Ήταν εξ αρχής αρκετά περίεργο να στείλουν επιστολή - έκκληση οι επιχειρηματίες. Αυτοί δηλαδή που σε μεγάλο βαθμό φέρουν ευθύνη μαζί με τις κυβερνήσεις για την κατάσταση που έχει προκύψει στη χώρα. Και μάλιστα τέτοια συμβολική μέρα (σ.σ.: την περασμένη Τρίτη). Αλλά τελικά φαίνεται ακόμη περισσότερο ύποπτο ότι αυτοί που υπογράφουν αποκαλούνται επιχειρηματίες. Και αυτό, καθώς οι περισσότεροι είναι... δικηγόροι. Εκτός κι αν θεωρούν τα δικηγορικά τους γραφεία φάμπρικές!
Ας δούμε όμως πρώτα το περιεχόμενο της επιστολής:
Τι λέει το «γράμμα»
«Συντασσόμαστε με τους 32 διανοούμενους και καλλιτέχνες συμπολίτες μας και καλούμε και εμείς την πολιτική ηγεσία μας να τολμήσει να αλλάξει όσα μας έφεραν στη σημερινή απελπιστική κατάσταση της χώρας. Θέλουμε όμως η έκκλησή μας να είναι πιο συγκεκριμένη: Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Έλληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια, ότι δεν μπορεί το κράτος συνεχώς να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα εισπράττει. Ότι αν θέλομε να παύσομε να είμαστε θλιβεροί επαίτες προς τους δανειστές μας, εκχωρώντας τους αναγκαστικά και μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, πρέπει αυτό να σταματήσει ΤΩΡΑ και όχι σε 3 - 4 χρόνια. Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Έλληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι, όπως για μια οικογένεια που ξοδεύει περισσότερα από τα εισοδήματά της, η λύση είναι η περικοπή όλων των περιττών δαπανών, και όχι η αμφίβολη προσπάθεια για αύξηση του εισοδήματος, έτσι και για το κράτος η σίγουρη λύση είναι η περικοπή όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως αναγκαίες, και όχι η προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων.
Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Έλληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι για να επιτύχεις σε μια προσπάθεια πρέπει να πιστεύεις σε αυτήν και να έχεις την πείρα που χρειάζεται. Ας συγκροτήσει η σημερινή Βουλή μια Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης και Εθνικής Ανασυγκρότησης που να αποτελείται από προσωπικό που, ασχέτως κομματικής προέλευσης, προσωπικής συμπάθειας ή βουλευτικής ιδιότητας, διαθέτει την πίστη, την πείρα, τη διαχειριστική ικανότητα και το θάρρος να επιτύχει».
Μάλιστα, όσοι είχαν την υπομονή να διαβάσουν έως το τέλος, κατάλαβαν: Να συγκροτηθεί κυβέρνηση συναίνεσης και εθνικής σωτηρίας ζητούν τα παλικάρια. Μια απ' αυτές δηλαδή που περνάνε στη νομοθεσία τις επιθυμίες όλων των μεγάλων κουμάντων, όπως έγινε το 1990.
Για να δούμε τώρα και τις υπογραφές.
Κατ' αρχάς να δούμε τους επιχειρηματίες. Οι πιο γνωστοί είναι ο Χάρης Δαυίδ (της οικογένειας της Coca Cola), ο καθηγητής Τάκης Αθανασόπουλος (πρώην διοικητής της ΔΕΗ, που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της Επιχείρησης τόσο με το υπουργείο όσο και με τη ΓΕΝΟΠ), ο Γιώργος Καρδασιλάρης (της βιομηχανίας ξηρών καρπών που βρίσκεται στη δύση της), ο πατριάρχης της οικογένειας των ΚΑΕ, Folli ΓοΙΙΐθ Δημήτρης Κουτσολιούτσος (που σταδιακά εγκαταλείπει τα ελληνικά πράγματα), ο Μιχάλης Μαΐλλης (της ομώνυμης εισηγμένης, που επίσης βρίσκεται στη δύση της), ο Αριστείδης Μπελλές (της ιχθυοκαλλιεργητικής Νηρέας, με τις γνωστές πράσινες διασυνδέσεις), ο Ηλίας Κρεμέζης (άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΡΑΚ), ο Πάνος Μαρινόπουλος (της ομώνυμης οικογένειας σούπερ μάρκετ) και ο Κώστας Πετρόπουλος (της ομώνυμης εισηγμένης βιομηχανίας αμαξωμάτων), ο Γιάννης Σαρακάκης, γιος της επίσης μεγάλης κάποτε επιχείρησης αυτοκινήτων, όπως και ο Γιάννης Κοντέλης.
