«ολυμπιακών μεθόδων» στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και άνοιγμα – εκ νέου – θεμάτων που μπορεί να εξασφαλίσουν την αποδοχή μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, όπως είναι οι αλλαγές στα πανεπιστήμια, το γενικό μισθολόγιο στο Δημόσιο και το «τσεκούρι» στις ΔΕΚΟ.
Μετά την ηχηρή «σφαλιάρα» της τελευταίας έκθεσης προόδου εφαρμογής του Μνημονίου της τρόικας,
όπου οι ξένοι επιτηρητές δικαιώνουν όσους ασκούσαν δριμεία κριτική για κυβερνητική απραξία τους τελευταίους μήνες, το νέο κυβερνητικό σχήμα, με επικεφαλής τον «κουνγκ φου πάντα» Ευάγγελο Βενιζέλο, επιχειρεί να ανεβάσει στροφές, ανοίγοντας μέτωπα στην κοινή γνώμη μπας και ξεχαστεί από τη φορολογική λαίλαπα.
Το σχέδιο ολομέτωπης επίθεσης του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτελέστηκε με αφορμή την επίθεση εναντίον του βουλευτή Νίκου Τσώνη, έχει από μέρες αποφασιστεί στην πρωινή σύσκεψη στο γραφείο της Ρεγγίνας Βάρτζελη.
Σύμφωνα με εμπλεκόμενους στο «σχέδιο επίθεσης», το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει:
♦ Να αποκλιμακώσει την ένταση του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον ενοχοποιεί ως εν δυνάμει «υποκινητή» των αγανακτισμένων πολιτών…
♦ Να υποβαθμίσει το πολιτικό εκτόπισμα των αντισυγκεντρώσεων στα μάτια της κοινής γνώμης, αφού σπέρνει τον σπόρο της οργανωμένης κομματικής αντίδρασης.
♦ Να εμψυχώσει τους βουλευτές που υφίστανται συνεχείς και κάθε είδους αποδοκιμασίες στις περιφέρει-ές τους.
♦ Να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του επιχειρώντας να τους «ξυπνήσει» τα κομματικά τους αντανακλαστικά.
Παρά τη χτεσινή πολυδιαφημισμένη πρωτοβουλία Παπανδρέου για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, το κυβερνών κόμμα είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι «στριμώχνει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα που έχει – κατά το ΠΑΣΟΚ – τον πιο έξαλλο πολιτικό λόγο, επειδή έχει μπει σε πολιτικό ανταγωνισμό με τον Αλέκο Αλαβάνο.
Επίσης στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι εξηγήσεις που δίνονται από τη «συμπτωματική» παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επεισόδια εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποδεκτές και κυρίως δεν πείθουν τους σιωπηλούς πολίτες, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία.
Μάλιστα υπάρχουν βουλευτές που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει για πολύ να τηρεί ίσες αποστάσεις και να μην αποδοκιμάζει τα φαινόμενα αυτά, ή να μην αποσύρει τα στελέχη του από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για συνεργασία στελεχών του με ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής. Και επισημαίνουν ότι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία την αντισυμβατική πολιτική στάση άλλων σχηματισμών, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την οποία μοιάζει να αντιγράφει τον τελευταίο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει απώλειες από ψηφοφόρους που δεν εγκρίνουν τέτοιου είδους πολιτικές πρακτικές.
Υπάρχουν όμως βουλευτές που εκτιμούν ότι όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική του ομάδα, αφού η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος να τον στοχοποιήσει, ενδυναμώνει τη θέση του, τον καθιστά αυτόματα πολιτικό συνομιλητή με αξιώσεις και έτσι ακυρώνει τις πολλές φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στο καφενείο της Βουλής υπάρχουν κάποιοι που έλεγαν τις τελευταίες μέρες με χιούμορ ότι «ο Τσίπρας, αντί για μήνυση, θα έπρεπε να στείλει λουλούδια στον Καρχιμάκη».
Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητη η αποστροφή τόσο του Χρ. Παπουτσή όσο και του Κ. Καρτάλη για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει δικά του στελέχη, τον φανατικό κορμό του, για να προστατέψει τα στελέχη του από τις «αυθόρμητες συγκεντρώσεις αγανακτισμένων». Η απειλή πολιτικού μπάχαλου μοιάζει να έχει αποδέκτες εντός Βουλής και όχι στα ακραία «γκρουπούσκουλα», που πραγματικά επιδιώκουν τη βίαιη επίλυση των πολιτικών διαφορών.
Η αντιμετώπιση της βίας…
Πάντως ο πρωθυπουργός χτες επιχείρησε να αρθεί πάνω απ’ όλα αυτά και να εμφανιστεί ως υπεύθυνος ηγέτης απευθύνοντας προειδοποίηση προς όλους, λέγοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «όποτε στο παρελθόν καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός, δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή. Ζητώ να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτός ο δημοκρατικός σεβασμός είναι μέρος ενός διαφορετικού δημοκρατικού πολιτισμού».
Μάλιστα προανήγγειλε τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, μέτρα υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και αντιμετώπιση της βίας κατά του Κοινοβουλίου.
