tromaktiko: Μετά το Διάστημα, η Κίνα ξεκινά να κατακτήσει και τους ωκεανούς

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Μετά το Διάστημα, η Κίνα ξεκινά να κατακτήσει και τους ωκεανούς



Πέρυσι, το Ζιαολόνγκ ύψωσε την κινεζική σημαία στο βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Κίνα κατάφερε να γίνει μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που μπορεί να στέλνει ανθρώπους σε τροχιά. Τώρα, ετοιμάζεται να κατακτήσει τους ωκεανούς με ένα βαθυσκάφος που θα καταδύεται σε βάθη ρεκόρ και θα έχει πρόσβαση στο 70% του πυθμένα. Σίγουρα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αναζήτηση ορυκτού πλούτου τον 21ο αιώνα.

Το βαθυσκάφος Ζιαολόνγκ -παίρνει το όνομα ενός μυθικού θαλάσσιου δράκου- καταδύθηκε την Τρίτη σε βάθος 5.057 μέτρων στο βορειοανατολικό Ειρηνικό, ανακοίνωσε η κινεζική Κρατική Υπηρεσία Ωκεανών σύμφωνα με το Reuters.

Το βάθος αυτό είναι βέβαια πολύ μικρότερο από τα 10.911 μέτρα όπου καταδύθηκε το αμερικανικό Trieste το 1960, φτάνοντας για πρώτη φορά στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, στην Τάφρο Μαριάνας ανατολικά των Φιλιππίνων.

Σήμερα, όμως, ελάχιστες χώρες διαθέτουν υποβρύχια ικανά να φτάνουν σε τέτοια βάθη. Από τα σημερινά βαθυσκάφη, το ρεκόρ κατέχει το ιαπωνικό Σινκάι 650, ικανό για κατάδυση μέχρι τα 6.500 μέτρα.

Οι τεχνικές απαιτήσεις είναι ανάλογες με αυτές των διαστημικών αποστολών, καθώς τα βαθυσκάφη πρέπει να αντέχουν σε ακραίες πιέσεις.

Στη δοκιμή της Τρίτης, το Ζιαολόνγκ δεχόταν πίεση 5.000 τόνων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Κίνα σχεδιάζει να καταρρίψει σύντομα το ιαπωνικό ρεκόρ. Η δοκιμή της Τρίτης «προετοιμάζει το έδαφος για μια δοκιμαστική κατάδυση στα 7.000 μέτρα το 2012» δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ο Γουάνγκ Φέι, επικεφαλής των δοκιμών.

Υποθαλάσσια στρατηγική
Το Ζιαολόνγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει μια αποστολή εθνικής σημασίας: πέρυσι ύψωσε την κινεζική σημαία στο βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων. Η Κίνα, όμως, είναι μία μόνο από τις χώρες που διεκδικεί την περιοχή.

Το Ζιαολόνγκ θα μπορούσε τώρα να επιτρέψει στο Πεκίνο να αναζητήσει υδρογονάνθρακες -ή ακόμα και άλλα ορυκτά- σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που η Κρατική Υπηρεσία Ωκεανών τόνισε ότι το βαθυσκάφος έχει πρόσβαση στο 70% των ωκεανών.

Εξάλλου, η δοκιμή της Τρίτης έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα «σπάνιων γαιών» στον Ειρηνικό. Σήμερα, τα εξωτικά αυτά μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα των ηλεκτρονικών συσκευών προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα.

Το Ζιαολόνγκ αναπτύσσεται μεν από μια υπηρεσία που έχει πολιτικό χαρακτήρα, σίγουρα όμως το κινεζικό ναυτικό παρακολουθεί με προσοχή, δεδομένου ότι μεγαλώνει το στόχο των υποβρυχίων του. Τέτοιου είδους βαθυσκάφη θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές αποστολές, όπως για παράδειγμα να κόβουν τα υποβρύχια καλώδια των εχθρικών επικοινωνιών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χου Ζιντάο έχει εξάλλου δηλώσει ότι η αναβάθμιση του ναυτικού και η δημιουργία του πρώτου κινεζικού αεροπλανοφόρου είναι βασικό σκέλος στον εκμοντερνισμό του στρατού.

Και αν η Κίνα εξελίξει τις υποβρύχιες δυνατότητές της με την ταχύτητα που προόδευσε το διαστημικό της πρόγραμμα, πολλές χώρες ίσως έχουν λόγο να ανησυχούν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!