tromaktiko: Το πρόγραμμα λιτότητας εγκρίνει άρον-άρον την Παρασκευή η Ιταλία

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Το πρόγραμμα λιτότητας εγκρίνει άρον-άρον την Παρασκευή η Ιταλία



Ο Τζούλιο Τρεμόντι αναχώρησε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο του Ecofin την Τρίτη.Επιταχύνονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Ιταλία υπό το βάρος των πιέσεων των αγορών και εντός της Παρασκευής αναμένεται η έγκριση -με διακομματική συναίνεση- του πακέτου λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που επεκτείνεται πλέον στα τέσσερα χρόνια (2011-2014). «Το πρόβλημα δεν είναι μίας χώρας, είναι πρόβλημα της Ευρώπης» τονίζει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. Να εγγυηθεί την «αποφασιστική εφαρμογή» των μέτρων καλεί την ιταλική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών στη Ρώμη, ο Τζούλιο Τρεμόντι ανακοίνωσε ότι το ιταλικό πρόγραμμα λιτότητας θα ενισχυθεί και θα εγκριθεί έως την Παρασκευή -καθώς ζητούμενο της Ρώμης είναι να στείλει τη Δευτέρα σαφές μήνυμα στις αγορές.

Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι το πρόγραμμα λιτότητας -ύψους 40 δισ. ευρώ- να επιτρέψει στην Ιταλία να ισοσκελίσει σχεδόν τον προϋπολογισμό της το 2014, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,2% του ΑΕΠ από το 4,6% που ήταν το 2010.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις επί της ενίσχυσης. Αναφερόμενος, όμως, στα αίτια της κρίσης του χρέους υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μιας χώρας, αλλά της συνολικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης», καταγγέλλοντας την απουσία πολιτικής απάντησης στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σε γραπτές του εκτιμήσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στηρίζει την Ιταλία και τα μέτρα εξυγίανσης της δημόσιας οικονομίας της χώρας, καλεί όμως την κυβέρνηση να διασφαλίσει την «αποφασιστική εφαρμογή» των μέτρων περιστολής των δαπανών, λέγοντας ότι η Ρώμη ενδέχεται να είναι υπεραισιόδοξη σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως εγκρίνει την δέσμευση για μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ μέχρι το 2014 και θεωρεί ότι «η πρόσφατη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την επίτευξη των στόχων αυτών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συνεχισθούν οι παρεμβάσεις εξυγίανσης για την μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους, για την διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης με δομικές μεταρρυθμίσεις».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι «το σχέδιο εξυγίανσης είναι κατάλληλο, αλλά η εφαρμογή του μπορεί να αποδειχθεί προβληματική».

Σειρά ιδιωτικοποιήσεων

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι η δέσμη μέτρων πρόκειται να συμπεριλάβει και σειρά ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica» είναι πιθανό να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, μέρος του κεφαλαίου των εταιριών Εnel (ηλεκτρική ενέργεια), Finmeccanica (αμυντική βιομηχανία) και Εni (Εθνική Εταιρία Υδρογονανθράκων).

Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο να δοθούν κίνητρα στους δήμους που θα αποφασίσουν να πουλήσουν τις εταιρίες που κατέχουν (περισυλλογή απορριμμάτων, παραγωγή ενέργειας, κ.λπ.) με μόνη εξαίρεση τα δίκτυα ύδρευσης, που πρόκειται να παραμείνουν δημόσια, βάσει του αποτελέσματος πρόσφατου σχετικού δημοψηφίσματος.

Πηγές της ιταλικής κεντροδεξιάς αναφέρουν, εν τω μεταξύ, ότι στη συνάντηση όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για να συζητηθεί η αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων, στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσαν ότι αν η αντιπολίτευση δεν δημιουργήσει προβλήματα κατά την κρίσιμη αυτή φάση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι πρόθυμος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία πριν από το τέλος του φθινοπώρου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!