tromaktiko: Έκρηξη σε Ναυτική βάση Κύπρου: Αποκαλύψεις, μπαλάκι ευθυνών και φυγή εμπρός μέσω ανασχηματισμού για το Χριστόφια

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Έκρηξη σε Ναυτική βάση Κύπρου: Αποκαλύψεις, μπαλάκι ευθυνών και φυγή εμπρός μέσω ανασχηματισμού για το Χριστόφια



Οι αποκαλύψεις που καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με το περιεχόμενο των 98 εμπορευματοκιβωτίων που φυλάσσονταν με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο στη ναυτική βάση, αλλά και για τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστόφια, σοκάρουν.
Ταυτόχρονα δημιουργούν ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους που καθοδήγησαν τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία στο όνομα των συμμαχιών της με ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε., αλλά των καλών της σχέσεων με την Ρωσία, επέλεξε να θέσει τους πολίτες στο θανάσιμο κίνδυνο, που τελικά ήταν μοιραίος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, «Δύο φορές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρότρυνε, γραπτώς, την κυπριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με άλλες χώρες, που είχαν την εμπειρία για την ασφαλή φύλαξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων και την καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου τους, που τελικά οδήγησε στη φονική έκρηξη, αλλά η Λευκωσία αρνήθηκε».

   
Το ίδιο δημοσίευμα αναδεικνύει ότι «ενόσω τα πυρομαχικά αλλοιώνονταν και εκρήγνυντο στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων, μια διαδικασία που σύμφωνα με τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες βρισκόταν σε εξέλιξη για μήνες πριν την έκρηξη, ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε να επισκεφθεί την Κύπρο για να τα επιθεωρήσει. Η κυβέρνηση, με πολιτική απόφαση, το αρνήθηκε, διότι -κατά το δημοσίευμα- δεν ήθελε να δει ο ΟΗΕ τι είχαν μέσα τα εμπορευματοκιβώτια».

 
Η κυβέρνηση Χριστόφια επιχειρεί από την άλλη μεριά να κατευνάσει την λαϊκή κατακραυγή και να ρίξει την ευθύνη στους στρατιωτικούς. Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή όταν για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στιγματίστηκαν ως ένοχοι ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, που οδηγήθηκαν σε παραίτηση.
Οι ανακριτές της Αστυνομίας στην Κύπρο αξιολογούν το περιεχόμενο των καταθέσεων, που πήραν για την τραγωδία στη ναυτική βάση, ενόψει της σύσκεψης με τον Γενικό Εισαγγελέα. Προβαίνουν σε σύγκριση του περιεχομένου των καταθέσεων, επιχειρώντας να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα γεγονότα, που σχετίζονται με την τραγωδία.


Μεταξύ εκείνων, που κατέθεσαν, περιλαμβάνονται οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης.


Τη Δευτέρα, ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Στυλιανός Νάσης, θα ενημερωθεί για όσα συνέβησαν και εκτιμάται ότι η πρώτη διοικητική του πράξη θα είναι η υπογραφή διαθεσιμοτήτων αξιωματικών, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπό διερεύνηση υπόθεση.
Όμως  ο παραιτηθείς μετά την τραγωδία της Κύπρου αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης δηλώνει «Από την αρχή είχα μιλήσει για θανατηφόρο φορτίο». Ο ίδιος εξηγεί ότι αν και δεν φέρει ευθύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα, αποχωρεί για λόγους ευθιξίας και ως ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς.
Μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, ο πρώην αρχηγός των Ένοπλων Δυνάμεων της Κύπρου τονίζει ότι η εμπλοκή που είχε η Εθνική Φρουρά στην υπόθεση ήταν η φρούρηση του φορτίου, ώστε να αποτραπεί δολιοφθορά ή κλοπή.
«Εγώ έθεσα επανειλημμένα, ως όφειλα και εκεί που έπρεπε, το ζήτημα της σοβαρότητας και επικινδυνότητας του φορτίου. Επιπλέον δεν είχα πρόσβαση στο υλικό των κοντέινερ. Ήταν περιφραγμένο και δεν είχαμε ούτε τα κλειδιά. Η έρευνα είναι αυτή που θα αποδώσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν.» Παράλληλα συμπληρώνει ότι είχε προτείνει την κατασκευή σκέπαστρου ή ακόμα και την καταστροφή του υλικού. «Ανέλαβα τον Μάιο του 2009 και αμέσως έστειλα στους μήνες που ακολούθησαν δύο επιστολές, θέτοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος» συνεχίζει, ενώ σε ερώτηση για το πώς μπορεί να γνώριζε το πόσο επικίνδυνο ήταν το φορτίο αφού δεν είχε πρόσβαση, τονίζει:
«Οι επιτελείς μου με ενημέρωσαν ότι στην περίπτωση που θα υπάρξει αλλοίωση του υλικού, αυτό θα είχε απρόβλεπτη συμπεριφορά». Τέλος, εκτιμά ότι είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
Καθώς το μπαλάκι των ευθυνών συνεχίζεται μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών, η κυπριακή κοινωνία μετρά τις πληγές της, ενώ διαμέσου του εθνικισμού επιχειρείται είτε η εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών συμφερόντων, είτε η κατάπνιξη του εγκλήματος στο όνομα των «εθνικών κινδύνων»!
 Όμως η κυπριακή κοινωνία απαιτεί απαντήσεις και την Τιμωρία των Πραγματικών Ενόχων.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Diktiospartakos.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!