tromaktiko: Επικρατέστερο το "Κέρβερος" για την ονομασία του νέου φεγγαριού του Πλούτωνα!

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Επικρατέστερο το "Κέρβερος" για την ονομασία του νέου φεγγαριού του Πλούτωνα!



Το νέο φεγγάρι που ανακαλύφθηκε να συνοδεύει τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα σύντομα θα αποκτήσει το δικό του όνομα.
Ο P4, όπως τον ονομάζουν προσωρινά οι ερευνητές, είναι ένας μικρός δορυφόρος με διάμετρο μόλις 13-34 χιλιόμετρα, αλλά πρόκειται να αποκτήσει ένα πολύ "άγριο" όνομα.

Σύμφωνα με τον Trent Perrotto, τον υπεύθυνο των δημοσίων σχέσεων της NASA, μια αυστηρή διαδικασία εκλογής ονόματος θα λάβει χώρα σε λίγο καιρό από την

Διεθνή Αστρονομική Ένωση(International Astronomical Union), η οποία είναι υπέθυνη για την βάφτιση των νεοανακαλυφθέντων αντικειμένων στο διάστημα.
Σε μια μη επίσημη ψηφοφορία που διεξήχθη online στο Space.com, οι αναγνώστες ψήφισαν ως το καλύτερο όνομα για το νέο φεγγάρι του Πλούτωνα(Πλούτο), το όνομα Μίκυ (Mickey).. Ευτυχώς όμως η ΔΑΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΔΑΕ: "Αντικείμενα που περνάν ή πλησιάζουν την τροχιά του Πλούτωνα, θα ονομάζονται με μυθολογικά ονόματα που έχουν σχέση με τον Κάτω Κόσμο" , μιας και ο Πλούτωνας -ή Άδης- ήταν ο βασιλιάς του κάτω κόσμου.

Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουμε τον Χάροντα (CHARON), το μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα, που πήρε το όνομα του από τον βαρκάρη που μετέφερε τις ψυχές στον κάτω κόσμο, την Νύχτα(Nix), το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι, που ονομάστηκε έτσι από την θεά του σκοταδιού και τις νύχτας και μητέρας του Χάροντα και τέλος την Ύδρα (HYDRA), που πήρε το όνομα της από την λερναία ύδρα που φυλούσε την πίσω είσοδο του κάτω κόσμου.

Η ΔΑΕ θα προσπαθήσει να κυμανθεί σε αυτές τις γραμμές και παράλληλα να τιμήσει την επιθυμία του ανθρώπου που ανακάλυψε τον P4, του αστρονόμου Mark Showalter του ινστιτούτου SETI...
Και ποια είναι η επιθυμία του?
"Ακόμα το συζητάμε", δηλώνει ο Mark.
"Έχουμε πολλές επιλογές μιας και ψάχνουμε στους ακολούθους του Άδη για ονόματα. Αλλά ένα όνομα μας έχει κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον. Κέρβερος! Πώς μπορείς να κανεις λάθος επιλέγοντας ένα τέτοιο όνομα ! Το πρόβλημα είναι ότι Κέρβερος (CERBERUS) έχει ήδη ονομαστεί ένας αστεροειδής. Συνήθως η ΔΑΕ δεν αρέσκεται να ξαναχρησιμοποιεί ονόματα αστεροειδών, αλλά ακόμα το σκεφτόμαστε. Μπορεί να ονομαστεί KERBEROS, μια λέξη που είναι πιο κοντά στην αρχαία ελληνική, ακόμα και αν δεν καταλήξουμε στο CERBERUS. Πάντως υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα ονόματα που συζητάμε και ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε κάποιο.."Ο Mark Showalter και η ομάδα του αλωνίζουν το Internet για να βρούν πιθανά ονόματα και έπειτα θα στείλουν τις επιλογές τους στην ΔΑΕ και σε περίπου δυο μήνες θα ξέρουμε πως θα ονομάζεται το νέο μέλος της Γαλαξιακής γειτονιάς μας και είναι πολύ πιθανόν ένας Κέρβερος να φιλάει την είσοδο στον γαλαξία μας!

http://astrikiprovoli.blogspot.com/2011/07/blog-post_3512.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!