tromaktiko: Μειώνονται οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Κύπρο

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Μειώνονται οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Κύπρο



Πολύ μεγαλύτερη ήταν η μείωση στους μόνιμους διορισμούς, καθώς από 948 που ήταν το 2009, δεν υπερέβησαν τους 427 κατά την περσινή σχολική χρονιά.Πολύ μεγαλύτερη ήταν η μείωση στους μόνιμους διορισμούς, καθώς από 948 που ήταν το 2009, δεν υπερέβησαν τους 427 κατά την περσινή σχολική χρονιά...
Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί εγγράφονται στους καταλόγους, οι διορισμοί στα δημόσια σχολεία παρουσιάζουν πτωτική τάση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις τα χειρότερα έπονται και ειδικά για τους δασκάλους αφού τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθούν δραματικά οι αφυπηρετήσεις και κατ’ επέκταση οι ανάγκες για διορισμό νέων ατόμων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2009 η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας διενήργησε συνολικά 2938 διορισμούς, ενώ ένα χρόνο αργότερα περιορίστηκαν σε 2042 - μείωση της τάξης του 25%.

Το πιο σημαντικό δε, είναι πως πολύ μεγαλύτερη ήταν η μείωση στους μόνιμους διορισμούς, καθώς από 948 που ήταν το 2009, δεν υπερέβησαν τους 427 κατά την περσινή σχολική χρονιά. Πιο κάτω παρατίθενται όλα τα στοιχεία για τους διορισμούς που έγιναν το 2010 με βάση την ετήσια έκθεση της ΕΕΥ η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως εξηγεί η Επιτροπή, κατά κανόνα οι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση παίρνουν τρεις μορφές. Αυτές είναι: μόνιμοι επί δοκιμασία, διορισμοί με σύμβαση και διορισμοί σε θέση αντικαταστάτη. Οι διορισμοί με σύμβαση χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς που μπορούν να τύχουν ετήσιας σύμβασης. Αυτοί είναι οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής και οι εκπαιδευτικοί της Μέσης που συμπλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα προϋ πηρεσιακής κατάρτισης και έχουν σειρά διορισμού στον οικείο πίνακα διοριστέων. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς Μέσης, οι οποίοι καλούνται για διορισμό με βάση τη σειρά τους στον οικείο πίνακα, προκειμένου να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες στελέχωσης. Στους εν λόγω εκπαιδευτικούς προσφέρεται διορισμός διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών. Για σκοπούς διαχωρισμού και εύκολης αναφοράς, οι δυο κατηγορίες διορισμών με σύμβαση ονομάζονται η μεν πρώτη «διορισμοί με σύμβαση» η δε δεύτερη «έκτακτοι διορισμοί».

Κατά το 2010 η Επιτροπή προέβη συνολικά σε 2042 διορισμούς.

Tα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθούν δραματικά οι αφυπηρετήσεις και κατ’ επέκταση οι ανάγκες για διορισμό νέων ατόμων.

Μόνιμοι διορισμοί: Κατά το υπό ανασκόπηση έτος έγιναν 427 μόνιμοι επί δοκιμασία διορισμοί - ποσοστό 20,9% του συνόλου των διορισμών. Σε σχέση με το 2009, κατά το οποίο ο αριθμός των μόνιμων διορισμών ήταν 948, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 55%. Από το σύνολο των μόνιμων διορισμών, 218 αφορούσαν δασκάλους, 182 καθηγητές Μέσης Γενικής και 27 καθηγητές Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Διορισμοί με σύμβαση: Έγιναν συνολικά 1358 διορισμοί με σύμβαση - ποσοστό 66,5% του συνόλου των διορισμών. Στη Μέση Εκπαίδευση έτυχαν διορισμού με ετήσια σύμβαση μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης και είχαν σειρά διορισμού στον οικείο πίνακα διοριστέων. Οι διορισμοί με σύμβαση που έγιναν στη Δημοτική εκπαίδευση ήταν περίπου ίσιοι με αυτούς που έγιναν στη Μέση, 691 και 667 αντίστοιχα.

