tromaktiko: Συνεχίστηκε στο Κακουργιοδικείο η εκδίκαση της δολοφονίας Χατζηκωστή

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Συνεχίστηκε στο Κακουργιοδικείο η εκδίκαση της δολοφονίας Χατζηκωστή



Με τη συνέχιση της αντεξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας, Aστυφύλακα Ιλαρίωνα Αστραίου από τους συνηγόρους υπεράσπισης, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» και της τηλεόρασης «Σίγμα», Άντη Χατζηκωστή.

Κατά την αντεξέτασή του, από το συνήγορο την υπεράσπισης της 3ης κατηγορούμενης Έλενας Σκορδέλη, Μιχαλάκη Κυπριανού, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι στην πρώτη ένορκη δήλωση που είχε κάνει ενώπιον του δικαστηρίου, στις 13/01/2010, ανέφερε ότι αρχικά οι ύποπτοι που συνελήφθησαν για την υπόθεση ήταν επτά.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης, γιατί στον κατάλογο των υπόπτων, πρώτη ήταν η Έλενα Σκορδέλη, ο μάρτυρας κατηγορίας απάντησε ότι η σειρά που χρησιμοποιήθηκε ήταν τυχαία.

Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι κατά τις έρευνες των μελών της ανακριτικής ομάδας είχαν κληθεί και άλλα άτομα για ανάκριση σε σχέση με το φόνο του Άντη Χατζηκωστή, καθώς επίσης εκδόθηκαν εντάλματα έρευνας στις οικίες και στα οχήματα τους. Η υπεράσπιση έκανε λόγο για τους Κώστα Προεστό και Γεράσιμο Καψάσκη (Τζερυ).

Ο δικηγόρος της 3ης κατηγορούμενης ρώτησε το μάρτυρα γιατί δεν αναφέρθηκε στην ένορκη δήλωσή του και σε αυτά τα πρόσωπα. Ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως υπήρξαν και άλλοι ύποπτοι, για τους οποίους η Αστυνομία προέβη σε διερεύνηση και υποβλήθηκαν σε ανάκριση. Ωστόσο, «όταν δεν προέκυψε οτιδήποτε ενοχοποιητικό εναντίον τους, αφέθηκαν ελεύθεροι».

Στη συνέχεια της αντεξέτασής του ο κ. Κυπριανού επικεντρώθηκε γενικά στον τρόπο λήψης των καταθέσεων από την Αστυνομία και στην επιλογή των πρώτων υπόπτων.

Επιπλέον, υπέβαλε στο μάρτυρα ότι η Αστυνομία ερεύνησε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια ενοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων.

Από την πλευρά του ο μάρτυρας κατηγορίας απάντησε ότι η Αστυνομία δεν λειτουργεί επιλεκτικά και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα παρουσίαζε πρόσωπα στο δικαστήριο ως ύποπτα, εάν δεν υπήρχαν μαρτυρίες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου Γρηγόρη Ξενοφώντος, Ροβέρτος Βραχίμης αναφέρθηκε στην παραλαβή του βαν οχήματος του Ξενοφώντος από την Αστυνομία, μετά τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.

Ο κ. Βραχίμης υπέβαλε στο μάρτυρα ότι η Αστυνομία δεν είχε καμιά νόμιμη εξουσιοδότηση για την παραλαβή αυτού του οχήματος, αφού ο Γρηγόρης Ξενοφώντος βρισκόταν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα. «Είναι παράνομη και αντισυνταγματική η παραλαβή αυτού του οχήματος», είπε.

Αναφερόμενος στα λεχθέντα του μάρτυρα κατηγορίας, στα οποία προέβη νωρίτερα και αφορούσαν τις έρευνες που έγιναν στην οικία του Καψάσκη, ο κ. Βραχίμης είπε: «Είπατε ότι οι μαρτυρίες εναντίον του Τζέρυ δεν ευσταθούν, γιατί δεν οδηγούσε μοτόρα».

Συνέχισε διερωτώμενος: «Ο πελάτης μου οδηγεί μοτόρα; Πώς τον κατηγορείτε; Η θέση μου είναι ότι η Αστυνομία επιλεκτικά αποφάσισε να κατηγορήσει κάποια άτομα και επιλεκτικά να αφήσει ελεύθερα κάποια άλλα».

Απαντώντας στην υποβολή της υπεράσπισης, ο κ. Αστραίος είπε: «οι έρευνες κατέδειξαν ότι ο Καψάσκης δεν οδηγεί, αλλά ούτε και έχει στην κατοχή του μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα».

H ακροαματική διαδικασία επρόκειτο να συνεχιστεί με την κατάθεση της μάρτυρος κατηγορίας Γιώτας Πεντόνζιη, συντρόφου του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Φάνου Χατζηγεωργίου.

Ωστόσο, πριν την κατάθεση της μάρτυρος, η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση με τον ισχυρισμό ότι μέρος της μαρτυρίας της Πεντότζιη είναι ενισχυτικό και αυτόεξυπηρετικό για τον Φάνο Χατζηγεωργίου και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο.

Η κατηγορούσα Αρχή Ελενα Κλεόπα ζήτησε χρόνο, για να μελετήσει το αίτημα της υπεράσπισης, για μη αποδοχή της συγκεκριμένης μαρτυρίας από το δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέβαλε την ακροαματική διαδικασία για μεθαύριο Τέταρτη, στις 08:30.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!