tromaktiko: Πάφος: Περονόσπορος «κατατρώει» τους αμπελώνες της Λαόνας - Καταστρέφεται η παραγωγή σταφυλιών

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Πάφος: Περονόσπορος «κατατρώει» τους αμπελώνες της Λαόνας - Καταστρέφεται η παραγωγή σταφυλιών



Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ολόκληρη η παραγωγή σταφυλιών στις κοινότητες της Λαόνας καταστρέφεται ξαφνικά από την εμφάνιση περονόσπορου.
Το πρόβλημα απέκτησε σοβαρές διαστάσεις τις τελευταίες λίγες μέρες, βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσαν παράγοντες της περιοχής, να μην προλάβουν καν να αντιδράσουν με τον ψεκασμό των αμπελιών. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στην κοινότητα Αρόδων, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, Ματθαίο Στεφάνου, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

«Αν και σπεύσαμε προ λίγων ημερών να προμηθευτούμε φάρμακα για ψεκασμό των αμπελιών με την εμφάνιση του περονόσπορου», είπε, «η εξάπλωση της ασθένειας ήταν τόσο ταχεία που δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε καν». Ο κοινοτάρχης Αρόδων επεσήμανε ότι στην κοινότητα του, αλλά και στις άλλες κοινότητες της περιοχής, ο περονόσπορος έχει προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή στους αμπελώνες. «Το πρόβλημα για τους παραγωγούς», είπε, «καθίσταται ακόμη πιο πιεστικό δεδομένου ότι οι καταστροφές από τον περονόσπορο δεν καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Γι’ αυτό ζητούμε από το Υπουργείο Γεωργίας και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συνδράμουν το ταχύτερο δυνατό τους γεωργούς, βρίσκοντας τρόπο αρωγής τους».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!