Έκτακτοι διορισμοί:
Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, έγιναν 257 έκτακτοι διορισμοί εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μειωμένος - κατά 52% - σε σχέση με τους 538 έκτακτους διορισμούς που έγιναν το 2009. Όπως προκύπτει από το σχετικό νόμο, η διάρκεια έκτακτου διορισμού όσων δεν κατέχουν πιστοποιητικό επιτυχούς συμπλήρωσης του προγράμματος προϋπηρεσιακής πρέπει να είναι μικρότερη των έξι μηνών. Γι’ αυτό η πρώτη περίοδος διορισμού είχε ημερομηνία λήξης την 25η Φεβρουαρίου 2011 και ο διορισμός ήταν ανανεώσιμος για το υπόλοιπο του έτους. Οι περισσότεροι έκτακτοι διορισμοί έγιναν στη Μέση Γενική (ποσοστό 74%). Αυτό σημαίνει για κάθε έναν έκτακτο διορισμό στη Μέση Τεχνική γίνονται τρεις τέτοιοι διορισμοί στη Μέση Γενική.

Oι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση παίρνουν τρεις μορφές. Αυτές είναι: μόνιμοι επί δοκιμασία, διορισμοί με σύμβαση και διορισμοί σε θέση αντικαταστάτη.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ


Την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 υποβλήθηκαν συνολικά 6295 αιτήσεις για εγγραφή στους καταλόγους διοριστέων. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2010 ήταν κατά 1124 περισσότερες (αύξηση 22%) σε σχέση με το 2009 και αυτό οφείλεται στο διπλασιασμό των αιτήσεων από Ελλαδίτες. Το σύνολο των αιτήσεων που έγιναν δεκτές για εγγραφή ανέρχεται σε 4866 ή 77,3% και συγκεκριμένα, 1146 στη Δημοτική, 4278 στη Μέση και 871 στην Τεχνική.
5040 διορισμοί αντικαταστατών

Οι διορισμοί αντικαταστατών γίνονται για αναπλήρωση κενών που δημιουργούνται λόγω προσωρινής απουσίας εκπαιδευτικών (πέραν των τριών ημερών) με άδεια μητρότητας, ασθενείας κτλ. Οι αντικαταστάσεις γίνονται από κατάλογο εκπαιδευτικών οι οποίοι υποβάλλουν σχετική αίτηση και οι οποίοι τοποθετούνται σε σειρά, με βάση την κατάταξή τους στον οικείο πίνακα διοριστέων. Οι αντικαταστάσεις είναι προβλεπτές (π.χ. άδεια μητρότητας, προγραμματιζόμενη απουσία) ή απρόβλεπτες (π.χ. ασθένεια).

Κατά το υπό ανασκόπηση έτος έγιναν συνολικά 5040 διορισμοί αντικαταστατών. Η κατανομή των εν λόγω διορισμών κατά βαθμίδα έχει ως ακολούθως: Δημοτική 2265, Μέση 1675.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι περίπου δυο στις τρεις αντικαταστάσεις γίνονται στα Δημοτικά. Φαίνεται, επίσης, ότι οι περισσότερες αντικαταστάσεις (ποσοστό 84%) έγιναν για να καλύψουν άδεια ασθενείας. Ακολουθούν κατά σειρά οι αντικαταστάσεις που έγιναν για να καλύψουν απουσία (ποσοστό 8%) και άδεια μητρότητας (ποσοστό 7%).

Ο μεγαλύτερος αριθμός αντικαταστάσεων έγινε στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού - ποσοστό 67% του συνόλου. Γεγονός παραμένει ότι οι διορισμοί αντικαταστατών προσλαμβάνουν, τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις. Ενώ το 2001 έγιναν 1708 τέτοιοι διορισμοί, κατά το υπό ανασκόπηση έτος αυτοί ανήλθαν σε 5040, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 195%. Συγκριτικά με το 2009 οι αντικαταστάσεις του 2010 παρουσιάζουν μείωση κατά 5%.

ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Όσον αφορά στο κόστος των αντικαταστάσεων, κατά την περσινή χρονιά κατανέμεται ως εξής: Δημοτική Εκπαίδευση €5.708.437 Μέση Γενική Εκπαίδευση €2.924.795 Μέση Τεχνική Εκπαίδευση €56.326.

philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!