ομολόγων της (haircut) και αφετέρου η κρίση του ελληνικού χρέους μπορεί, τελικά, να μεταδοθεί και σε άλλα μέλη της ευρωζώνης», αναφέρει ο Γιόακιμ Νάγκελ, στέλεχος της Bundesbank, ειδικευμένο στις χρηματαγορές, σε συνέντευξή στο Reuters.
Στη συνέντευξη, στην οποία ο κ. Νάγκελ ανέπτυξε τις απόψεις του για το ζήτημα του ελληνικού χρέους παραχωρήθηκε στα γερμανικά και μεταφράστηκε από το πρακτορείο στα αγγλικά.
«Πολυάριθμες προτάσεις -που δεν προέρχονται μόνον από τις χρηματαγορές- εστιάζουν στην άμεση ανακούφιση του ελληνικού χρέους σε σύνδεση με την έκδοση ευρωομολόγων, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το κλίμα αβεβαιότητας. Τούτο πάντως δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε μια βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση και προστασία των φορολογούμενων, ούτε παραπέμπει στην επαρκή μελέτη του πράγματος, δεδομένου ότι όλο και περισσότερο διαβρώνονται τα μεγέθη στην ευρωζώνη».
«Εκτεταμένη κρατική βοήθεια ήδη έχει δοθεί στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του νέου προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε, πρόσφατα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Αθήνα να είναι υποχρεωμένη να το εφαρμόζει 'σημείο προς σημείο'», προσθέτει.
«Συγχρόνως, η πτώχευση δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί, συγκεκριμένα εάν το εν λόγω πρόγραμμα δεν εφαρμοστεί. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αποφύγει κάτι τέτοιο».
«Περισσότερο παρά ποτέ, δεν θα πρέπει να ανακύψει πιθανότητα ονομαστικής μείωσης της ονομαστικής αξίας ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η κατάσταση αυτών των κρατών δεν είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα», υποστήριξε ο Νάγκελ.
«Η ονομαστική απομείωση της ονομαστικής των ελληνικών ομολόγων έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Εφόσον δεν θα αντιμετωπιστούν τα θεμελιώδους σημασίας ελληνικά προβλήματα, δεν είναι σοφή. Πέραν της σοβαρής βλάβης που θα προκαλέσει στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος διάδοσης του προβλήματος σε άλλα μέλη της ευρωζώνης, και έμμεσα, μέσω των σημάτων και αποτελεσμάτων στα (επενδυτικά) κίνητρα, που θα ακολουθήσουν χρονικά», εξήγησε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Νάγκελ υποστηρίζει ότι «η απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων θα ελαφρύνει το φορτίο του ελληνικού χρέους. Όμως, δεν επιλύει το ουσιώδες πρόβλημα: το ελληνικό κράτος κι η χώρα, συνολικά, είναι οικονομικώς σε ανισορροπία. Μόνον όταν τούτο επιλυθεί, τότε θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο αξιόχρεο της Ελλάδας».