ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, οι οποίοι προχωρούν σε ενέργειες που δείχνουν το αντίθετο και που δημιουργούν ερωτήματα;
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Μια διευθύντρια νοσοκομείου που κατηγορείται για πλαστογραφία και παθητική δωροδοκία είναι δυνατόν να βρίσκεται στο πόστο της μέχρι η υπόθεσή της να τελεσιδικήσει;
Κάθε λογικός άνθρωπος θα έλεγε πως όχι. Αυτή η υπάλληλος θα πρέπει να πάει σπίτι της μέχρι η δικαιοσύνη και το υπηρεσιακό συμβούλιο του φορέα της να την κρίνουν βάσει των γεγονότων και των αποδείξεων.
Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα όλα γίνονται, εκτός από τα αυτονόητα, η υπάλληλος αυτή, αν και αρχικά είχε τεθεί σε αργία από το υπηρεσιακό συμβούλιο του νοσοκομείου «Ελπίς» λόγω των κατηγοριών που εκκρεμούν εις βάρος της, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Α. Μουσιώνης ανακάλεσε την απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου και ζήτησε την επιστροφή της διευθύντριας στην υπηρεσία της μαζί με την οικονομική και επαγγελματική της αποκατάσταση.
Την απόφασή του ο Μουσιώνης, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, τη στηρίζει στο επιχείρημα ότι υφίστανται αμφιβολίες για τη σύνθεση του υπηρεσιακού συμβουλίου που έλαβε αυτή την απόφαση και από το γεγονός ότι πέρασαν έξι μήνες από την ημέρα επιβολής της πειθαρχικής ποινής και ακόμη δεν έχει συνεδριάσει το υπηρεσιακό συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει την επίμαχη υπόθεση.
Ο κύριος... διοικητής
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Μουσιώνης ακύρωσε την απόφαση του «Ελπίς» κατά της υπαλλήλου του στις 10 Ιουνίου όταν είναι γνωστό ότι στις 8 Ιουλίου, δηλαδή την άλλη εβδομάδα, η υπόθεσή της πρόκειται να δικαστεί καθώς της έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα λόγω της βαρύτητας των αδικημάτων της.
Στην υπόθεση ενεπλάκη δυναμικά ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ύστερα από παρέμβαση της διοίκησης και των εργαζομένων του «Ελπίς» που του ζήτησαν να επιβληθεί νομιμότητα και δικαιοσύνη.
Αμέσως ο γενικός επιθεωρητής, αφού εξέτασε την υπόθεση στις 24 Ιουνίου, έστειλε έγγραφο προς τον Μουσιώνη με κοινοποίηση και στον υπουργό Υγείας, όπου του επισημαίνει ότι η απόφαση επαναφοράς της υπαλλήλου στα καθήκοντά της πριν αποφανθούν δικαιοσύνη και υπηρεσιακό συμβούλιο δεν είναι νόμιμη και για αυτό τον λόγο ανακαλείται.
Στο έγγραφό του ο Ρακιντζής επισημαίνει ότι οι μοναδικοί αρμόδιοι για να επαναφέρουν την υπάλληλο στα καθήκοντά της είναι το υπηρεσιακό συμβούλιο του «Ελπίς» που την «ξήλωσε» ή η δικαιοσύνη.
Μεθοδεύσεις
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν κύκλοι από το υπουργείο Υγείας, ότι είναι πάγια τακτική υπαλλήλων να επικαλούνται στα ποινικά δικαστήρια το γεγονός ότι δεν τους έχει δικάσει το υπηρεσιακό τους συμβούλιο προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής προς σε αυτούς απόφαση.
Επιπλέον στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν η υπάλληλος πήγαινε στο δικαστήριο έχοντας στα χέρια της απόφαση του ανώτατου προϊσταμένου της που την επαναφέρει στην υπηρεσία και στη θέση της, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο δικαστής θα την αθώωνε.
Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, ο Μουσιώνης είναι διπλά εκτεθειμένος γιατί εκτός από τον κόλαφο του Ρακιντζή δέχθηκε και τον κόλαφο απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία γίνονται αποδεκτά τα προσωρινά μέτρα που ζήτησε η σημερινή διευθύντρια του νοσοκομείου και ανεστάλη η απόφαση του Μουσιώνη.
Αυτό πάντως που μάλλον δεν γνωρίζει ο Μουσιώνης, γιατί αν το γνώριζε δεν θα προχωρούσε σε τέτοια απόφαση, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που μόνο αυτός τους γνωρίζει, είναι ότι η επίμαχη διευθύντρια είναι παλιά… γνώριμη του Ρακιντζή. Για τη συγκεκριμένη ένας πολίτης πριν από αρκετούς μήνες είχε κάνει εις βάρος της επώνυμη σοβαρή καταγγελία.
Ωστόσο όταν τα πράγματα σοβάρεψαν και οι επιθεωρητές που είχε ορίσει ο Ρακιντζής είχαν αρχίσει να «σκαλίζουν» την καταγγελία ο ίδιος πολίτης πήγε και την ανακάλεσε. Αποτέλεσμα ήταν ο Ρακιντζής να τον μηνύσει για την αναστάτωση που προκάλεσε επισημαίνοντάς του ότι με τους θεσμούς δεν παίζουν. Παράλληλα ο Ρακιντζής σταμάτησε την έρευνά του από τη δική του υπηρεσία και την ανέθεσε στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας που τη συνεχίζει.
http://www.topontiki.gr/article/18917