Το σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει ανεπιστρεπτί στην μετά μεσοπρόθεσμο εποχή έδωσαν χθες στο Βερολίνο οι υπ. Εξωτερικών και Οικονομικών Λαμπρινίδης και Βενιζέλος σε μια συντονισμένη «επίθεση» επικοινωνιακής πολιτικής. Οι δύο υπουργοί έκαναν έκκληση προς το βιομηχανικό κατεστημένο να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Τόσο στην ομιλία του κ. Λαμπρινίδη στην Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής, που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της πολιτικής διανόησης και της διπλωματίας όσο και κατά την συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με επενδυτές, στην έδρα του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, πριν τη συνάντηση με το γερμανό ομόλογό του, έγινε σαφές ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και θα εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο μέχρι την τελευταία του τελεία. Αυτή τη διαβεβαίωση περίμεναν διακαώς οι Γερμανοί και από τα χείλη των δύο υπουργών, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα το Βερολίνο έδειξε να δυσφορεί αλλά και να απογοητεύεται από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προηγούμενων εξαγγελιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος στη έδρα του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI)συνάντησε 5 θεσμικούς επενδυτές και τους ενημέρωσε για τις ευκαιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η συνάντηση ήταν άτυπη και εμπιστευτική και δεν ακολούθησε καμιά ανακοίνωση τύπου για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Από κύκλους του Συνδέσμου πάντως έγινε γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε αναλυτικά τους συνομιλητές του για το πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και πώς σκοπεύει η ελληνική πλευρά να προσελκύσει επενδυτές. Από γερμανικής πλευράς αναφέρεται ότι οι Γερμανοί φέρεται να έδειξαν ενδιαφέρον για κάποιες ΔΕΚΟ, που προτίθεται η ελληνική πλευρά να πουλήσει και γενικότερα εξέφρασαν την βούλησή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα στον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων. Στην συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έγινε στο πλαίσιο δείπνου σε εστιατόριο του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε – σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου - επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τα τελευταία μέτρα λιτότητας που πήρε και χαιρέτισε την έγκριση του μεσοπρόθεσμου. Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι τώρα τα νέα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναμπεί στην τροχιά εξυγίανσης των δημοσιονομικών της.
Επί τάπητος τέθηκε και το δεύτερο πακέτο διάσωσης με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάληψη του κόστους. Στο θέμα αυτό ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε από τον γερμανό συνομιλητή του «να μας αφήσετε χώρο να αναπνεύσουμε», εννοώντας τόσο το ύψος των επιτοκίων όσο και το χρόνο επιμήκυνσης του δανείου, αλλά και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε το μοντέλο συμμετοχής ιδιωτών που θα προκριθεί να μη θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός με ότι αυτό συνεπάγεται. Να σημειώσουμε εδώ ότι η συνάντηση των δυο υπουργών συνέπεσε με έντονες ζυμώσεις που γίνονταν σχεδόν την ίδια ώρα στο Παρίσι, με την νέα πρωτοβουλία του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Σαρλ Νταλαρά, για σύσταση ενός νέου ταμείου που θα επαναγοράσει το ελληνικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά. Η Γερμανία ξαναφέρνει στο τραπέζι την πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων, που είχε απορριφθεί παλαιότερα γιατί θα μπορούσε να εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι εξετάζει την έκδοση ευρωομολόγου μέχρι το τέλος του χρόνου και με τον οίκο αξιολόγησης Moody' s να υποβαθμίζει την Πορτογαλία.
Στο πνεύμα του νέου ανέμου «αποφασιστικότητας» για μεταρρυθμίσεις με τη ψήφισης του μεσοπρόθεσμου κινήθηκε και η συνάντηση του Σταύρου Λαμπρινίδη με το γερμανό ομόλογό του Γκιντο Βεστερβέλε. Ο κ. Λαμπρίνιδης κινήθηκε στο δίπτυχο «ελληνική υπευθυνότητα – ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», θέλησε όμως περισσότερο να λειάνει τις εντάσεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ευχαρίστησε τη γερμανική πλευρά για τη στήριξη, είπε ότι τα προσβλητικά ή απαξιωτικά σχόλια από Έλληνες για τη Γερμανία και το αντίστροφο τον θλίβουν, ενώ ζήτησε να σταματήσει η ρητορική της τιμωρίας κατά της Ελλάδας, γιατί «δυσχεραίνει τόσο τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, όσο και τα κράτη-δανειστές να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις και την παροχή βοήθεια αντιστοίχως». Από κύκλους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι η παρθενική εμφάνιση του κ. Λαμπρινίδη στο Βερολίνο άφησε καλές εντυπώσεις, «ήταν φιλικός, προσιτός, εγκάρδιος και ήξερε πολύ καλά τα θέματά του, υπήρξε χημεία και από τις δύο πλευρές». Η γερμανική πλευρά εκτίμησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο νέος υπουργός εξωτερικών επέλεξε το Βερολίνο ως πρώτη πρωτεύουσα επισκέψεων από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο κ. Βενιζέλος αναχώρησε χθες το βράδυ για τη Φραγκφούρτη, όπου είχε σήμερα το πρωί επαφές με την ΕΚΤ και συνομιλία με τον πρόεδρο της Ζ.Κ. Τρισέ ενώ ο κ. Λαμπρινίδης βρίσκεται στη Βιέννη, όπου θα συνεχίσει τον κύκλο των δικών του επαφών.
http://www.dailynews24.gr/