Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με στόχο την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και την ολοκλήρωση της στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαδικασία σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανώς να υλοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου.
“Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία θα υπάρξει μία επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης. Μπορεί να είναι αρκετά σύντομη”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Θυμίζουμε ότι η καθαρή συμμετοχή των ιδιωτών υπολογίζεται στα 37 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2014, με τις εκτιμώμενες απώλειες στο 21%.
Στο 21% οι ζημίες των ιδιωτών από την συμμετοχή στο νέο πακέτο βοήθειας – Ποιες τράπεζες θα συμμετέχουν στο νέο πακέτο στήριξης……
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο εκπροσωπεί 400 τράπεζες παγκοσμίως και το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις συνολικές διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, οι ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα έχουν συμφωνήσει να καταγράψουν ζημίες ύψους 21% από την απομείωση της αξίας των ομολόγων στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, κατά 37 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν βασικές τέσσερις επιλογές, στα πλαίσια της ανταλλαγής των ομολόγων. Συγκεκριμένα, οι ομολογιούχοι έχουν τη δυνατότητα της ανταλλαγής ομολόγων υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, τη μετακύλιση ομολόγων που λήγουν υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τιμής με νέα 30ετή ομόλογα και τέλος την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τιμής με νέα 15ετή ομόλογα.
Αναφορικά με τις δύο πρώτες επιλογές, ο τόκος ισοδυναμεί με σταθερό επιτόκιο 4,5%, ενώ στην τρίτη περίπτωση είναι 6,42% και στην τέταρτη περίπτωση είναι 5,9%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη περίπτωση, την εγγύηση θα την παρέχει ο EFSF, το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι 4% τα 5 πρώτα χρόνια, 4,5% τα έτη 6-10 και 5% τα έτη 11-30.
Όσον αφορά, τη δεύτερη, το εξασφαλισμένο ομόλογο από τον EFSF προσφέρεται στην ονομαστική του αξία με τη δέσμευση να μετατραπεί σε νέο ομόλογο 30 ετών όταν θα λήξει. Το ομόλογο θα έχει κουπόνι 4% τα 5 πρώτα χρόνια, 4,5% τα έτη 6-10 και 5% τα έτη 11-30.
Επίσης, στην τρίτη περίπτωση, το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι 6% τα 5 πρώτα χρόνια, 6,5% τα έτη 6-10 και 6,8% τα έτη 11-30 και τέλος στην τέταρτη η τελική πληρωμή των ομολόγων θα είναι εγγυημένη μερικώς, με έως το 80% των απωλειών να καλύπτονται. Το ποσό θα περιορίζεται στο 40% της αξίας του νέου 15ετούς ομολόγου και θα έχει κουπόνι 5,9%.
Για τα εργαλεία 1, 2 και 3 παρέχεται πλήρης εγγύηση του κεφαλαίου μέσω 30ετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι αξιολόγησης «ΑΑΑ», ενώ στην 4η περίπτωση παρέχεται μερική εγγύηση.
Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα επιλέξουν περίπου ισομερώς ανάμεσα στα τέσσερα εργαλεία, ενώ όλα τα εργαλεία θα αποφέρουν στους ιδιώτες μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 21%, με βάση το «τρέχον» προεξοφλητικό επιτόκιο 9%. Η συνεισφορά κάθε μίας λύσης στο συνολικό σχέδιο συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται στο 25%.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του IIF, η ανταλλαγή των ομολόγων θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το συνολικό της χρέος κατά 13,5δις ευρώ, ενώ τα τέσσερα αυτά εργαλεία που προσφέρονται στόχο έχουν να προσελκύσουν το 90% των ιδιωτών ομολογιούχων.
Επίσης, αυτό θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα χρηματοδότηση 54δις ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014 και συνολικά 135δις ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα τέλη του 2020. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ ανέφερε ότι η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών από τώρα μέχρι τα μέσα του 2014 θα διαμορφωθεί στα 37 δισ. ευρώ ή 50 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη και το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων. Μέχρι το 2019, η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών εκτιμάται στα 106 δισ. ευρώ, ανέφερε η ΕΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι μεγάλη, καθώς οι επιλογές που προσφέρονται είναι πολλές, ενώ τόνισε ότι με την ανταλλαγή και τη μετακύλιση των ομολόγων παρατείνεται ο μέσος όρος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες από τα έξι στα 11 χρόνια.
Να αναφέρουμε τέλος, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του IIF, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα συμμετέχουν είναι οι εξής:
Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, ενώ η Marfin δε συμμετέχει γιατί όταν ερωτήθηκε από το IIF ζήτησε τους συγκεκριμένους όρους των προτάσεων και μόλις τους έχει θα αποφασίσει. Επίσης, το ίδιο ισχύει για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου εκεί χρειάζεται η έγκριση από κράτος, ενώ ειδικότερα για το ΤΤ η απόφαση θα πρέπει να λάβει υπόψη και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση.
Όσον αφορά τις τράπεζες από τις υπόλοιπες χώρες είναι οι ακόλουθες:
* Commerzbank, Allianz, Munich Re, Bayern LB, Deutsche Bank (Γερμανία)
* BNP Paribas, AXA και Societe Generale (Γαλλία)
* Swiss Re Zurich Financial και Credit Suisse (Ελβετία)
* Generali και Intesa SanPaolo (Ιταλία)
* HSBC και Standard Chartered (Βρετανία)
* Dexia (Βέλγιο), ING (Ολλανδία), SEB (Σουηδία), BBVA (Ισπανία), AK Bank (Τουρκία), Scotiabank (Καναδάς), Banco de Credito de Peru (Περού), National Bank of Kuwait (Κουβέιτ) και KB Financial Group (Κορέα)
www.greekfinanceforum.com