Παρότι δεν έδωσε λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός, που έχει συζητήσει το θέμα με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, επιθυμεί στη διακομματική επιτροπή να συζητηθούν θέματα όπως η περιφρούρηση του δικαιώματος των συγκεντρώσεων και των πορειών από τους κουκουλοφόρους, αλλά και μια προσπάθεια διακομματικής συνεννόησης, για να πέσουν οι τόνοι που καλλιεργούν την πολιτική οξύτητα και δίνουν άλλοθι σε ακραία στοιχεία να επιχειρούν τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο και για άπλωμα του χεριού προς την Αριστερά με την κατάργηση της χρήσης χημικών (κυρίως δακρυγόνων) από την Ελληνική Αστυνομία, αν βρεθεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης οργανωμένων ομάδων «βανδάλων» που πετούν μολότοφ αδιακρίτως. Αναμένεται επίσης να τεθεί και το θέμα ενίσχυσης της δικαστικής παρακολούθησης των επιχειρησιακών σχεδίων των ΜΑΤ, αλλά και της μεμονωμένης δράσης των στελεχών τους, μετά τη βίαιη απάντηση στη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών αθώων και ανύποπτων διαδηλωτών και δημοσιογράφων.
Στο πλαίσιο δε της διακομματικής επιτροπής μπορούν να συζητηθούν αναλυτικά και όλες οι υποψίες ή βεβαιότητες από πολιτικά στελέχη ότι υπάρχουν στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας χουντικά «σταγονίδια» που συνεργάζονται, συγκαλύπτουν ή καθοδηγούνται από ακροδεξιά στοιχεία.
«Είναι ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν στοιχεία, αν διαθέτουν, στη συχνή καταγγελία - υποψία ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. χρησιμοποιούν τους κουκουλοφόρους όταν είναι στην εξουσία, προκειμένου να διαλύουν διαδηλώσεις και να υπονομεύουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις», σχολιάζει στο «Π» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.
Το μεγάλο ερώτημα πάντως είναι αν θα δεχτούν τα κόμματα της Αριστεράς να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη διακομματική επιτροπή με δεδομένη την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ χτες σχετικά με την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που τη χαρακτήρισε γελοία
Yπουργικά μέτωπα
Στο πλαίσιο πάντως ανασύνταξης δυνάμεων, μετά την κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τα νέα επώδυνα μέτρα, η κυβέρνηση αποφάσισε κατακαλόκαιρο να ανοίξει το μέτωπο της Παιδείας, αλλά και θέματα που αφορούν σε απολύσεις στις ΔΕΚΟ και μείωση των μισθών στο Δημόσιο, που αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις.
Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι οι αλλαγές αυτές «ανακατεύουν την τράπουλα» και αλλάζουν την ατζέντα από τη συνεχή ενασχόληση με τα οικονομικά μέτρα.
Και μπορεί οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ και οι μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων να είναι απαιτήσεις της τρόικας, που πιέζει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ως τα μέσα Αυγούστου, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά αποδοχής των περικοπών στην ελληνική κοινωνία. Όπως και η σύγκρουση που έρχεται τόσο στην Παιδεία όσο και σε άλλα θέματα που αφορούν στο άνοιγμα των επαγγελμάτων προσδίδουν «μεταρρυθμιστική»… αίγλη στην κυβέρνηση, που τους τελευταίους έξι μήνες έδειχνε να παραπαίει χαμένη στα πολιτικά αδιέξοδά της.
Ο Γ. Παπανδρέου χτες, προκειμένου να ανυψώσει το ηθικό της κυβερνητικής ομάδας, που με μελαγχολία διαπιστώνει ότι δημοσκοπικά καταποντίζεται, σημείωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, την οργή και τον πόνο που προκαλούν τα κυβερνητικά μέτρα, «οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού επιχειρεί να ενθαρρύνει τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές ότι δεν έχουν χαθεί όλα για τις επόμενες εκλογές, ενώ προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο, κάνοντας λόγο για εκλογές το 2013, όταν ακόμα και πρωτοκλασάτοι υπουργοί είτε στοιχηματίζουν είτε επιθυμούν διακαώς να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο μπας και αναλάβει άλλος το φορτίο τους.
Στο πλαίσιο πολιτικής επιβίωσης ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του, αποφεύγοντας τις συχνές δημόσιες εμφανίσεις και τις πολλές δηλώσεις, αφήνοντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο να πάρει επάνω του την καθημερινή διαχείριση της οικονομικής κρίσης της κυβέρνησης.
Όπως παρατηρεί έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, η χαμηλή πολιτική εμβέλεια, η απειρία, τα λάθη αλλά και τα μέτωπα που είχε ανοίξει ο Παπακωνσταντίνου, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό πολλές φορές να βγει μπροστά με αποτέλεσμα να εισπράξει μεγάλη φθορά.
Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως αδιαφορεί πλήρως για τα σχόλια ότι ουσιαστικά τον καλύπτει πολιτικά ο πληθωρικός πολιτικά νέος αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Και επισημαίνει ότι στο τέλος της μέρας όλο το ΠΑΣΟΚ θα χρεωθεί ζημιές και οφέλη από την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο Παπανδρέου τις επόμενες εβδομάδες θα εμφανίζεται θεσμικά και στο θέμα της κρίσης μόνο σε σημαντικούς σταθμούς αντιμετώπισής της και κυρίως όταν πρόκειται για διπλωματική και πολιτική διαβούλευση με ομολόγους του.
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στους υπουργούς να ξεχάσουν για φέτος διακοπές, αφού η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά μέσα στον Αύγουστο.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συμμετάσχει σε τακτά χρονικά διαστήματα η διυπουργική για το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και μια επιτροπή με γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ώστε να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο.
Οι υπουργοί αναμένεται να κάνουν διακοπές μια εβδομάδα, εκεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, και αν η πολιτική κατάσταση έχει επηρεαστεί από το καλοκαιρινό κλίμα.
http://topontiki.gr/article/19178