tromaktiko: Ψάχνουν για παντεσπάνι οι προνομιούχοι

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ψάχνουν για παντεσπάνι οι προνομιούχοι



Κι εκεί που πηγαίνουμε αλυ­σοδεμένοι στο μεσοπρόθε­σμο μνημόνιο (γιατί, αμφι­βάλλετε ότι θα έρθει κι άλ­λο;) ήρθαν και οι επιχειρηματίες, λέει, να χύσουν τα... δάκρυά τους για την κα­τάσταση και να ζητήσουν από την κυ­βέρνηση και τα κόμματα «να πουν την αλήθεια στον λαό» και να οδηγήσουν τη χώρα προς περικοπή σπαταλών και όχι προς αύξηση φόρων. Έστειλαν, δε, και επιστολή, 51 από αυτούς, για να μας πουν ότι πρέπει «να σταματήσου­με να είμαστε θλιβεροί επαίτες προς τους δανειστές μας».

Ήταν εξ αρχής αρκετά περίεργο να στείλουν επιστολή - έκκληση οι επι­χειρηματίες. Αυτοί δηλαδή που σε μεγάλο βαθμό φέρουν ευθύνη μα­ζί με τις κυβερνήσεις για την κατά­σταση που έχει προκύψει στη χώρα. Και μάλιστα τέτοια συμβολική μέρα (σ.σ.: την περασμένη Τρίτη). Αλλά τελικά φαίνεται ακόμη περισσότερο ύποπτο ότι αυτοί που υπογράφουν αποκαλούνται επιχειρηματίες. Και αυτό, καθώς οι περισσότεροι είναι... δικηγόροι. Εκτός κι αν θεωρούν τα δι­κηγορικά τους γραφεία φάμπρικές!

Ας δούμε όμως πρώτα το περιεχόμε­νο της επιστολής:

Τι λέει το «γράμμα»

«Συντασσόμαστε με τους 32 διανο­ούμενους και καλλιτέχνες συμπολίτες μας και καλούμε και εμείς την πολιτι­κή ηγεσία μας να τολμήσει να αλλάξει όσα μας έφεραν στη σημερινή απελπι­στική κατάσταση της χώρας. Θέλουμε όμως η έκκλησή μας να είναι πιο συ­γκεκριμένη: Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Έλληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια, ότι δεν μπορεί το κράτος συνεχώς να ξοδεύει περισ­σότερα απ' όσα εισπράττει. Ότι αν θέ­λομε να παύσομε να είμαστε θλιβεροί επαίτες προς τους δανειστές μας, εκ­χωρώντας τους αναγκαστικά και μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, πρέπει αυτό να σταματήσει ΤΩΡΑ και όχι σε 3 - 4 χρόνια. Να τολμήσει η πολιτική ηγε­σία μας να πει στους Έλληνες την αυ­ταπόδεικτη αλήθεια ότι, όπως για μια οικογένεια που ξοδεύει περισσότερα από τα εισοδήματά της, η λύση είναι η περικοπή όλων των περιττών δαπα­νών, και όχι η αμφίβολη προσπάθεια για αύξηση του εισοδήματος, έτσι και για το κράτος η σίγουρη λύση είναι η περικοπή όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως αναγκαίες, και όχι η προσπάθεια αύξησης των φορολογι­κών εσόδων.

Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Έλληνες την αυταπόδει­κτη αλήθεια ότι για να επιτύχεις σε μια προσπάθεια πρέπει να πιστεύεις σε αυτήν και να έχεις την πείρα που χρειάζεται. Ας συγκροτήσει η σημε­ρινή Βουλή μια Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης και Εθνικής Ανασυγκρότη­σης που να αποτελείται από προσω­πικό που, ασχέτως κομματικής προ­έλευσης, προσωπικής συμπάθειας ή βουλευτικής ιδιότητας, διαθέτει την πίστη, την πείρα, τη διαχειριστική ικα­νότητα και το θάρρος να επιτύχει».

Μάλιστα, όσοι είχαν την υπομονή να διαβάσουν έως το τέλος, κατάλαβαν: Να συγκροτηθεί κυβέρνηση συναίνε­σης και εθνικής σωτηρίας ζητούν τα παλικάρια. Μια απ' αυτές δηλαδή που περνάνε στη νομοθεσία τις επιθυμίες όλων των μεγάλων κουμάντων, όπως έγινε το 1990.

