3000 ευρώ τον μήνα (καθαρά) καθώς και θα τους παρέχεται η δυνατότητα απεριορίστων δωρεάν μετακινήσεων για ΟΣΕ/ΚΤΕΛ/ΠΛΟΙΑ, καθώς και το δικαίωμα πρόσληψης γραμματέως με μέγιστο μηνιαίο μισθό τα 1500 ευρώ (καθαρά).

Η κυβέρνηση θα προκύπτει σύμφωνα με το παρακάτω σύστημα:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη των 260 βουλευτών, θα γίνεται η μόρφωση της κυβέρνησης. Οποιοσδήποτε εκ των εκλεχθέντων βουλευτών θα έχει δικαίωμα να ζητήσει την επιλογή του ως πρωθυπουργός. Μετά την δήλωση της επιθυμίας του, ο κάθε υποψήφιος πρωθυπουργός, θα δηλώνει το σχήμα της δικής του κυβέρνησης, με υπουργούς και υφυπουργούς. Τα αντίστοιχα απαιτούμενα παράβολα για την δήλωση υποψηφιοτήτων θα είναι τα παρακάτω:

Παράβολο πρωθυπουργού: 100.000 ευρώ
Παράβολο υπουργού: 60.000 ευρώ
Παράβολο υφυπουργού: 30.000 ευρώ

Οι αμοιβές των παραπάνω θα ορίζονται εσωτερικά από το σώμα των βουλευτών. Τα υπουργεία θα είναι δεδομένα και δεν θα αλλάζουν κάθε μήνα. Οι γενικοί γραμματείς θα προκύπτουν μέσω εκλογής από τους υπαλλήλους του υπουργείου κάθε 5 χρόνια. Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί θα καταθέτουν πρόγραμμα κυβέρνησης εντός 5 ημερών από την έναρξη λειτουργίας της νέας βουλής, το οποίο θα διανέμεται στους βουλευτές. Μετά το πέρας της διορίας οι βουλευτές θα ψηφίζουν το κατάλληλο πρόγραμμα με μυστική ψηφοφορία, χωρίς ομιλίες και αιτιολογήσεις. Εάν κατά την απόφαση για την εκλογή της κυβέρνησης, δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 180 βουλευτές που να στηρίζουν κάποια πρόταση, τότε καταργείται η βουλή, γίνονται νέες εκλογές και οι βουλευτές που εξελέγησαν σε αυτή τη βουλή, δεν θα έχουν δικαίωμα επανεκλογής για την νέα βουλή.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!