Το βράδυ της Συμφωνίας των Βρυξελλών, τότε που υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η πολιτική απόφαση της Ενωμένης Ευρώπης να στηρίξει την Ελλάδα ήταν κάτι περισσότερο από συγκινησιακή ρητορική, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέβηκε στο πόντιουμ και παρείχε τις «εμπράγματες εγγυήσεις» που ζητούσαν οι αγορές.
Μόνος απέναντι σε όλους εκείνους που είχαν επενδύσει στην προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας, και περίμεναν να… ξεκλειδώσουν τα CDS που θα τους απέφεραν τα αντίστοιχα κέρδη, ο Ζαν-ΚλοντΤρισέ ξεκαθάρισε ότι θα αγνοήσει τις «χρεοκοπίες» για τις οποίες θα μιλήσουν οι Οίκοι Αξιολόγησης, και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εγγυάται τη δημοσιονομική ρευστότητα του συστήματος.
Έτσι, τα CDS παρέμειναν «κλειδωμένα», οι αποδόσεις των κερδών τους πέφτουν κάθε μέρα, ακόμη και ο Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον χώρο των hedge funds για να «επενδύσει» στις… φιλανθρωπίες, και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξελίχτηκε σε «μισητό πρόσωπο» για τους κερδοσκόπους.
Χθες, και ενώ οι Οίκοι Αξιολόγησης ακολουθούν την αναμενόμενη τακτική να υποβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, με πρόθεση να την… αναβαθμίσουν, όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τοποθετήθηκε και πάλι, επωνύμως και δημοσίως. Για να μην… ξεχνιούνται οι κερδοσκόποι. «Όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα χάσουν τα λεφτά τους», δήλωσε, και ανάγκασε τους κερδοσκόπους να τον “μισήσουν” ακόμη περισσότερο.
Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. Και δήλωσε ότι η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης ήταν αυτή που βρέθηκε υπό καθεστώς πιέσεων και εν μέσω αμφιβολιών. Όχι το ευρώ. Το οποίο φυσικά θα ήταν ακόμη ισχυρότερο στη νομισματική ισοτιμία με το δολάριο, αν την άνοιξη του 2010, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν άνοιγε την κερκόπορτα της ευρωζώνης για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο