tromaktiko: Θ.Καρπής: "Υπέρογκο και αδικαιολόγητο το χρέος του Δήμου Ερυμάνθου"

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Θ.Καρπής: "Υπέρογκο και αδικαιολόγητο το χρέος του Δήμου Ερυμάνθου"



Στο ποσόν των 8.923.382€ ανέρχεται το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων του Δήμου Ερυμάνθου, όπως το κατέγραψε η Επιτροπή Απογραφής του Δήμου, η οποία συστάθηκε γι’ αυτό το σκοπό σύμφωνα με...
 την πρόβλεψη του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) και σχετικές αποφάσεις του Υπ. Εσωτερικών. Οι οφειλές αυτές προέρχονται από ανεξόφλητες υποχρεώσεις των πρώην Ο.Τ.Α. και συγκεκριμένα 3.322.576€ από το Δήμο Τριταίας, 4.397.737€ από το Δήμο Φαρρών, 305.873€ από την Κοινότητα Καλεντζίου και 938.755€ από την Κοινότητα Λεοντίου.

Αυτά τα χρέη, αφορούν ανεξόφλητους λογαριασμούς προς εργολάβους, προμηθευτές, Ι.Κ.Α., Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε., ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια από Πιστωτικά Ιδρύματα, καθώς και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αγωγές, από ιδιώτες και υπαλλήλους του Δήμου.

Το πόρισμα της Επιτροπής, η οποία έκανε και την Απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, εγκρίθηκε πρώτα ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου και εκεί εγκρίθηκε ομόφωνα (πλην ενός). Σε όλη τη διάρκεια της συλλογής των στοιχείων από την αρμόδια Επιτροπή, υπήρξε στενή συνεργασία με Ορκωτό Λογιστή, ο οποίος παραβρέθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ., και επιβεβαίωσε τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή Απογραφής.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, στην τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., χαρακτήρισε το χρέος υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και αδικαιολόγητο. Και αυτό διότι τα συνολικά έσοδα (Κεντρικοί Πόροι, Ανταποδοτικά, κλπ), όλων των πρώην Ο.Τ.Α. κατά την οικονομική χρήση του 2010, μόλις που έφτασαν τα 3.700.000€ και από αυτά τα 2.500.000€ καλύπτουν πάγιες δαπάνες (μισθοδοσία υπαλλήλων, λειτουργικά, κλπ.).

Το συμπέρασμα είναι, ότι οι πρώην Ο.Τ.Α. δημιούργησαν δαπάνες δίχως να έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις και δεν φρόντισαν να εισπράξουν τα ανταποδοτικά τέλη (ύδρευσης, κλπ) για υπηρεσίες που πρόσφεραν οι Δήμοι και οι Κοινότητες προς τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα απώλειας εσόδων, όπως μη βεβαίωση καταλόγων, μερική μέτρηση των υδρομέτρων, παροχές ύδρευσης που δεν διαθέτουν καθόλου υδρόμετρα, (περίπου 2.000), αυθαίρετες και αδικαιολόγητες επεκτάσεις Δημοτικού φωτισμού, κλπ.

Επίσης καυτηρίασε το γεγονός ότι ενώ δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, ανατέθηκαν έργα και εργασίες (γήπεδα, κ.ά.) τα οποία καλείται τώρα να εξοφλήσει ο νέος Δήμος.

Από τον νέο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το τρέχον έτος, ύψους 12.500.000€, μόνο 500.000€ αφορούν νέες παρεμβάσεις, καθώς τα υπόλοιπα είναι για την εξόφληση των παλαιών οφειλών και πάγια λειτουργικά έξοδα. Χαρακτήρισε την πολιτική των προκατόχων του, ανεύθυνη και επιπόλαιη και δήλωσε ότι ο Δήμος παρά ταύτα, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που κληρονόμησε, διότι αυτό επιβάλουν οι νομικοί και ηθικοί κανόνες.

Ξεκαθάρισε όμως, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι όλα τα έργα πριν εξοφληθούν, θα ελεγχθούν από Διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα συγκροτηθεί για αυτό το σκοπό, με τη συμμετοχή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Για το σκοπό αυτό, βρίσκεται σε συζήτηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών, για τη λήψη μακροχρόνιου ευνοϊκού δανείου (επιδοτούμενου) για την εξόφληση μέρους των χρεών.

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Ερυμάνθου ανήκει στην κατηγορία των υπερχρεωμένων Δήμων (κόκκινοι), ευελπιστεί και για αυτό αγωνίζεται, προκειμένου να τύχει ειδικής μεταχείρισης στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης

thebest.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!