Επίσης, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ειδήσεις από το εξωτερικό και την “κρίση χρέους” στις ΗΠΑ, αλλά και την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, την ώρα που μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη.
Πριν σχολιάσουμε τα παραπάνω ζητήματα, να αναφέρουμε ότι Σύμφωνα με πληροφορίες, το πράσινο φώς έδωσε τελικά το ΔΝΤ για την πρώτη ουσιαστικά δόση του νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των αναδυομένων χωρών και κυρίως τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας, Πάολο Μπατίστα. Συγκεκριμένα, μετά από μια συνεδρίαση, που κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι και οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, αποφασίστηκε το ΔΝΤ να εγκρίνει τη χορήγηση νέων κεφαλαίων, ως 5δις ευρώ, με την πρώτη δόση το Σεπτέμβριο (διαβάστε σχετικό σχόλιο στο GFF).
Στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, αυτό των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή, των ιδιωτών, στη μετακύλιση του χρέους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα χθες, παρουσιάστηκαν μεν κάποια σεβαστά προβλήματα, πράγμα απόλυτα λογικό, τα οποία όμως κρίνεται ότι εύκολα θα ξεπεραστούν, κατά τις διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να συνεχίσουν και να κορυφωθούν στα τέλη του Αυγούστου ή το πιο πιθανό τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια πραγματικά πολύ σημαντική επισήμανση. Πιο συγκεκριμένα, θα τονίσουμε ότι παρά τα όσα αναφέρονται για haircut της τάξης του 21% (κάτι το οποίο θεωρητικά προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο του IIF), η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση της εφαρμογής του αρχικού σχεδίου, οι απώλειες θα είναι πολύ πιο μικρές, τις οποίες μάλιστα υπολογίζουμε (GFF), περίπου στο 8%. Συγκεκριμένα, όπως ουσιαστικά έχουμε αναφέρει (σε επιμέρους σχόλια), στις αναφορές που γίνονται, είτε από website, είτε ακόμη και σε αναλύσεις επαγγελματιών του κλάδου, δε λαμβάνονται υπόψη βασικά θέματα. Συγκεκριμένα, δε λαμβάνονται υπόψη, τα χαρτοφυλάκια, στα οποία βρίσκονται τα εν λόγω ομόλογα (trading, διακράτηση κτλ) και ο συγκεκριμένος λογιστικός χειρισμός, ως αποτέλεσμα αυτού και δεύτερον δε λαμβάνονται υπόψη οι τρέχουσες τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται πολλά από τα ομόλογα, κάτι το οποίο σε περίπτωση ανταλλαγής, αναμένεται, σε κάποιες περιπτώσεις, όχι μόνο να μην έχει ζημιά, αλλά να έχει και όφελος. Σε κάθε περίπτωση θα τονίσουμε συμπερασματικά, ότι όσον αφορά αυστηρά τις εξελίξεις της ανταλλαγής (rollover) των ελληνικών ομολόγων το κόστος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κρίνουμε ότι θα είναι κάτι παραπάνω από διαχειρίσιμο.
Φεύγοντας από το εσωτερικό και αναφερόμενοι στις εξελίξεις στο εξωτερικό, θα ξεκινήσουμε από το χρέος στις ΗΠΑ, όπου θεωρούμε ότι η λύση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρεθεί. Μάλιστα, πρέπει να αναφέρουμε ότι ως το πιο πιθανό σενάριο θεωρούμε τελικά το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί και η λύση να δοθεί με τη μεταφορά του προβλήματος στις αρχές του 2012, δυνατότητα η οποία υπάρχει και την οποία έχει υποβαθμιστεί η αγορά.
Πέραν της κατάστασης στις ΗΠΑ, δεν κρύβουμε ότι αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ είναι η πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αφού όπως είχαμε σχολιάσει, μετά τη συμφωνία για την Ελλάδα, το πρόβλημα είναι η έλλειψη ενός μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης, συνολικά στην Ευρώπη. Εν συντομία, απλά θα επαναλάβουμε αυτό που αναφέρουμε εδώ και περίπου ένα χρόνο, ότι η λύση είναι απλά η έκδοση νέου χρήματος, η αγορά και διαγραφή μέρους του χρέους των κρατών μελών, κάτι το οποίο θα επιλύσεις την κρίση χρέους στην Ε.Ε. και θα βάλει την παγκόσμια οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να είναι στραμμένο στην προσπάθεια του ΓΔ να παραμείνει υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων στα επίπεδα των 1.200 μονάδων, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή των δεικτών υψηλότερα κρίσιμων επιπέδων.
www.greekfinanceforum.com