Στην ομάδα των μεγάλων σχολείων περιλαμβάνονται ακόμη οι: Βλαχούτσικος Χαράλαμπος, καθηγητής, Εμπέογλου Νίκος, πρόεδρος του ινστιτούτου ALBA, Καλοφωλιάς Γιώργος, εκδότης της «Εξπρές», ο οποίος χρωστάει χρόνια στους δημοσιογράφους που ακόμη εργάζονται στο μαγαζί του, και Κουλουβάτος Κωνσταντίνος.
Στα ονόματα με ειδικό ενδιαφέρον, ο εφοπλιστής Νικόλας Λαιμός (κοινωνικά ανήκει στις παραπάνω παρέες) και ο επιχειρηματίας Ρήγας Μαθιός, ο οποίος μπήκε πρόσφατα στα μεγάλα σαλόνια ως διευθύνων της Ενεργειακής Αιγαίου, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου και «κοιτάζει» προς την Καβάλα. Και τι τους ενώνει όλους αυτούς; Η Μιράντα Ξαφά.
Οι υπογραφές περιλαμβάνουν ακόμη τον τέως πρόεδρο του ΟΤΕ Λευτέρη Αντωνακόπουλο, τον Χρήστο Αργυρού, τη Ρεβέκα Καμχή, τον Στ. Καψάσκη, την Α. Κιρμή (στέλεχος επιχειρήσεων), τον Μ. Κορτέση, επιχειρηματία, τον Γ. Μαυ-ρομαρά, επιχειρηματία, τον Δ. Μαύρο, επιχειρηματία, τον Γ. Μομφεράτο, τον Κ. Μπομπή, τη Μ. Οικονομάκη, τον Στ. Παπαγεωργίου (τ. υποδιοικητή Τράπεζας Ελλάδος), την Ορσαλία Παρθένη, τον Α. Πατεράκη, τον Αλέξη Πρωτονοτάριο, τον Σίμο Σικιαρίδη, τον πρύτανη του ALBA Νίκο Τραυλό, τον Αλέξη Τσα-ντίλη και τον Αρ. Φρονίστα.
Στις υπογραφές υπάρχουν πολλά ονόματα αποφοίτων των «μεγάλων σχολείων» της Αθήνας (Κολλέγιο κ.λπ.), κάτι το οποίο συμβαίνει και στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως θα δούμε πιο κάτω. Με τη διαφορά ότι δεν είναι από τους πολύ προβεβλημένους (όπως είναι λ.χ. ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου), αλλά από τον «δεύτερο κύκλο». Τους γνωστούς άγνωστους δηλαδή που κρατάνε τις καταστάσεις και διαμορφώσουν τις πραγματικές ομάδες συμφερόντων χωρίς να εκτίθενται. Ακόμη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δικηγόρων με κύριο γνώρισμα για τους περισσότερους, όπως είπαμε, ότι είναι της «μεγάλης παρέας» του Κολωνακίου. Απ' αυτούς δηλαδή που εκπροσωπούν τις μεγάλες μπίζνες και συμφέροντα. Για να δούμε μερικούς:, Βεκρής Τζώνυ, Ζέππος Δημήτρης, Στρατάκη Άννα, Ιωάννου Ευριπίδης, Μπερσής Γιώργος, Οικονομόπουλος Χ., Παπαδιαμάντης Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Ελένη, Παπαρρηγόπουλος Ξενοφών, Παπασταύρου Αλέξιος, Γεωργόπουλος Λεωνίδας, Ποταμίτης Στάθης, Φιλιώτης Γιάννης.
http://www.topontiki.gr/article/18848