Για να δούμε τώρα και τις υπογρα­φές.
Κατ' αρχάς να δούμε τους επιχειρη­ματίες. Οι πιο γνωστοί είναι ο Χάρης Δαυίδ (της οικογένειας της Coca Cola), ο καθηγητής Τάκης Αθανασόπουλος (πρώην διοικητής της ΔΕΗ, που κόντε­ψε να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της Επιχείρησης τόσο με το υπουργείο όσο και με τη ΓΕΝΟΠ), ο Γιώργος Καρδασιλάρης (της βιομηχανίας ξηρών καρπών που βρίσκεται στη δύση της), ο πατρι­άρχης της οικογένειας των ΚΑΕ, Folli ΓοΙΙΐθ Δημήτρης Κουτσολιούτσος (που σταδιακά εγκαταλείπει τα ελληνικά πράγματα), ο Μιχάλης Μαΐλλης (της ομώνυμης εισηγμένης, που επίσης βρίσκεται στη δύση της), ο Αριστείδης Μπελλές (της ιχθυοκαλλιεργητικής Νηρέας, με τις γνωστές πράσινες διασυν­δέσεις), ο Ηλίας Κρεμέζης (άλλοτε διευ­θύνων σύμβουλος της ΕΛΤΡΑΚ), ο Πάνος Μαρινόπουλος (της ομώνυμης οικογέ­νειας σούπερ μάρκετ) και ο Κώστας Πετρόπουλος (της ομώνυμης εισηγμένης βιομηχανίας αμαξωμάτων), ο Γιάννης Σαρακάκης, γιος της επίσης μεγάλης κάποτε επιχείρησης αυτοκινήτων, όπως και ο Γιάννης Κοντέλης.

Στην ομάδα των μεγάλων σχολείων περιλαμβάνονται ακόμη οι: Βλαχούτσικος Χαράλαμπος, καθηγητής, Εμπέογλου Νίκος, πρόεδρος του ινστιτούτου ALBA, Καλοφωλιάς Γιώργος, εκδότης της «Εξπρές», ο οποίος χρωστάει χρό­νια στους δημοσιογράφους που ακόμη εργάζονται στο μαγαζί του, και Κουλουβάτος Κωνσταντίνος.

Στα ονόματα με ειδικό ενδιαφέρον, ο εφοπλιστής Νικόλας Λαιμός (κοινωνι­κά ανήκει στις παραπάνω παρέες) και ο επιχειρηματίας Ρήγας Μαθιός, ο οποίος μπήκε πρόσφατα στα μεγάλα σαλόνια ως διευθύνων της Ενεργειακής Αιγαίου, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου και «κοιτάζει» προς την Καβάλα. Και τι τους ενώνει όλους αυτούς; Η Μι­ράντα Ξαφά.

Οι υπογραφές περιλαμβάνουν ακό­μη τον τέως πρόεδρο του ΟΤΕ Λευτέρη Αντωνακόπουλο, τον Χρήστο Αργυρού, τη Ρεβέκα Καμχή, τον Στ. Καψάσκη, την Α. Κιρμή (στέλεχος επιχειρήσεων), τον Μ. Κορτέση, επιχειρηματία, τον Γ. Μαυ-ρομαρά, επιχειρηματία, τον Δ. Μαύρο, επιχειρηματία, τον Γ. Μομφεράτο, τον Κ. Μπομπή, τη Μ. Οικονομάκη, τον Στ. Παπαγεωργίου (τ. υποδιοικητή Τράπε­ζας Ελλάδος), την Ορσαλία Παρθένη, τον Α. Πατεράκη, τον Αλέξη Πρωτονο­τάριο, τον Σίμο Σικιαρίδη, τον πρύτανη του ALBA Νίκο Τραυλό, τον Αλέξη Τσα-ντίλη και τον Αρ. Φρονίστα.

Στις υπογραφές υπάρχουν πολλά ονόματα αποφοίτων των «μεγάλων σχολείων» της Αθήνας (Κολλέγιο κ.λπ.), κάτι το οποίο συμβαίνει και στις υπό­λοιπες κατηγορίες, όπως θα δούμε πιο κάτω. Με τη διαφορά ότι δεν είναι από τους πολύ προβεβλημένους (όπως είναι λ.χ. ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου), αλ­λά από τον «δεύτερο κύκλο». Τους γνω­στούς άγνωστους δηλαδή που κρατάνε τις καταστάσεις και διαμορφώσουν τις πραγματικές ομάδες συμφερόντων χω­ρίς να εκτίθενται. Ακόμη υπάρχει ένας μεγάλος αριθ­μός δικηγόρων με κύριο γνώρισμα για τους περισσότερους, όπως είπαμε, ότι είναι της «μεγάλης παρέας» του Κολω­νακίου. Απ' αυτούς δηλαδή που εκπρο­σωπούν τις μεγάλες μπίζνες και συμφέ­ροντα. Για να δούμε μερικούς:, Βεκρής Τζώνυ, Ζέππος Δημήτρης, Στρατάκη Άν­να, Ιωάννου Ευριπίδης, Μπερσής Γιώρ­γος, Οικονομόπουλος Χ., Παπαδιαμά­ντης Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Ελένη, Παπαρρηγόπουλος Ξενοφών, Παπασταύρου Αλέξιος, Γεωργόπουλος Λεωνίδας, Ποταμίτης Στάθης, Φιλιώτης Γιάννης.
http://www.topontiki.gr/article/18848
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!