tromaktiko: Η Λιβύη «τιμωρεί» την Ιταλία

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η Λιβύη «τιμωρεί» την Ιταλία



Ο Μουαμάρ Καντάφι διέκοψε κάθε συνεργασία με τον ιταλικό πετρελαϊκό κολοσσό ΕΝΙ λόγω της συμμετοχής της Ιταλίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
"Σταματήσαμε κάθε συνεργασία με την ΕΝΙ", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ-Μπαγνταντί Άλι Αλ-Μαχμούντι, κατηγορώντας την Ιταλία ότι "παραβίασε" μια συμφωνία μη επίθεσης που υπογράφηκε πριν από τρία χρόνια μεταξύ Τρίπολης και Ρώμης.

Η ΕΝΙ είναι η μεγαλύτερη ξένη πετρελαϊκή εταιρεία στη Λιβύη, όπου δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο έχει προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης του Καντάφι καθώς σύναψε δεσμούς με τους εξεγερμένους που επιχειρούν να τον ανατρέψουν. Μετά την έναρξη της εξέγερσης, τον Φεβρουάριο, η ΕΝΙ, όπως και οι περισσότερες ξένες εταιρείες, απέσυρε το προσωπικό της και σταμάτησε τις εργασίες της.

Ο Αλ-Μαχμούντι υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει συνομιλίες με ρωσικές, κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες για νέα έργα στη Λιβύη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν σε λιβυκό έδαφος επειδή η Ουάσινγκτον δεν έχει άμεσο ρόλο στους βομβαρδισμούς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!