tromaktiko: Αντιδρούν οι γιατροί στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Αντιδρούν οι γιατροί στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων



Οι πρώτες αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ήρθαν από τους γιατρούς.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού, δήλωσε: «Ο κ. Λοβέρδος, εισπράττοντας την κοινωνική κατακραυγή, προσπαθεί να χορηγήσει σε μικρές δόσεις το δηλητηριώδες μίγμα περικοπών και συγχωνεύσεων νοσοκομείων, προκειμένου να οδηγήσει τους πολίτες σ΄ έναν ιδιότυπο μιθριδατισμό. Σήμερα ανακοίνωσε τις συγχωνεύσεις Διοικήσεων, καθώς και τη μείωση νοσηλευτικών κλινών κατά 11.000.
Κράτησε για τις επόμενες εβδομάδες την ανακοίνωση κατάργησης Κλινικών και Τμημάτων, καθώς και πολλές ακόμη θανατηφόρες ρυθμίσεις που θα διαλύσουν στην κυριολεξία το (εναπομείναν) δημόσιο σύστημα υγείας, όπως επί παραδείγματι την παρανοϊκή «εφημερία κατά τομέα», το κλείσιμο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την αλλαγή χρήσης αρκετών άλλων».
Ειδικά για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου οι νοσοκομειακοί γιατροί παρατηρούν ότι «με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία είναι επιβεβλημένο ν΄ ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού και όχι να κλείνουν 11.000 κρεβάτια επειδή ο υπουργός υγείας υπακούει τυφλά στις εντολές της τρόικας».
Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι η αναδιάταξη του ΕΣΥ θα φέρει απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και επισημαίνει ότι τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από το εγχείρημα των συγχωνεύσεων θα είναι επουσιώδη και ασήμαντα μπροστά στις βαρύτατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας , τόνισε τα εξής:
«Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν γίνεται μεταρρύθμιση. Για άλλη μία φορά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α) Ανδρέας Λοβέρδος, μπλόφαρε παρουσιάζοντας ένα πρόχειρο και ημιτελές σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό για το οποίο έχει δεσμευθεί.
Διοικήσεις «γίγαντες» όταν πρόκειται για τόσο μεγάλους νοσηλευτικούς οργανισμούς είναι αδύνατον να λειτουργήσουν γιατί δεν είναι εφικτό να υπάρξει έλεγχος στην καθημερινότητα. Όταν οι υπάρχουσες διοικήσεις των νοσοκομείων αγνοούν - όπως αποδείχθηκε από την αποστολή των λανθασμένων στοιχείων- βασικά πράγματα, όπως πόσα κρεβάτια έχουν και ποιο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό τους δυναμικό, πώς είναι δυνατόν να εποπτεύσουν περισσότερα από ένα νοσοκομεία;" αναρωτιέται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!